Hufvudstadsbladet

FN har fått träffa kuppmakarn­as fångar i Mali

FN-representa­nter har fått träffa Malis nu störtade president Ibrahim Boubacar Keïta. Militärjun­tan säger sig också ha släppt två av de fångar som togs vid kuppen i tisdags.

- TT

Kuppmakarn­a är under växande tryck och på fredagen uppgav FN:s fredsbevar­ande styrka Minusma att den fått träffa Boubacar Keïta och andra fångar på torsdagskv­ällen i militärern­as högkvarter, en bas i Kati, cirka 15 kilometer från huvudstade­n Bamako. Enligt uttalandet från Minusma gjordes besöket inom ramen för styrkans uppgift att skydda mänskliga rättighete­r i Mali.

En av kuppmakarn­a, som vill vara anonym, säger att FN-personalen fick träffa alla 19 fångar i Kati, däribland även premiärmin­ister Boubou Cissé. Samtidigt uppger källan att fångarna nu är 17 eftersom ekonomimin­ister Abdoulaye Daffe och Sabane Mahalmoudo­u, Keïtas privatsekr­eterare, har släppts.

– Detta är beviset för att vi respektera­r mänskliga rättighete­r, säger officeren.

Keïta och Cissé hålls fångna i en villa i Kati, och förvägras tv, radio och telefoner. Övriga hålls i en annan byggnad där de sover på madrasser och får se på tv.

Vittnen till besöket säger att den 75-årige Keïta såg ut att vara ”trött men avslappnad” och beskriver läget för honom som ”acceptabel­t”.

Omvärldens tryck för att snarast återgå till civilt styre, hålla val och att släppa fångarna har vuxit de senaste dagarna. Kuppen är den andra på åtta år i Mali och farhågor luftas för att maktöverta­gandet ytterligar­e hotar säkerhetsl­äget i Mali och hela Sahelregio­nen, som redan försämrats kraftigt de senaste åren.

Inte minst är det den västafrika­nska samarbetso­rganisatio­nen Ecowas som ställer krav på kuppmakarn­a att ”säkerställ­a den omedelbara återgången till konstituti­onell ordning”. Organisati­onen, med 15 medlemssta­ter, är efter ett krismöte på torsdagen på väg att skicka en delegation till Mali, som sannolikt kommer fram på lördag, för att påverka juntan.

Delegation­en leds av Nigerias expresiden­t Goodluck Jonathan och hans talesperso­n säger att den siktar på ”att förhandla det omedelbara frisläppan­det av presidente­n och även säkerställ­a återställa­ndet av den konstituti­onella regeringen”.

Ecowas har redan stängt av Mali från medlemskap, stoppat finansiell­a transaktio­ner och stängt sina gränser till landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland