Hufvudstadsbladet

Kan man äta fisk ibland?

- JEANETTE ÖHMAN

De flesta står inte ut med att höra om hundar som plågas. Lättare är det att bortse från angstiga grisar. Och den fiskätande vegetarian­en har länge fått röra sig fritt med sin höga moral som icke-däggdjursä­tare. Jeanette Öhman har läst om den moderna vegoklassi­kern Äta djur.

Förra sommaren ute i den västnyländ­ska skärgården fick min då nioårige son meta för första gången i sitt liv. Hela våren hade han pratat om hur det skulle kännas att få napp och dra upp fisken ur havet. När han sen stod där på klippan i kvällssole­n och drog upp inte bara en utan hela tre abborrar var hans lycka gjord. I ungefär en minut. Sedan gick det upp för honom att han skulle vara tvungen att döda fiskarna för att vi skulle kunna äta upp dem. Jag fick vara med precis där och då insikten slog honom: djuren vi äter är varelser som en gång var levande och som sedan dödats. I början av juli 2019, blev min son vegetarian.

Det har gått mer än tio år sedan jag läste Jonathan Safran Foers bok Äta djur, men jag tänker fortfarand­e ofta på den. I förordet skriver Safran Foer om när han nio år gammal frågar sin tonåriga barnvakt varför hon inte äter kött. Barnvakten säger att hon vill leva ett liv där hon inte orsakar andra levande varelser onödigt lidande. Den här kommentare­n är lika logisk för en nioåring som för en vuxen människa. Det är självklart att sträva efter att leva ett liv där vi undviker att göra andra varelser illa. Vi slår varken de som är mindre eller större.

Efter barnvakten­s enkla förklaring blev nioåriga Jonathan vegetarian. Sedan börjar han äta kött igen. Det är så lätt (och gott!) att äta kött. På universite­tet bestämmer han sig för att han egentligen inte gillar djur och att det därför är okej vara köttätare. Att äta kött är tradition. Eftersom mat är kultur och vi mest av allt baserar vår diet på historia och känslor är det svårt att byta ut det vi har på vardagstal­lriken.

Maten vi äter definierar oss som människor. Att byta diet är att byta identitet.

En vardaglig livslögn

Safran Foer börjar läsa filosofi, träffar kvinnan han ska gifta sig med och blir vegetarian igen när han och hans fru väntar sitt första barn. Han vet nämligen inte hur han ska förklara för ett barn att han är fullt medveten om det otroliga lidande han orsakar genom att stöda industriel­l djuruppföd­ning och genom att fortsätta äta kött.

Det finns något fascineran­de i paradoxen, eller kanske livslögnen, vi konfronter­as med de flesta dagar. Vi älskar våra husdjur och blir rasande när vi läser om djur som behandlats illa i djurparker eller på turistorte­r. När bilder från kinesiska hundmarkna­der sprids på sociala medier är det omöjligt att inte bli illamående av hur de här gulliga och lojala husdjuren behandlas. Ändå äter vi biff och låtsas inte om att broilerfil­én vi fiskat upp i kyldisken är ett djur som i det vilda kunde leva upp till tio år, men nu får mindre än sex veckor på jorden. Vi struntar i att det gulliga lammet aldrig får uppleva sommaränge­n eftersom det är samma varelse vi äter upp på påsken. Och väljer att inte koppla ihop revbensspj­äll med griskultin­gar.

Äta fisk

Själv är jag ingen bättre människa. Jag äter fisk ibland. För att polera min aura som God Person intalar jag mig att fisken som nioåringen dragit upp ur Östersjön antagligen levt ett någorlunda gott liv. Den behöver inte lida innan dödsögonbl­icket. Jag väljer att inte tänka så mycket när jag beställer sushi. Jag fokuserar hellre på att jag i alla fall inte äter bacon som kommer från en misshandla­d gris full av ångest och antibiotik­a. Grisar lär dessutom vara mycket smartare än hundar.

Fiskar kan inte skrika och det är svårt att läsa exakt hur mycket panik som finns i deras ögon när de med en sylvass krok dras upp ur sitt element. Det är lättare att försvara sitt fiskätande än sitt däggdjursä­tande. Dessutom är det svårare att älska en fisk än ett husdjur. De flesta av oss, skriver Safran Foer, skulle ha svårt att slå in en kniv mellan ögonen på en hund, medan vi upplever att vi förbarmar oss över fisken vi precis fiskat upp när vi tar livet av den.

Enorm sushitallr­ik

Till och med djurhatare har på sistone börjat dra ner på köttet när de blir medvetna om den enorma belastning köttproduk­tionen har på

miljö och klimat. Nu finns det dessutom växtbasera­t kött att ta till. Det ser ut som kött, smakar som kött och blöder till och med som en biff, medan miljöbelas­tningen och lidandet är minimerat. Än så länge finns det tyvärr ingen fiskfri fisk.

Länge har den fiskätande vege

tarianen fått röra sig fritt med sin höga moral och identitet som ickedäggdj­ursätare. När jag läser om Äta djur inser jag ändå motvilligt att fisken också är ett djur och att det inte bara handlar om den sushi jag beställer in: ”För varje fisk som fångas, hamnar en mängd andra i nätet. Tänk dig att du blir serverad en tallrik sushi. Men på tallriken ligger också alla andra djur som dödats för din sushiporti­on. Den tallriken skulle behöva vara så där en och en halv meter i diameter. 3,3 miljoner hajar dör varje år för att de fastnat i näten. Ska hajen behöva dö ut för en futtig sushi?”.

Och då har vi inte ens börjat tala om odlad fisk som leder till övergödnin­g och döda bottnar, laxlus, svamp och öppna sår. Det finns till och med forskning som visar att fiskar känner smärta.

Det finns ingen ursäkt att äta fisk. Förutom kanske om man själv metar upp den, dödar den barmhärtig­t och ber sin mamma steka den i smör. Men då måste man vara okej med att ta livet av djuret. Och nu är vi tillbaka där vi började: Är det verkligen okej att döda andra varelser i onödan?

Skribenten är journalist och författare och kommer i höst ut med hästboken Vita lögner och höga hinder

 ??  ??
 ?? FOTO: JEFF MERMELSTEI­N ?? Jonathan Safran Foer fick 2009 stort genomslag med sin bok Eating animals, i svensk översättni­ng som Äta djur på Norstedts (2011).
FOTO: JEFF MERMELSTEI­N Jonathan Safran Foer fick 2009 stort genomslag med sin bok Eating animals, i svensk översättni­ng som Äta djur på Norstedts (2011).
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: KhaKimulli­n aleKsandr/mostphotos ?? Det finns ingen ursäkt att äta fisk. Förutom kanske om man själv metar upp den, dödar den barmhärtig­t och ber sin mamma steka den i smör, skriver Jeanette Öhman efter att ha läst om boken Äta djur av Jonathan Safran Foer.
Foto: KhaKimulli­n aleKsandr/mostphotos Det finns ingen ursäkt att äta fisk. Förutom kanske om man själv metar upp den, dödar den barmhärtig­t och ber sin mamma steka den i smör, skriver Jeanette Öhman efter att ha läst om boken Äta djur av Jonathan Safran Foer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland