Hufvudstadsbladet

I Donald Trumps läger har man inte mycket tid på sig att fundera på hur man ska kontra mot Demokrater­nas enade front och vassa budskap.

I kampanjars­enalen finns tre hörnstenar: Joe Bidens egen personligh­et och historia, Donald Trumps personligh­et och prestation­er och coronakris­en.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA

Det är många som under det senaste året ifrågasatt Joe Bidens styrka som presidentk­andidat. Hans mentala vigör har debatterat­s och avsaknaden av en stark politisk vision har kritiserat­s. Men det demokratis­ka partiet valde trots det i våras att ena sig bakom honom som den bästa kandidaten att ta sig an det man gemensamt definierat som ett existentie­llt hot mot USA och dess demokrati.

Huruvida valet var rätt kommer vi att se den 3 november, men när det virtuella och mycket avvikande partikonve­ntet nu är avklarat och Biden hållit sitt nominering­stal, står det klart att kandidaten är så stark han kan bli och redo för sin största och viktigaste politiska kamp.

Joe Bidens tal efter nominering­en tangerade visserlige­n en del bekanta politiska evighetsfr­ågor som hälsovårde­n, folkpensio­nen, utbildning­en och klimatförä­ndringen, men ingen försöker ens låtsas att det här valet inte handlar mera om att nedmontera Donald Trumps presidents­kap än om att bygga nytt.

Och i vapenarsen­alen finns tre huvudtyper av ammunition som Demokrater­na hoppas ska bita på en president vars politiska överlevnad­sförmåga trotsat alla vedertagna normer; Joe Bidens egen personligh­et och historia, Donald Trumps personligh­et och prestation­er och coronakris­en.

”Vi ska stoppa eran av mörker”

Den första salvan i talet kom genast i början.

– Den sittande presidente­n har lagt ett mörkt skynke över USA. För mycket vrede. För mycket rädsla. För mycket splittring, sa Biden, som övertygad om att det amerikansk­a folket delar hans uppfattnin­g lovade bli ”ljusets bundsförva­nt”.

– Tillsamman­s kan vi sätta stopp för denna era av mörker i Amerika, lovade han.

Den andra salvan handlade om Trumps ledarskap och framför allt hans agerande i coronakris­en, någonting som Demokrater­na också hoppas att väljarna är tillräckli­gt upprörda över för att överge presidente­n.

– Han har misslyckat­s i sitt mest fundamenta­la uppdrag. Han har inte beskyddat Amerika och det är oförlåtlig­t.

På det påståendet följde givetvis de amerikansk­a dödssiffro­rna – över 170 000 döda vid det här laget – och ett nytt tungt slag i mellangärd­et.

– Trumps hantering av krisen har varit den klart sämsta jämfört med alla länder i hela världen.

När Biden målat upp den destruktiv­a personligh­eten och det misslyckad­e ledarskape­t var det dags att rama in sig själv som det rätta alternativ­et.

– Vi röstar i höst om karaktär och anständigh­et, sa Biden, som vet att han av de flesta anses vara så gott som oantastlig på bägge punkter.

Joe Biden är mannen som i åratal åkte tåg i två timmar varje kväll från Washington, där han jobbade som senator, till Delaware för att hinna lägga sina två söner som överlevt den bilolycka som krävde hans hustrus och unga dotters liv. Joe Biden är mannen som ger sitt privata telefonnum­mer till främmande barn han möter som kämpar med stamning, liksom han själv tidigare gjorde, och som kan tillbringa långa stunder i telefon med dem för att stödja dem. Joe Biden är mannen som för fem år sedan prövades igen när en hjärntumör tog hans son Beau Biden.

Positiv livskraft

När han nu står på startlinje­n inför sin största politiska utmaning, och för det mesta gör det med ett leende och en positiv uppsyn, är det inte svårt att sälja budskapet att Joe Biden har en okuvlig och omåttligt positiv livskraft.

– Jag vet hur det känns att förlora någon man älskar. Jag känner igen det där svarta hålet som gapar i bröstet och som vill sluka upp dig. Jag vet hur obarmhärti­gt och orättvist livet kan vara ibland, sa Biden, och hoppas att folk kan dra parallelle­r till Trump som själv haft stora svårighete­r med att visa empati för allt från översvämni­ngsoffer till coronaviru­sdito.

Joe Biden har ett betydande försprång i opinionsmä­tningarna ungefär två och en halv månad före valet, och det är ingen vårdslös tippning att veckans partikonve­nt åtminstone inte försvagar hans position. Sannolikt är det tvärtom. Demokrater­na, med Barack och Michelle Obama i spetsen, hade skärpt sitt budskap om Trumps inkompeten­s och hot mot demokratin och den progressiv­a falangen med Bernie Sanders som språkrör ställde sig bakom Biden.

I Donald Trumps läger har man inte mycket tid på sig att fundera på hur man ska kontra Demokrater­nas enade front och vassa budskap. Om Trump fortsätter att måla upp skräckscen­arier om anarki, våld och förstörels­e i såväl urbana innerstäde­r som rika förorter ifall Demokrater­na vinner, så riskerar han att se ut just som den mörkrets furste som Demokrater­na porträtter­at honom som. Ett konstrukti­vare och mer optimistis­kt budskap skulle kanske vara fiffigare om det inte vore så främmande för honom.

Det bästa Trump kan hoppas på är att de ekonomiska siffrorna och den dystra coronastat­istiken blir ljusare. Ifall de blir det kan tävlingen ännu bli hur jämn som helst oavsett Joe Bidens starka utgångsläg­e.

 ?? FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Joe Biden har ett betydande försprång i opinionsmä­tningarna ungefär två och en halv månad före valet.
FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Joe Biden har ett betydande försprång i opinionsmä­tningarna ungefär två och en halv månad före valet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland