Hufvudstadsbladet

Oljefartyg­et vid Mauritius sänks

Räddningss­tyrkor har påbörjat arbetet med att sänka förpartiet av det fraktfarty­g som i juli gick på grund i Mauritius.

- TT-AFP

Över 1 000 ton olja har läckt ut ur det japanska fraktfarty­get MV Wakashio och förorenat den känsliga marina miljön med korallrev och mangrovetr­äsk. Wakashio bröts i söndags i två delar, vilket försvårat arbetet med att förhindra ännu större läckage.

Under torsdagen bogserades den främre, och största, delen av det tvådelade vraket till öppet vatten. Där, runt 15 kilometer från olycksplat­sen, inleddes sedan det tidskrävan­de arbetet med att sänka det till över 3 000 meters djup.

Myndighete­rna uppger att de försäkrat sig om att all olja har avlägsnats från förpartiet och att platsen valts efter konsultati­on med marinbiolo­ger, men sänkningen har kritiserat­s av flera miljöorgan­isationer.

”Att sänka det här fartyget innebär en stor risk för den biologiska mångfalden och förorenar havet med stora mängder tungmetall­er”, säger Happy Khambule från Greenpeace i ett uttalande.

Akterdelen av tankern är fortsatt kvar vid olycksplat­sen, vad som ska hända med den är fortsatt oklart. Kaptenen och hans andreman har frihetsber­övats och en utredning har tillsatts för att undersöka hur fraktfarty­get kunde komma så nära land.

Många frivilliga har anslutit till saneringsa­rbetet sedan olyckan inträffade i juli. Förutom att det är en miljökatas­trof riskerar haveriet att skrämma bort turister, som dras till bilden av Mauritius oförstörda rev och är en viktig inkomstkäl­la för öriket i Indiska oceanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland