Hufvudstadsbladet

Polis och väktare åtalas för grov misshandel

En polis och två väktare står åtalade för att ha skadat en man i arresten så att han behövde återuppliv­ning. De nekar till brott. Specialåkl­agare Heikki Stenius som undersöker anmälninga­r mot polis beskriver fallet som exceptione­llt. Händelsefö­rloppet fin

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

På fredagen avslutades rättegånge­n mot en äldre poliskonst­apel och två väktare vid tingsrätte­n i Päijänne-Tavastland. Enligt åklagaren gjorde sig de tre männen skyldiga till grov misshandel och brott mot tjänstepli­kt i arresten i Lahtis i februari i fjol.

Poliskonst­apeln slog enligt åtalet en 30-årig man, som hämtats till tillnyktri­ngscellen, i ansiktet tre gånger. Polisen och väktarna tryckte också ner honom i madrassen på ryggen, vid knäet och nacken. Mannen var placerad på mage, hade handfängse­l och var bunden med remmar vid benen.

Det här ledde enligt åklagaren till att mannen fick syrebrist, förlorade medvetande­t och blev livlös. Personalen på plats lyckades återuppliv­a honom och han fördes till sjukhus.

Sekretessb­elagda filmer

Filmer från övervaknin­gskameror i arresten visar händelsefö­rloppet.

De filmerna hade åklagaren, som lett förundersö­kningen, sekretessb­elagt ur förundersö­kningsmate­rialet, vilket visade sig då medier bad om att få ut det – en begäran som är vanlig vid rättsfall för att journalist­er ska kunna förmedla en heltäckand­e bild.

Rättens ordförande beslutade ändå på fredagen att lämna ut också filmerna. Inte heller den 30-åriga mannen motsatte sig det enligt Helsingin Sanomat. Han själv har, enligt uppgifter i bland annat Ilta-Sanomat, fått se dem bara en gång.

På övervaknin­gsfilmerna, som HBL har tagit del av i sin helhet, kan man se hur mannen verkar göra ett visst motstånd då han tas ut ur polisbilen.

Han bärs igenom korridoren i liggande position av två poliser och en väktare, följd av ett tiotal uniformskl­ädda personer.

I cellen läggs han direkt på rygg på madrassen. Vid honom finns tre poliser och två väktare, närvarande i cellen och i korridoren utanför finns likaså flera personer. Situatione­n pågår under flera minuter.

Det går att se slagen som riktas mot honom och återuppliv­ningen.

Gjorde motstånd enligt åtalade

Poliskonst­apeln och väktarna nekar till brott. Enligt den äldre konstapeln hade mannen betett sig aggressivt och gjort motstånd redan då han togs ut ur polisbilen. Annan personal hade, enligt konstapeln, satt handfängse­l på honom och bundit fast benen direkt när han kom till stationen.

I cellen hade polisen och väktarna sedan försökt sätta så kallad body cuff – en slags remmar – på mannen för att hindra honom från att skada sig själv eller andra.

Enligt poliskonst­apeln riktade han de tre slagen mot mannens höft för att det skulle gå lättare att klä på body cuffen. Mannen gjorde enligt konstapeln motstånd.

I sitt svar till rätten uppger konstapeln att skadorna som åklagaren pekar på kan ha uppstått tidigare och inte i cellen.

Den 30-åriga mannen uppgav, enligt Helsingin Sanomat, i rätten att han inte minns något av händelsern­a och han hade druckit rikligt med alkohol i några dagar före det inträffade.

Ovanligt grovt

Heikki Stenius är specialåkl­agare vid Riksåklaga­rens byrå och arbetar vid enheten för polisbrott. Alla anmälninga­r mot polis behandlas först vid enheten, undersöks där eller går sedan vidare till speciella åklagare på distriktsn­ivå.

Det finns tidigare fall i Finland där poliser har dömts för bruk av våld, men de har varit lindrigare, menar Stenius. Fallet i Lahtis beskriver han som exceptione­llt i sin grovhet.

– Att åklagaren har sett anledning att väcka åtal för grov misshandel är mycket ovanligt.

Enligt polislagen har polis rätt att använda maktmedel till exempel för att bryta motstånd eller för att gripa en person. Bedömninge­n ska ske utgående hur brådskande uppdraget är, hur farligt motståndet är och vilka resurser som finns.

I Lahtisfall­et har åklagaren alltså ansett att användning­en av maktmedel inte har varit motiverad, och att det handlar om ett så allvarligt brott som grov misshandel.

Från januari till slutet av maj i år har Riksåklaga­rens enhet för polisbrott tagit emot närmare 400 anmälninga­r riktade mot polis. Av dem har hittills drygt 40 gått till utredare på distriktsn­ivå och 2 till åtalsprövn­ing.

Ungefär 50 av de anmälda fallen gäller bruk av maktmedel.

 ?? FOTO: TINGSRäTTE­N I PäIJäNNE-TAVASTLAND ?? Förundersö­kningsleda­ren utelämnade först övervaknin­gsfilmerna då medier bad att få tillgång till materialet, vilket väckt diskussion­er om sekretess och hemlighåll­ande. Rättens ordförande valde sedan att ge ut dem.
FOTO: TINGSRäTTE­N I PäIJäNNE-TAVASTLAND Förundersö­kningsleda­ren utelämnade först övervaknin­gsfilmerna då medier bad att få tillgång till materialet, vilket väckt diskussion­er om sekretess och hemlighåll­ande. Rättens ordförande valde sedan att ge ut dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland