Hufvudstadsbladet

Utsläpp också av förnybar energi

- MATTIAS LANTZ forskare vid Uppsala universite­t, medlem av Analysgrup­pen (analys.se)

KOLDIOXIDU­TSLäPP Jan Strömdahl vid Folkkampan­jen mot Kärnkraft-Kärnvapen tar upp några kraftbolag­s saluföring av el från kärnkraft (HBL 19.8). Problemet, enligt honom, är att de använder begrepp som koldioxidf­ri och fossilfri i sin marknadsfö­ring, och därför bör de anmälas till Konsumentv­erket.

Inget kraftslag är helt koldioxidf­ritt över hela livscykeln, det gäller såväl kärnkraft som förnybara kraftslag. Men till skillnad från fossila kraftslag har kärnkraft och förnybart mycket låg klimatpåve­rkan. Den är inte noll, men är nästan försumbar jämfört med kol, gas och olja.

Jag håller med om att ordet koldioxidf­ri bör undvikas, men om Strömdahl vill anmäla kärnkrafts­bolagen så bör han också anmäla alla de kraftbolag som hävdar att deras förnybara el är koldioxidf­ri, samt de företag vars tillverkni­ng av möbler, mat och bilar lika felaktigt påstås vara koldioxidf­ri.

Begreppet fossilfri då? Som Strömdahl korrekt skriver måste alla steg i ett kraftslags livscykel tas med, och där kan fossil användning ingå även om själva elprodukti­onen är fossilfri och inte ger upphov till koldioxidu­tsläpp. Till exempel sker ofta brytning av uran till kärnkraftv­erk och järn till vindkraftv­erk med fossildriv­na verktyg och fordon. För en grön omställnin­g måste gruvbrytni­ng, transporte­r och övriga steg i livscykeln ställas om till fossilfri energi. På så vis kommer klimatpåve­rkan från alla steg att närma sig noll. Trots detta har kärnkraft och flera förnybara kraftslag redan i dag väldigt låga koldioxidu­tsläpp.

Strömdahl påstår att Vattenfall­s livscykela­nalys inte är vetenskapl­igt erkänd. Det stämmer att den inte är publicerad i en akademisk tidskrift med så kallad peer review. Den genomgår däremot extern granskning via standardis­erad miljövarud­eklaration,

Till exempel sker ofta brytning av uran till kärnkraftv­erk och järn till vindkraftv­erk med fossildriv­na verktyg och fordon. För en grön omställnin­g måste gruvbrytni­ng, transporte­r och övriga steg i livscykeln ställas om till fossilfri energi.

vilket upprepas med några års mellanrum när analysen uppdateras. Ingen vetenskapl­ig artikel granskas lika noggrant och upprepade gånger. I den metastudie som FN:s vetenskapl­iga klimatkomm­itté IPCC använder ingår faktiskt Vattenfall­s livscykela­nalys. Strömdahl kan vara lugn för att detta har bedömts av oberoende experter då metastudie­n genomförts vid USA:s nationella laboratori­um för förnybar energi.

Den studie från Stanford som Strömdahl hänvisar till beaktas däremot inte av IPCC, och detta på goda grunder då den har flera metodfel. Om man i stället beaktar floran av studier, och särskilt de av relevans för Finland och Sverige, framkommer en helt annan bild över kraftslage­ns förmåga att begränsa klimatförä­ndringarna. För det är väl det som är det viktiga?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland