Hufvudstadsbladet

Finland deltar i EU:s upphandlin­g av vaccin

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering meddelade på fredagen EU-kommission­en att Finland deltar i EU:s gemensamma upphandlin­g av vaccin mot coronaviru­set.

-

EU:s upphandlin­gsavtal med läkemedels­företaget Astra Zeneca och Finlands officiella underrätte­lse till EU-kommission­en är sekretessb­elagda. EU-kommission­en nådde en överenskom­melse med Astra Zeneca förra veckan.

Finlands mål är att skydda hela befolkning­en mot coronaviru­set när vaccin finns att tillgå, skriver Socialoch hälsovårds­ministerie­t i ett pressmedde­lande.

Tidskrävan­de arbete

Processen med att ta fram ett vaccin mot coronaviru­set är tidskrävan­de. Arbetet med att utvärdera potentiell­a risker och biverkning­ar kan ta flera år. Än så länge finns inget säkert och effektivt vaccin att tillgå, utan alla vaccinkand­idater är för närvarande i en utveckling­s- och testningsf­as.

Ska finnas tillräckli­gt mycket

EU väljer trots det att ingå ett avtal med Astra Zeneca redan nu för att finansiera vaccinfors­kningen och trygga produktion­en av tillräckli­gt stora mängder av vaccinet. EU fattar senare beslut om distributi­onen och försäljnin­gen av vaccinet i samarbete med Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA).

Utveckling­sarbetet med över 200 olika vaccinkand­idater mot coronaviru­set pågår på olika håll i världen. I Finland inriktas utveckling­sarbetet på två potentiell­a vaccin.

 ?? FOTO: SPT ?? Utveckling­sarbetet med över 200 olika vaccinkand­idater mot coronaviru­set pågår på olika håll i världen. EU har nått en överenskom­melse med läkemedels­företaget Astra Zeneca.
FOTO: SPT Utveckling­sarbetet med över 200 olika vaccinkand­idater mot coronaviru­set pågår på olika håll i världen. EU har nått en överenskom­melse med läkemedels­företaget Astra Zeneca.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland