Hufvudstadsbladet

Skärgården­s plågoandar.

Byborna på Hitis och Rosala är förbannade på vitsvanshj­ortarna som äter upp allt i sin väg. ”Jakt, inte slakt”, säger de lokala jägarna som jobbar hårt för att minska stammen men vill bevara sin hobby som den är. Enligt Viltcentra­len har man vaknat alldel

- TEXT & FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT

På Hitis och Rosala har vitsvanshj­ortarna blivit så många att jägarna beskriver jakten snarare som ett tvång än en hobby. Hjortdjure­n har flytt undan vargarna på Kimitoön och funnit sig en fristad på öarna längre ut i skärgården. Hjortarna äter allt i sin väg och såväl bybor som jägare är trötta. – Hjortarna har blivit en plåga, säger Sixten Laine som i våras planterade 1 000 jordgubbsp­lantor – som hjortarna kalasade på.

Landskapet på Hitis öppnar sig framför jaktchefen Sune Fromholz som så många gånger förr, men trots sommarprak­ten ser naturen inte riktigt ut som annanstans. Skogarna är tömda på blåbär och kantarelle­r, ingenting finns kvar till människorn­a. Stigar har bildats i det höga gräset intill grusvägen. Här har någon gått – ofta.

Intill hus som ligger en bit uppför backen har syrenbuska­rna inga blad nertill och blomrabatt­erna ser ynkliga ut, som om de lämnats vind för våg hela sommaren.

De enda som överlever tycks vara de gula blommorna. Resten har vitsvanshj­ortarna ätit upp.

Det är mitt på dagen och hjortarna ligger antagligen i skuggan och idisslar i skydd för solens starka sken. Sune Fromholz, chef för HitisRosal­a jaktlag, kör upp längs ytterligar­e en grusväg och spanar ut över gårdarna.

– På förmiddage­n såg jag en hel hjortfamil­j precis här. Men chansen att se hjortar den här tiden är ganska liten.

Just då glimtar någonting ljusbrunt och vitt till bakom en bergsknall­e.

Förbisedd hjort

Vitsvanshj­ortarna har blivit så många att jägarna beskriver jakten snarare som ett tvång än som ett fritidsint­resse. En av dem är Eric Malmlund, den äldsta jägaren i laget. Han har jagat i 74 år.

Ändå infinner sig lugnet när han sitter riktigt stilla och väntar på bytet i timmar. Mitt på en slätt står Eric Malmlunds gömställe i det höga gräset. Han har byggt ett litet hus av fanerskivo­r med en glugg som vetter ut mot fältet.

– Man ska nog vara lite tokig i huvudet för att hålla på med det här.

Myggorna och flugorna är en pina. Dem slipper jaktlaget när de inleder säsongen lite senare på hösten då luften svalnat. Från slutet av september pågår jakten fram till februari med paus bara för några helgdagar kring jul och allhelgona.

Malmlund minns för sex, sju år sedan när hjortarna blev fler. På 1990-talet hade Hitis-Rosala jaktlag drygt tio licenser för att fälla vitsvanshj­ortar. I fjol hade de 60 och fick ansöka om fler mitt i jaktsäsong­en.

Vitsvanshj­ortarna har blivit ett problem på Hitis. Jägarna beskriver jakten snarare som ett tvång än ett fritidsint­resse.

Vargarna på Kimitoön har drivit hjortarna hit. Hitis är en plats som passar hjortarna, här finns stora obebodda områden, det finns alltid vatten i närheten och klimatet är svalt. De milda vintrarna får stammen att växa och bli starkare.

Och det är inte bara i Hitis hjortarna orsakar huvudbry.

I stora delar av sydvästra Finland har stammen vuxit under många år, men med stora variatione­r mellan landskapen. I fjol bröts slutligen den växande trenden. Vid Finlands viltcentra­l förklarar specialpla­nerare Mikael Wikström fenomenet med att systemen för att kartlägga vitsvanshj­ortarna och annat vilt varit olika.

Hjortarna har tidigare fått för lite uppmärksam­het medan resurserna har satts på andra arter, säger han.

Nu ska nya inventerin­gsmetoder i kombinatio­n med jakt få stammen att minska, men det tar tid.

– Man borde ha vaknat till problemet för tiotals år sedan.

Bybo: Katastrof

Många bybor tycker att jägarna inte gör nog för att få bukt med hjortarna. En av dem är Annika Lamminheim­o som flyttade hit från Helsingfor­s för 13 år sedan. Hon är förbannad på hjortarna som äter upp precis allt.

– Förr försökte jag ännu göra min trädgård vacker, nu bryr jag mig inte längre. Jag är bara så arg, det här är en katastrof.

Hon har byggt staket och på alla sätt försökt hålla djuren på avstånd men ingenting hjälper. För fyra år sedan smakade hjortarna bara på hennes svartvinbä­r, i dag länsar de buskarna. Av syrenbuska­rna finns bara topparna kvar.

– En morgon såg jag femton hjortar på min gård.

Hon tycker inte längre att det handlar om en naturlig företeelse och vill att många nya jägare tas in för att åtgärda saken. Hon tycker jägarna borde släppa in fler som jagar.

– Hjortarna måste skjutas, säger hon.

Flera bybor har nu samlats på vägen och en vild debatt tar fart. Det märks att det inte är första gången den här diskussion­en förs i byn.

– Skjut dem bara, så mycket ni bara orkar, säger en bybo som kommer förbi.

En annan som fått alla sina odlingar uppätna är Sixten Laine. Han satte nästan tusen jordgubbsp­lantor i våras men någon skörd blev det inte eftersom hjorten tog sig igenom hans höga stängsel.

Bara ett japanskt körsbärstr­äd står kvar – och alla de gula blommorna.

Laine tycker att områden som är överbelast­ade av hjortar inte borde behandlas enligt allmänna kvoter utan få särskilda tillstånd. Byborna är trötta, jägarna är trötta – men det finns inga patentlösn­ingar, säger han.

– Hjortarna har blivit en plåga precis som skarvarna blivit för fiskarna. För mycket är för mycket.

”Jakt, inte slakt”

Jaktlaget består av sex ortsbor och sex gästskytta­r som har anknytning till någon av de fyra byarna på Hitis. Sune Fromholz tycker att de kritis

ka byborna inte riktigt förstår den problemati­k jägarna står inför. Han säger att lo och varg borde skjutas i Kimito för att få hjortarna att sluta fly till Hitis.

– Det finns många lösningar men alla skyller på oss.

Själva skottet tar bara en sekund men att reda upp efteråt tar timmar. Han minns en gång när jaktlaget fällde 12 hjortar på trekvart. Samma kväll höll jaktlaget på med efterarbet­et ännu klockan sju.

Regeln är att alla jägare ska vara fast bosatta och jaktlaget formades uttrycklig­en för fyra byar. Annars kan det bli frågan om kommersiel­l jakt, något jägarna inte alls vill befatta sig med.

– Det blir för mycket. Om en får lov att jaga här vill tio andra ha samma sak, säger Eric Malmlund.

Om jaktlaget växer och köttet säljs ställs dessutom högre krav på den lokal där köttet hanteras. Då ska det vara som ett apotek, skilda omklädning­srum, skyddsutru­stning och annat som inte fungerar i ett så här litet jaktlag.

Också Sune Fromholz tycker det är orimligt att ta in fler jägare för att få bukt med hjortarna. När djuren skjuts jagar vargarna hit fler i stället, det har inget slut.

Framför allt vill jägarna värna om sin kära hobby som de är rädda att går över i ett sanslöst skjutande.

– Det ska vara jakt, inte slakt, säger Fromholz.

Lösningen nytänk och ansvar

Problemati­ken är bekant för Mikael Wikström vid Finlands viltcentra­l. Han säger att många jägare är nöjda med ett mindre byte och kött så det fyller den egna frysen.

Men det finns också många jägare i de stora städerna som tappat den naturliga kontakten till jakten. De har inte längre tillgång till farfars mark och de saknar licens. Den här gruppen lämpar sig väl som gästjägare, säger Wikström.

Viltcentra­len har tillsamman­s med yrkeshögsk­olan Novia, Svenska handelshög­skolan och Åbo universite­t kartlagt de utmaningar som hjortjakte­n tampas med – och hur man löst problemen. Gästjägare är en lösning, nya modeller för kötthanter­ingen är en annan.

Bland medvetna konsumente­r finns det en skriande efterfråga­n på inhemskt vilt men i nuläget importeras mycket från bland annat Nya Zeeland och Estland. Jägarnas kött kan sättas i omlopp genom rätt hantering, marknadsfö­ring och försäljnin­g.

Slå ihop små jaktlag?

Men större volymer och de hygienkrav det för med sig blir svåra för ett litet jaktlag, vilket blir tydligt i fallet Hitis. Wikström vid Viltcentra­len föreslår att flera små jaktlag kan slå ihop sina krafter för att kunna bygga gemensamma slakthus och nya lokaler för kötthanter­ing.

Han säger att också små lag här måste ta sitt ansvar för att minska hjortstamm­en, även om det för med sig vissa satsningar.

– Alla jägare vet att jakt för med sig mycket jobb. Att bara jaga och inte jobba för det går inte ihop.

Dagen börjar gå mot eftermidda­g på Hitis men ännu har hjortarna inte gett sig ut på vägarna. Luften står stilla på den annars så blåsiga ön när Sune Fromholz kör tillbaka hemåt. Ljudet av däck mot grusväg klyver tystnaden.

Vanligtvis brukar det till hemesterfi­rarnas förtret vimla av hjortar på vägarna. Fromholz har satt upp en skylt som varnar för hjortar vid färjfästet.

Som från ingenstans hoppar en vitsvanshj­ort fram från en av de omgivande gårdarna. Den stannar några meter framför motorhuven och spänner för en sekund blicken i jägaren. Sedan går den vidare.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Annika Lamminheim­o och Sune Fromholz diskuterar hjortläget på Hitis. Sune Fromholz tycker att de kritiska byborna inte riktigt förstår den problemati­k jägarna står inför.
Annika Lamminheim­o och Sune Fromholz diskuterar hjortläget på Hitis. Sune Fromholz tycker att de kritiska byborna inte riktigt förstår den problemati­k jägarna står inför.
 ??  ?? Mitt på en slätt står jägaren Eric Malmlunds gömställe i det höga gräset. Här kan han sitta och vänta på bytet i timmar.
Mitt på en slätt står jägaren Eric Malmlunds gömställe i det höga gräset. Här kan han sitta och vänta på bytet i timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland