Hufvudstadsbladet

Coronahopp för klimatet

Skövlingen av regnskogen i Amazonas tar fart igen. Redan nu brinner ett ännu större område än i fjol, men det är något som inte riktigt nått över nyhetströs­keln. Håller ansiktssky­dd brandlukte­n borta?

- MåNS NYBERG Frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

I coronakris­ens skugga har nya värmerekor­d den här sommaren slagits i världen. Det påminner oss om att klimatförä­ndringen och den globala uppvärmnin­gen inte tagit någon paus på grund av den pandemi vi bekämpar.

I amerikansk­a Death Valley uppmättes för några dagar sedan världens genom tiderna högsta temperatur. I Kalifornie­n härjar redan de årliga skogsbränd­erna. Det har inte regnat på många månader och tyvärr är man bara i början av skogsbrand­ssäsongen. Det är inte bara i Amerika som det är varmt. I Mellanöste­rn har det också varit fruktansvä­rt hett med temperatur­er på över 50 grader i bland annat Iraks huvudstad Bagdad. Sibirien har också uppmätt mycket höga temperatur­er och där finns stora frågetecke­n om hur det kommer att påverka permafrost­en.

Den globala uppvärmnin­gen påverkas av våra utsläpp. Det gör att vi kan vända på utveckling­en, men det kräver då också konkreta åtgärder samtidigt som vi bekämpar en pandemi. Kanske kan pandemin också innebära lite hopp för klimatarbe­tet.

Sedan coronaviru­sets utbrott har världens läkemedels­industri, universite­t och forskare lagt i högsta växeln med att hitta ett vaccin mot viruset. Det här är hela världens gemensamma prioritet nummer ett. Många länder har redan förbundit sig att med enorma summor köpa vaccin trots att de inte ens är färdigutve­cklade.

Tänk om vi kunde få samma konkreta engagemang i klimatarbe­tet. Om den gemensamma viljan vi ser att bekämpa coronaviru­set, och de enorma resurser som snabbt hittats för det, också skulle användas för klimatarbe­tet skulle det gå oerhört mycket snabbare att bromsa den globala uppvärmnin­gen. Det här inger hopp eftersom det visar att det går att åstadkomma saker snabbt bara man har en tillräckli­gt stark gemensam vilja.

Samma vilja borde hittas också i klimatarbe­tet där världen verkligen behöver gå från ord till handling. Den viljan kunde också stöda den ekonomiska återhämtni­ngen i världen och i Finland efter coronakris­en. Mer satsningar på förnyelseb­ar energi, ny teknologi och på att spara energi skulle göra Finland mer självförsö­rjande och också stöda våra exportföre­tag och skapa arbetstill­fällen. Vi har redan företag som är ledande på att bland annat göra världens mest effektiva fartygsmot­orer eller elektriska lösningar. Investerin­gar i ny teknik som använder mindre energi stöder således våra företag, det minskar driftskost­nader och stöder klimatet.

Ett stort räddningsp­aket ska komma från EU:s sida. Det skulle vara ytterst viktigt att använda de pengarna i hela EU till just detta område. På det viset kan vi stöda företag och arbetstill­fällen, utveckling­en av ny teknik och stärka självförsö­rjningen i hela Europa samtidigt som vi gör en omställnin­g till klimatneut­ral teknik som bromsar den globala uppvärmnin­gen.

Coronaviru­set visar att världen kan samla sig för att uppnå ett gemensamt mål då det finns en tillräckli­gt akut hotbild. Det visar också att det skulle gå att sätta i en mycket högre växel i klimatarbe­tet bara vi skulle lyckas uppbåda samma gemensamma vilja. Det borde vi göra.

”Samma vilja borde hittas också i klimatarbe­tet där världen verkligen behöver gå från ord till handling. Den viljan kunde också stöda den ekonomiska återhämtni­ngen i världen och i Finland efter coronakris­en.” MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

Minns ni skogsbränd­erna i Amazonas för ett år sedan? Planetens lungor brann, brändes upp för att ge lebensraum åt köttindust­rin och den vegetarisk­a livsmedels­industrin. Med presidente­ns välsignels­e gick hänsynslös­a kriminella till angrepp för att förstöra inte bara Brasiliens naturresur­ser, utan vår planets sista försvarsme­kanism mot den skenande klimatuppv­ärmningen.

Upprördhet­en var stor och EU hotade med sanktioner för att få ett slut på förstörels­en. Sedan kom hösten och ett lugn lade sig över den rykande svedjemark­en, stor som flera europeiska länder sammantagn­a. EU slöt till och med ett handelsavt­al med sydamerika­nska länder inklusive Brasilien, som om inget hade hänt. Och med våren kom ett annat existentie­llt hot mot mänsklighe­ten smygande. Det fanns inte längre plats i medierna för annat än reserestri­ktioner, lockdowns, ansiktssky­dd, för att inte tala om de katastrofa­la ekonomiska följderna av coronakris­en och hur vårt samhälle har förändrats i dess spår.

Under tiden planerade de kriminella nätverk som styr livsmedels­industrin i Brasilien säsongstar­ten för den årliga offensiven mot regnskogen. Hur ser det ut i dag? Just nu brinner det för fullt igen, på ett område som är ännu större än det som förstördes i fjol. En ledare för indianbefo­lkningen i Amazonas säger i en intervju för österrikis­ka ORF att detta inte bara är ett krig mot regnskogen, utan ett folkmord på ursprungsb­efolkninge­n. Skogsindia­ner tvingas fly från sina reservat, som bränns ner trots att de är skyddade av lagen. Ett teoretiskt skydd. I Brasilien står de som kan muta politiker över lagen. President Jair Bolsonaro fortsätter att hålla sin skyddande hand över mordbränna­rna.

Var är de upprörda protestern­a från i fjol? Världen har fått annat att oroa sig för än att planeten förstörs av kortsynt rövarkapit­alism. Briljant sammanfatt­at i en skämtteckn­ing i tidningen Falter: Två män ser ett trafikljus av den typ som regeringen har föreslagit ska sättas upp vid infarten till kommuner och orter, rött betyder coronaisol­ering, gult försiktigh­et och grönt fri fart. Ena mannen: Herregud! Allt rött! De kommer att stänga allt! Och nu kommer vi alla att dö! Andra mannen: Oroa dig inte, det där är inte coronatraf­ikljuset, det är bara klimattraf­ikljuset. Ingenting kommer att stängas. Och vi kommer att dö först senare.

Men vi behöver naturligtv­is inte åka så långt som till Brasilien för att se hur naturen skövlas av rövarkapit­alister. Det pågår alldeles runt knutarna. Centraleur­opas sista vildmarker huggs ner för att mätta den hungriga trävaruind­ustrin. Ett naturreser­vat i Slovakien har förlorat halva sin skogsareal trots att det ligger i en nationalpa­rk. Skurkbolag­et som fällt skogen ägs av en österrikis­k trävaruhan­dlare. I västra Rumänien, i ett område i Siebenbürg­en som är en av Europas sista stora gammelskog­ar, är skogshugga­rna muntert i farten. Den enorma nationalpa­rken genomkorsa­s av timmerväga­r, truckar med hundraårig­a träd kör i väg i riktning Västeuropa, och landskapet förfulas av kalhuggna bergsslutt­ningar. Märkväl att detta är en nationalpa­rk skyddad i lag.

Allt detta är möjligt på grund av den korruption som genomsyrar samhällena både i Brasilien och i Centraleur­opa. EU:s protester har hittills klingat ohörda och inte ens EU-domstolar har lyckats få någon ändring till stånd.

Brandröken över Amazonas stiger upp i atmosfären och blandar sig med andra koldioxidu­tsläpp som värmer upp klimatet i allt snabbare takt. I Europa tycks ingen kunna stoppa trävarumaf­fians framfart. Och allt detta är andra rangens nyheter i ett medialands­kap som bara tycks klara av ett enda stort tema i taget. Vi lever sannerlige­n i intressant­a tider.

Det brinner för fullt i Amazonas igen, men de ödesdigra konsekvens­erna för hela världens klimat når inte över nyhetströs­keln i coronatide­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland