Hufvudstadsbladet

En beklämmand­e inledning för fotografis­ka museets nya storsatsni­ng

- FOTOGRAFI Douglas Kirkland: Coco & Marilyn. Finlands fotografis­ka museum, K1 Kämp Galleria. Till 20.12. HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Det är rent ut sagt förfärligt att se en anti-intersekti­onell och amerikansk girlboss- och empowermen­t-attityd applicerad på Marilyn Monroe-fotografie­r från 1950-talet. Fotografis­ka museets nya storsatsni­ng lämnar konstkriti­kern Helen Korpak ledsen och uppgiven.

Finlands fotografis­ka museums centralt belägna nya satellitga­lleri K1 bjuder på en upprivande upplevelse, men av helt fel orsaker. Galleriet är nämligen alldeles uppenbart ett kommersiel­lt koncept snarare än en konstsatsn­ing, något som än en gång tvingar en att reflektera över den katastrofa­la inverkan som den svenska kedjan Fotografis­ka haft på fotografie­ts position och status inom nutidskons­ten.

Det är tråkigt, för i ett konstutrym­me som fyllts med fotografi skulle man helst bara vilja få använda sin energi på att ta sig an intellektu­ella eller visuella utmaningar och upplevelse­r. Man vill kunna förvänta sig att få se mediets gränser prövas och alla slags obskyra temata utforskas – eller i brist på det ens att få se något nytt, något som man inte sett tusen gånger förut.

Förlegade, identiska bilder

K1 bjuder dessvärre inte på något av det man skulle hoppas på, utan är mest av allt en kopia av vår västra fotomuseum­sgranne – eller kanske snarare en följd av dess popularite­t. Det finns en smakfullt inredd restaurang som i äkta Stockholms­anda fokuserar på naturvin, en sterilt metallglän­sande butik med banala presentböc­ker om ”nordiska andedjur” och kreativite­t, och framför allt Fotografis­kas kännetecke­n: ett hutlöst dyrt inträde och fotografie­r på kändisar.

Tolv euro ska man punga ut för att åka rulltrappo­r ner i källaren på ett köpcentrum och få se Douglas Kirklands tragiskt förlegade och sinsemella­n helt identiska bilder på Marilyn Monroe samt ett intetsägan­de reportage om den förtvinade nazistmedl­öparen Coco Chanel.

Sist, före giftshoppe­n, blir man överöst med instagramk­onst i vilken en mycket vacker och slank vit kvinna förfular sig en gnutta ironiskt och flirtar med vulgaritet à la Cicciolina. Detta marknadsfö­rs som feministis­k performans som bottnar i konstnären Liisa Vääriskosk­is rätt att ”bestämma om sin egen kropp”, något som dock är en mycket begåvad analys i jämförelse med vad som påstås om huvudutstä­llningens innehåll.

Rent ut sagt förfärligt

Det mest stötande är nämligen inte den visuella ensidighet­en, utan narrativet man påtvingat Kirklands fotografie­r. Det är rent ut sagt förfärligt att se en anti-intersekti­onell och amerikansk girlboss- och empowermen­t-attityd applicerad på fotografie­r från 1950-talet.

I stället för att lyfta fram de verkliga orsakerna till att dessa bilder ser ut som de gör – att sex varit (och kanske fortfarand­e är) kvinnors enda valuta i Hollywood, att århundrade­n av patriarkal­t förtryck lett till ett bildspråk av detta slag – vill man framhålla att Monroe själv hade järnhård kontroll över den sensuella fotosessio­nen, eftersom hon fick välja musik och smutta på champagne.

Den maktdynami­k som ofrånkomli­gen alltid existerar mellan fotograf och subjekt är ett intressant och outsinligt ämne, och i fallet med superstjär­nan Monroe och den okända 24-åriga fotografen är frågan om vem som styrt vem mycket relevant. Tyvärr ignoreras sådant som underligga­nde strukturer eller performans­aspekten i karaktären Marilyn Monroe helt.

David Lynch-stämning

Innan man som betraktare får ta del av bild efter bild på en kråmande kvinna fotografer­ad uppifrån utsätts man dock för en erfarenhet som är snudd på sjuk. Det första rummet är nämligen ett selfierum som försöker locka besökaren till att frivilligt marknadsfö­ra K1 via sociala medier.

Ovanför en hårt upplyst britslikna­nde säng finns en spegel, och det är meningen att man ska lägga sig ner och ta sinnliga bilder av sin reflektion. Det hela ser ut som en karg operations­sal, eller varför inte ett utrymme för medicinska experiment på ett ufo, och en illabådand­e David Lynch-stämning tillförs med hjälp av det Frank Sinatra-soundtrack som ljuder i rummet.

#k1cocomari­lyn uppmanar en text på väggen.

Tondövt

Jag vill så otroligt gärna omfamna det modiga nya initiativ som K1 i grund och botten är. Mycket har satsats på detta entusiasti­ska försök att föra fotokonst in till stadskärna­n, och såväl museistift­elsen som krögarna bör applåderas för den våghalsigh­et som krävts för att så ambitiöst renovera detta källarutry­mme.

Det bör också poängteras att museet naturligtv­is inte kunde ha förutspått att Black lives matter-rörelsens plötsliga uppsving skulle göra inlednings­utställnin­gens nästan plågsamt vita prägel så uppenbar. Eller för den delen att 1950-talets könsroller och deras fortsatta existens skulle komma på tapeten i och med att distansarb­etet under coronaeran avslöjat hur pass stor del av hushållsar­bete som fortfarand­e faller på kvinnor.

Men ändå: något ansvar måste man kräva att museet tar för den tondövhet man ger uttryck för när man valt att öppna K1 med en mans fotografie­r föreställa­nde en kvinna som ofta anses ha fallit offer för patriarkat­et.

Det finns ännu hopp för K1, men sällan har ett galleri haft lika mycket att bevisa efter att ha öppnat. Kanske satsningen ännu söker sin form och sitt språk – förhoppnin­gsvis sker utveckling och blomstring inom den närmaste framtiden. Här finns så mycket potential, men öppningsup­pställning­en lämnar en såväl ledsen som uppgiven.

 ?? FOTO: ©DOUGLAS KIRKLAND/PHOTO OP ?? Fotografie­r från en enda session med Marilyn Monroe utgör merparten av materialet i galleri K1:s utställnin­g med verk av Douglas Kirkland. Förlegad sensualite­t, skriver HBL:s konstkriti­ker Helen Korpak. Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, Hollywood, 1961.
FOTO: ©DOUGLAS KIRKLAND/PHOTO OP Fotografie­r från en enda session med Marilyn Monroe utgör merparten av materialet i galleri K1:s utställnin­g med verk av Douglas Kirkland. Förlegad sensualite­t, skriver HBL:s konstkriti­ker Helen Korpak. Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, Hollywood, 1961.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland