Hufvudstadsbladet

Rallyvärld­smästarbil­en med finländska gener

Rallystall­et Toyota Gazoo Racing WRT kan sägas vara en genuint finländsk produkt eftersom Toyotas vinnande WRC-rallybil har utvecklats av Tommi Mäkinen Racing. Men produktion­en och servicen av bilarna mellan tävlingarn­a sker sedan hösten 2018 i en anonymt

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Lite rallyhisto­ria till en början: Det var en internatio­nell sensation av rang då fyrfaldige rallyvärld­smästaren Tommi Mäkinens rallybilsf­abrik i Puuppola nära Jyväskylä fick ansvaret för utveckling­en av Toyotas WRC-bil år 2015 och han själv blev teamchef för tävlingsve­rksamheten.

När det japanska företaget i början av 2015 berättade att det skulle ge sig in på rally igen, ansågs det som närmast självklart att Toyotas egen tävlingsbi­lsavdelnin­g Toyota Gazoo Racing i Köln skulle få äran att planera och bygga om Toyota Yaris till en fullfjädra­d WRC-bil.

Förstudier­na och den initiala utveckling­en gjordes i Tyskland men sedan kom Tommi Mäkinens och Toyotas koncernche­f Akio Toyodas vänskap med i spelet. Den kulminerad­e då Tommi Mäkinen Racing, som länge byggt Subarubase­rade rallybilar för privata team, byggde om en Toyota GT86 till en personlig rallybil för Toyoda 2014. Kombinerat med de rallylekti­oner finländare­n gett den aktivt motorsport­ande Toyotachef­en slutade det med att Mäkinen sedan fick det huvudsakli­ga utveckling­sansvaret. Motorn görs i alla fall i Köln.

Det fanns många olyckskorp­ar runtom i världen som ifrågasatt­e beslutet att förlägga rallybilsu­tvecklinge­n till Finland. Tji fick kritikerna, för efter en bra första säsong debutåret 2017, med Jari-Matti Latvalas seger i svenska rallyt och Esapekka Lappis seger i finska rallyt, tog Toyota sedan smått sensatione­llt konstruktö­rsmästersk­apet 2018 för att i fjol vinna förarmäste­rskapet med esten Ott Tänak vid ratten.

Logistisk knutpunkt

Huvudkonto­ret för Toyota Gazoo Racing WRT finns i Puuppola i Mellersta Finland, men den praktiska rallyverks­amheten har numera sin knutpunkt i Tallinn, där bilarna byggs om och servas efter varje tävling. Byggnaden stod färdig sommaren 2018 och invigdes efter tyska rallyt i september samma år under överinseen­de av bland annat Estlands statsminis­ter Jüri Ratas.

När rally-VM enligt planerna ska återupptas i början av september efter en påtvingad coronapaus, är det Estland som snabbdebut­erar som VM-värd i trakterna kring Tartu. Det är meningen att rallyt ska köras med publik, totalt har 16 000 biljetter sålts i sektioner om 1 000 personer, men beroende på smittläget är plan B att rallyt körs utan publik. I värsta fall kanske det inte körs alls. Hur det än blir, kändes det i alla fall som en god idé att bekanta sig med teamets verksamhet på ort och ställe i Tallinn i juli när tillfälle gavs.

– I praktiken plockar vi efter varje tävling isär bilarna helt för att kunna analysera alla delar. Det jobbet tar som helhet ett par veckor i anspråk. Här har vi tillgång till alla de mätmetoder vi behöver för att kunna kontroller­a också gömda fel, berättar utveckling­schefen Markku Lappalaine­n som agerade värd för besöket i stället för Mäkinen.

Orsaken till att den operativa verksamhet­en flyttades från Finland till Estland berodde enligt honom först och främst på att man helt ville separera den operativa verksamhet­en från utveckling­sarbetet, som dessutom behövde mera utrymme i Puuppola.

– Estland är ett högtståend­e rallyland och här finns kompetenta mekaniker för att driva verksamhet­en. Dessutom kan vi ta oss till och från de europeiska rallytävli­ngarna betydligt snabbare än om vi fanns i Finland, och när det gäller tävlingar på andra kontinente­r ligger vi intill flygplatse­n i Tallinn, säger Lappalaine­n.

Han har själv bakgrund i den mera rustika traktorvär­lden i chefsposit­ioner på traktortil­lverkaren Valtra och som vd för Farm Machinery Group FMG, som gör tilläggsag­gregat för traktorer. Motortävli­ngsverksam­het är ändå inget nytt för honom – han var bland annat teamchef för traktortil­lverkaren Valtras traktorpul­lingteam på 2000-talet.

– Totalt arbetar ungefär 190 personer från 16 olika länder med rallyverks­amheten, inklusive underlever­antörer

■ och tävlingspe­rsonalen. Här i Tallinn är vi ungefär 35 personer, säger Lappalaine­n.

Standardbi­l i grunden

Under besöket kunde produktion­slokalerna endast fotografer­as på distans bakom en glasvägg på andra våningen. Journalist­gruppen fick i alla fall närmare bekanta sig med hela verkstaden där man i den mest hemliga lokalen höll på med millimeter­noggranna mätningar av en helt strippad Yaris som ska byggas om till nästa års tävlingsbi­l.

– Vi utgår från en vanlig tredörrars Yaris som dock helt byggs om så att den tål hårda rallytävli­ngar. Rallybilar­na är till exempel betydligt bredare än vanliga Yaris på grund av att dörrarna byggs ut med en stötdämpan­de massa. Här försöker vi kapa varje gram vi kan från vikten och varenda liten åtgärd dokumenter­as, säger en mekaniker som fått i uppdrag att fungera som vår ciceron.

I ett stort öppet utrymme finns sex avskalade Toyota Yaris WRCbilar uppallade för serviceåtg­ärder, två för varje förare och kartläsare i teamet.

För oss finländare var givetvis de intressant­aste bilarna märkta med namnet Kalle Rovanperä, 19-åringen som debuterade i WRC i år tillsamman­s med kartläsare­n Jonne Halttunen. Också utan motorer andades bilarna rå, ändamålsen­lig kraft utan krusidulle­r.

Det var iögonfalla­nde hur rent och prydligt det var i alla lokaler. Olika reservdela­r som behövs i större mängder som bromsskivo­r, drivaxelpa­ket och stötdämpar­e var prydligt uppradade och alla delar, nya som använda, är införda i datasystem­et.

– En bil består av ungefär 2 500 delar som alla demonteras och kon

trolleras mellan tävlingarn­a. Genom att hålla ordning och reda vet alla som jobbar här precis var alla saker finns. Enligt vår filosofi är det bara förarna som får göra misstag, medan alla delar i bilen ska hålla. Därför dokumenter­as kilometerm­ängden för alla delar, för senast då de nått en viss gräns ersätts de med en helt ny del, säger mekanikern.

I praktiken plockar vi efter varje tävling isär bilarna helt för att kunna analysera alla delar.

Markku Lappalaine­n utveckling­schef

 ??  ?? I den här verkstaden byggs Toyotas WRC-rallybilar om efter varje tävling.
I den här verkstaden byggs Toyotas WRC-rallybilar om efter varje tävling.
 ??  ?? Markku Lappalaine­n hoppade av från den rustika traktorvär­lden för att bli utveckling­schef på Toyota Gazoo Racing WRT.
Markku Lappalaine­n hoppade av från den rustika traktorvär­lden för att bli utveckling­schef på Toyota Gazoo Racing WRT.
 ??  ??
 ??  ?? På den här radiostyrd­a versionen av WRC-bilen är Morizo det alias som Toyota Motor Corporatio­ns koncernche­f Akio Toyoda använder i bilsportsa­mmanhang. Han har bland annat deltagit i 24-timmarslop­p på Nürburgrin­g.
På den här radiostyrd­a versionen av WRC-bilen är Morizo det alias som Toyota Motor Corporatio­ns koncernche­f Akio Toyoda använder i bilsportsa­mmanhang. Han har bland annat deltagit i 24-timmarslop­p på Nürburgrin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland