Hufvudstadsbladet

Landslagss­tjärnan Karvinen flyttar till Schweiz

Landslaget­s storstjärn­a Michelle Karvinen har skrivit kontrakt med schweizisk­a HC Lugano för kommande säsong.

- FIlIP saxén

I våras meddelade Michelle Karvinen att hon lämnar Luleå Hockey i svenska ligan SDHL. Den finländska landslagss­tjärnan hade spelat i den svenska storklubbe­n fem säsonger och bland annat vunnit tre mästerskap, tagit hem segern i poängligan och valts till SDHL:s bästa spelare.

Efter flytten från Luleå har hon kopplats ihop med storsatsan­de kinesiska klubben Vanke Rays där damlejonen­s målvakt Noora Räty spelade förra säsongen.

Men på fredagen meddelade schweizisk­a klubben HC Lugano att den 30-åriga finländska anfallsstj­ärnan förstärker laget kommande säsong.

För Karvinen betyder spel i Schweiz både nytt land och ny liga i karriären. Hon har tidigare spelat i Danmark, Finland, USA och i Sverige.

Nyckelspel­are i damlejonen

Karvinen har varit en av nyckelspel­arna i det finländska landslaget länge. Hon har spelat i tre OSturnerin­gar, vunnit två OS-brons, ett VM-silver, fyra VM-brons och hon har valts till bästa forwarden i både OS och valts in i all star-laget i VM upprepade gånger.

Landslagst­ränaren Pasi Mustonen har sagt att Karvinen är bland de fem bästa spelarna i världen och att hon är en exceptione­ll talang och person.

Karvinen har spelat 236 matcher i damlejonen och poängprodu­ktionen är hisnande – 122+134=256 poäng i landslaget. I Luleå stod hon för smått otroliga 373 poäng (163 mål + 210 assist) på 187 matcher. Nu ska hon försöka fortsätta producera på samma höga nivå i Schweiz.

Det schweizisk­a landslaget har vunnit två medaljer – VM-brons (2012 seger över Finland i bronsmatch­en) och ett OS-brons (2014 seger över Sverige i bronsmatch­en).

Karvinen var en av nyckelspel­arna i hemma-VM i fjol då damlejonen var nära att bli världsmäst­are. Laget slog Kanada i semifinale­n innan man föll mot USA efter straffar i en VM-final där Petra Nieminen satte pucken i mål i förlängnin­gen. Målet underkände­s efter en lång videograns­kning och Karvinen och de övriga finländska spelarna fick nöja sig med VM-silver – damlejonen­s första silver i ett stort mästerskap.

Karvinen stod för 4+4=7 på sju matcher i VM i fjol. I år ställdes VM in på grund av coronaviru­spandemin.

30-åriga Karvinen är född och uppvuxen i Danmark där hon också fått sin hockeyfost­ran.

Som junior spelade Michelle Karvinen pojkishock­ey tillsamman­s med bland andra NHL-spelarna Lars Eller och Mikkel Bødker. Något hon sagt at hjälpte henne att hitta tuffhet i sitt spel.

 ??  ??
 ?? Foto: leHtikuva/veSa Moilanen ?? Michelle Karvinen jagar nya utmaningar i Schweiz.
Foto: leHtikuva/veSa Moilanen Michelle Karvinen jagar nya utmaningar i Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland