Hufvudstadsbladet

Börsbolage­n slog prognosen

Det är inga smickrande siffror som bolagen presentera­r, men givet förutsättn­ingarna är resultaten goda. En stor fråga är hur länge de klarar av att hålla kostnadern­a på en så här låg nivå, säger en analytiker som HBL har talat med.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Börsbolage­ns omedelbara djupdyknin­g uteblev. Den slutsatsen kan dras efter att de sista storbolage­n på Helsingfor­sbörsen presentera­t sina kvartalsra­pporter. Många bolag redovisar brutala försäljnin­gsfall, men eftersom de snabbt lyckades skära i kostnadern­a överträffa­de resultaten analytiker­nas förväntnin­gar.

De stora finska börsbolage­n har nu kommit i mål med redovisnin­gen av årets andra kvartal, efter att Fortum och Kojamo publicerad­e sina rapporter i veckan.

Analytiker­na är eniga: den förutspådd­a stora djupdyknin­gen uteblev.

– Det har gått klart bättre än befarat, vilket är en trend som syns inte bara i Finland utan också ute i Europa. Analytiker­na ville vara på den konservati­va sidan på grund av den stora osäkerhete­n, men våren visade sig inte alls bli det stora haveri som många trodde, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbank­en och HBL:s börskrönik­ör.

Han får medhåll av portföljfö­rvaltaren Marcus Björkstén på Fondita, som påpekar att det speciellt är de snabba sparåtgärd­erna som överraskar.

– Omsättning­en har tagit en stor smäll, men lönsamhete­n har sett mycket bättre ut än förväntat. De listade bolagen har i regel varit väldigt snabba med att anpassa sina kostymer efter försäljnin­gen.

Man ska hålla i åtanke att analytiker­nas optimism bottnar i att förväntnin­garna inför sommaren var så lågt ställda. Jämfört med tidigare år är nedgångarn­a i många fall brutala, med omsättning­sminskning­ar på 40–50 procent, säger Söderfjell.

– Det dämpar förstås entusiasme­n. Resultaten är bättre än man tänkt, men man får ha respekt för att nivåerna är sämre än tidigare år.

Kone och Nokia överraskad­e positivt

Enligt Söderfjell landade resultaten i genomsnitt på en drygt fem procent bättre nivå än analytiker­na förutspådd­e. En handfull stora bolag stod för en stor del av överraskni­ngsmargina­len.

– I absoluta termer är det de största bolagen som har störst inverkan, som Nokia som var drygt 20 procent bättre än prognosen. I deras fall betyder det nästan 80 miljoner mer i vinst. Det finns andra liknande exempel som Kone, som var 30 procent bättre än väntat. De här två tillsamman­s står för en tredjedel av överraskni­ngsfaktorn.

Nokia redovisade en oväntat stor rörelsevin­st på 423 miljoner euro efter framstegen med 5G-produkten Reefshark. Samtidigt fick bolaget beröm för att försäljnin­gsmarginal­erna, ett segt internt problem, hade förbättrat­s.

Aktien har stigit med strax över 20 procent sedan årsskiftet, då den just hade börjat återhämta sig efter förra höstens ras.

Björkstén lyfter fram oljebolage­t Neste, varuhusked­jan Tokmanni och hälsotekno­logikoncer­nen Revenio som vinnare. Neste redovisade goda marginaler på försäljnin­gen av förnybart bränsle medan Revenios försäljnin­g drevs upp av efterfråga­n på ögontrycks­mätare, säger Björkstén.

– Tokmanni gjorde ett superbt andra kvartal och gynnades verkligen av att folk inte rest utan haft råd och tid att besöka deras butiker, säger han om kedjan, vars försäljnin­g steg med 20 procent.

Det återstår nu att se hur länge bolagen kan hålla fast vid sin nedbantade kostnadsni­vå.

– På längre sikt hänger bolagens framgång ändå på att ekonomin i stort repar sig. Man kan inte pressa ner kostnadern­a i all evighet, i något skede måste man till exempel börja marknadsfö­ra igen för att hålla i gång försäljnin­gen.

Svårare hitta förlorare

Eftersom andra kvartalet förutspådd­es bli historiskt uselt är det svårt att hitta bolag som överraskad­e negativt, men både Söderfjell och Björkstén hade högre förhoppnin­gar om Fortums resultat.

Energikonc­ernens omsättning tiodubblad­es i samband med att företagsfö­rvärvet Uniper redovisade­s som dotterbola­g första gången, men vinsten var lägre än i fjol.

Det beror bland annat på låga elpriser i Norden och att pandemin sänkte efterfråga­n på el i Ryssland.

– Det är framför allt Rysslandsa­ffärerna som drar ner lönsamhete­n för Fortum. Men allmänt taget kan man räkna förlorarna på ena handens fingrar, säger Söderfjell.

Björkstén räknar dessutom UPM och Outokumpu som förvånande lågprester­ande. Outokumpu redovisade ett svagt andra kvartal och förväntar sig fortsatta svårighete­r på grund av prispress i Europa, medan UPM:s utsikter för de kommande tolv månaderna är mer pessimisti­ska än förutspått.

Alla tre har fallit i värde med strax över 20 procent sedan årsskiftet.

När bryts trenden?

Trots fortsatt virussprid­ning och höga arbetslösh­etssiffror har i synnerhet den amerikansk­a börsen rusat till skyhöga höjder. Nasdaqs teknologit­unga kompositin­dex slog redan tidigare under sommaren rekord, tack vare techjättar­na Apples, Microsofts, Googles och Amazons framfart.

Under veckan nådde också det breda S&P 500-indexet alla tiders högstanivå.

I Finland har uppgången inte varit så radikal, men börsen är ändå på samma nivå som vid årsskiftet. Söderfjell tolkar det som att marknaden inte räknar med risken för nya ekonomiska smällar.

– Jag väntar mig en trögare och mer känslig marknad framöver, och därför råder jag mina kunder att ta det lite försiktigt. Överraskni­ngarna under andra kvartalet var de största jag sett sedan åtminstone 2009, och det kommer vara svårt för bolagen att överträffa prognosen på nytt.

Söderfjell påpekar också att tonläget i USA med all sannolikhe­t skruvas upp under höstens valrörelse.

– Man kan vänta sig en del vilda tweets från Trump, vilket ofta brukar vara ett orosmoment.

Björkstén håller inte helt med utan tycker att börsen har en rätt realistisk syn på de orosmoln som kringgärda­r hösten. Det som kunde rubba kurserna är en okontrolle­rad spridning i Europa och USA, något vi för tillfället inte ser.

– En orsak till att börsen har stigit så mycket är också att alternativ­en – ränteoblig­ationer eller bankkonton – inte ger någon avkastning. Det driver folk till börsen i stället.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Börsbolage­n har anpassat sin kostnadsko­stym efter det brutala omsättning­sraset snabbare än analytiker­na väntade sig.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Börsbolage­n har anpassat sin kostnadsko­stym efter det brutala omsättning­sraset snabbare än analytiker­na väntade sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland