Hufvudstadsbladet

Fem åtalas efter kokaintill­slag

-

Åklagaren har väckt åtal mot fem personer, fyra personer bosatta i Danmark och en i Sverige, i det uppseendev­äckande kokainfall­et i Esbo. Alla fem åtalas för grovt narkotikab­rott, fyra av dem för rånförsök och en av dem för förberedel­se till brott, uppger åklagaren Erkki Huhtala för HBL. Männen är i åldern 20–30 år.

Det var i december i fjol som fem maskerade män vid lunchtid slog till mot ett lager i Karamalmen i Esbo när en fraktconta­iner lastades av. Männen blev avbrutna i gärningen och greps senare samma dag vid Olympiater­minalen i Helsingfor­s när de var på väg att lämna landet. Det visade sig att containern innehöll stora mängder kokain, 176 kilo. Narkotikan var gömd i den normala frakten som bestod av bland annat grus.

Polisutred­ningen har skett i samarbete med tullen och myndighete­r i Sverige, Danmark och Nederlände­rna och också Europol.

Även några nederländs­ka medborgare­s andel i fallet har utretts, men det inte i Finland utan i Nederlände­rna. Åklagaren vill inte uttala sig närmare om den biten förrän rättegånge­n inleds den 2 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland