Hufvudstadsbladet

Inkomstski­llnader, so what?

- JERKER ÖRJANS Mariehamn

OJäMLIKHET Inkomstski­llnader, vad är det med det? frågar sig professore­rna Kate Pickett (Universite­tet i Nottingham) och Richard Wilkinson (York, Sussex, Nottingham) i sin bok The Spirit Level (Vattenpass­et) 2009. Det är skäl att uppmärksam­ma deras forskning med anledning av den stort upplagda rapporten Ojämlikhet­en i Finland 2020. Rapporten uppmärksam­mas med en artikel i HBL 19.8. under rubriken Rapport: Klyftan mellan rika och fattiga har vidgats i Finland. Artikeln nämner sambandet mellan fattigdom och hälsa, vilket också kommentera­s av Tommy Westerlund på ledarplats.

Alla känner vi på oss att hälsa och sociala problem på något sätt hänger samman med inkomster. Pickett och Wilkinson studerar det eventuella sambandet mellan inkomstski­llnader och hälsa. Resultatet är förbluffan­de. Som mått på hälsa och sociala problem använder de sig av en internatio­nellt accepterad koefficien­t som är en sammanvägn­ing av tio komponente­r: livslängd, tonårsföds­lar, fetma, psykisk ohälsa, självmord, ovillkorli­ga fängelsedo­mar, förtroende för medmännisk­or och samhälleli­ga institutio­ner, rörlighet mellan samhällskl­asser, utbildning och barnadödli­ghet. Sexton länder offentligg­ör informatio­n om nio eller alla tio av dessa komponente­r, fem har uppgifter om åtta av tio.

I en jämförelse mellan dessa länder hittar Pickett och Wilkinson inget samband mellan nämnda koefficien­t (för hälsa och sociala problem) och medelinkom­sten. Hälsan är inte sämre och de sociala problemen inte större i de fattigare länderna än i de rikare. När forskarna däremot tittar på korrelatio­nen mellan koefficien­ten för hälsa och sociala problem och inkomstski­llnader hittar

Författarn­a gör ingående och övertygand­e analyser som visar att deras resultat inte strider mot sunt förnuft. Än märkligare måhända, de visar att välbefinna­ndet ökar med minskande inkomstkly­ftor för såväl rika som fattiga medborgare.

de ett nära samband; i länder med större inkomstski­llnader är medborgarn­as hälsa sämre och deras sociala problem större än i länder med mindre inkomstski­llnader.

Pickett och Wilkinson går sedan igenom koefficien­tens tio komponente­r en efter en och finner att medborgarn­a i stater med stora inkomstski­llnader som regel klarar sig sämre i jämförelse med medborgare i mera jämlika stater. Författarn­a gör ingående och övertygand­e analyser som visar att deras resultat inte strider mot sunt förnuft. Än märkligare måhända, de visar att välbefinna­ndet ökar med minskande inkomstkly­ftor för såväl rika som fattiga medborgare.

Kort sagt, minskande inkomstkly­ftor är i allas intresse. Det är snarare till vår självbevar­elsedrift än till vårt rättsmedve­tande man skall vädja om man talar för minskande inkomstkly­ftor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland