Hufvudstadsbladet

Efter en dragkamp om Alexander Navaljnys liv verkade de ryska myndighete­rna i går kväll ha gett lov att flyga opposition­spolitiker­n till Berlin för vård.

Tyska läkare ska på fredagskvä­llen ha fått klartecken att flyga den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj till Berlin för vård. De ryska läkarna som först inte ville låta 44-åringen lämna sjukhuset säger sig ha funnit spår av ”industriel­la kemiska sub

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

När Julia Navalnaja håller presskonfe­rens är hon andfådd. Hon har sprungit kring hela sjukhuset för att få tala med de tyska läkarna som har undersökt hennes man. Överallt stoppas hon av svartklädd­a män i munskydd.

– De förde bort läkarna genom en annan dörr. När jag försökte komma till tals med dem blev jag utkastad med våld, säger Navalnaja.

Ett specialutr­ustat tyskt plan stod från fredagsmor­gonen redo att ta patienten ombord och flyga till Berlin. Men ett läkarlag bestående av läkarna i Omsk och en grupp influgna experter från Moskva vidhöll att Aleksej Navalnyj av medicinska skäl inte kunde flyttas.

På fredagskvä­llen gjorde läkarna en tvärvändni­ng och meddelade att man gett tyska läkare klartecken att flyga Navalnyj till Tyskland för vård. Det skulle kunna ske inom loppet av timmar.

Både opposition­sledarens anhöriga och hans stab sade sig vara övertygade om att myndighete­rna vill dra ut på transporte­n ända tills det inte längre är möjligt att spåra vilket gift Navalnyj har fått i sig.

Julia Navalnaja sände under dagen ett officiellt brev till Vladimir Putin och vädjat om tillstånd att flyga ut sin man.

Putins pressekret­erare Dmitrij Peskov sade tidigare att Kreml är redo att bistå med alla tillstånd. Därefter ändrade han ton.

– Presidenta­dministrat­ionen kan inte blanda sig i den här frågan. Vi är inte läkare, sade Peskov.

”Kemiska substanser”

Chefsläkar­en på sjukhuset i Omsk säger att analyserna pekar på att Navalnyj har fått i sig ”industriel­la kemiska substanser”. Exakt vad detta ska betyda är oklart. Lika oklar är diagnosen som han ställer.

– Vi tror att Navalnyj lider av störd ämnesomsät­tning. Det beror på att hans blodsocker har fallit kraftigt, säger läkaren Aleksandr Murachovsk­ij i en videofilm där han tittar ner i papperet och trummar nervöst med fingrarna.

Störd ämnesomsät­tning och lågt blodsocker beskriver patientens tillstånd. Det är ingen diagnos, skriver

Navalnyjs egen läkare Anastasia Vasileva i en tweet.

”Ännu en gång tar de oss för idioter: de uttrycker sig i allmänna ordalag, men säger ingenting om vad som kan ha orsakat det här tillstånde­t”, skriver Anastasia Vasileva.

Navalnyjs tillstånd betecknas fortfarand­e som allvarligt. Han har varit medvetslös sedan torsdag morgon och även om hans tillstånd är stabilt säger Kira Jarmysj att sjukhuset i Omsk inte har tillräckli­g expertis för att kunna ge honom bästa möjliga vård.

I den ryska pressen spekuleras nu om vilket gift Navalnyj kan ha fått i sig.

Enligt hans kollega Ivan Zjdanov, som leder Navalnyjs ”Fonden för kampen mot korruption”, sade läkarna på ett informellt möte att ämnet är livsfarlig­t inte bara för Navalnyj,

utan också för alla som befinner sig i hans närhet.

Pjotr Verzilov, medlem i Pussy Riot som förgiftade­s år 2018, säger att Navalnyjs symptom påminner om hans egna. Det blev aldrig fastställt vilket gift Verzilov hade fått i sig, men han överlevde attacken efter att fått vård på samma klinik i Berlin som nu står redo att ta emot Navalnyj.

Ännu en gång tar de oss för idioter: de uttrycker sig i allmänna ordalag, men säger ingenting om vad som kan ha orsakat det här tillstånde­t. Anastasia Vasileva Aleksej Navalnyjs läkare

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP
 ?? LEHTIKUVA/ALEXANDR KRYAZHEV
FOTO: AFP/ ?? Julia Navalnaja har vädjat till president Vladimir Putin om tillstånd att flyga ut sin man till en klinik i Berlin. Här är hon tillsamman­s med Aleksej Navalnyjs bror Oleg utanför sjukhuset där Aleksej Navalnyj vårdas.
LEHTIKUVA/ALEXANDR KRYAZHEV FOTO: AFP/ Julia Navalnaja har vädjat till president Vladimir Putin om tillstånd att flyga ut sin man till en klinik i Berlin. Här är hon tillsamman­s med Aleksej Navalnyjs bror Oleg utanför sjukhuset där Aleksej Navalnyj vårdas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland