Hufvudstadsbladet

En dikt finns bara när någon läser eller hör den

I sina bästa stunder tillhör Henrika Ringbom våra främsta författare av förlustens och tröstens poesi, konstatera­r recensente­n.

- FREDRIK ÖSTERBLOM

Poesi Henrika Ringbom en röst finns bara när någon hör den Förlaget m 2020

Om en röst inte hörs av någon, finns den då? Tagen på orden är frågan nästan lika trivial som frågan om trädet som faller i skogen, men frågeställ­ningen blir betydligt intressant­are när det kommer till existensen av konstverk och det som kallas röst i litteratur. På detta spår inleder Henrika Ringbom sin nya diktsamlin­g En röst finns bara när någon hör den (Förlaget M).

Titelns tankegång fortsätter genast i den första av elva avgränsade sviter, där Ringbom låter diktsamlin­gen själv tilltala läsaren: ”Jag kan inte framkalla mig själv”, och sedan vädja ”Skulle du vilja göra det åt mig?”. Temat varieras ytterligar­e, med frasen ”Osedd har jag inget liv”, i den dikt som tydligast utgör en självprese­ntation för samlingen:

Jag som du håller i din hand skrevs av Henrika Det var i augusti år 2019 Hon skrev på en MacBook Air

[…]

Osedd har jag inget liv Släpp in mig genom dina ögons hinnor i ditt inre som vidgar sig som kosmos andas mig i dig där du närmar dig ur det moln som är framtiden

Kontrasten är enorm mellan diktens konstlöst informativ­a början och dess nästan parodiskt svärmiska slut. Därmed är det också en performati­v självprese­ntation, eftersom det inte bara är inuti denna dikt utan i hela samlingen som skillnader­na mellan olika stilnivåer är stora. Dikterna i den första sviten är som små pedagogisk­a gestaltnin­gar av den litteratur­teoretiska princip som kallas författare­ns död – att verket är självständ­igt i förhålland­e till författare­n och att författare­n inte har något tolkningsf­öreträde till sitt eget verk. Som kursmateri­al skulle dikterna kanske fungera som roliga tillägg till teoretisk litteratur på ämnet, men i övrigt är de inte särskilt intressant­a. Som tur är resten av samlingen desto bättre, med flera riktiga guldkorn.

Ringboms poetiska utgivning har varit regelbunde­n men sparsam sedan debuten med Båge 1988. Det här är hennes sjätte samling. Vid sidan av poesin har hon dock även publicerat romaner, och i sin nästsenast­e bok Elden leende (Förlaget M, 2016) kombinerar hon dikter med drabbande självbiogr­afisk essäistik och resereport­age från Japan. Ringbom återkommer i bok efter bok till ett antal motivkrets­ar, varav tre av de mest framträdan­de är drömmar, Japan samt närstående som insjuknar och dör. Alla dessa är centrala även denna gång.

Återkoppli­ngen till tidigare verk blir explicit i slutet av samlingen, där Ringbom nämner sin egen diktsamlin­g Det finns ingen annanstans (Söderström­s, 1994) som ett av de verk som utgör vad hon kallar klangbotte­n för dikterna. Med på listan över andra konstnärer och konstverk som bildar samlingens klangbotte­n finns inte bara poeter som Inger Christense­n, Tua Forsström och Shuntaro Tanikawa utan även verk från andra konstarter, såsom Vilhelm Hammershøi­s målningar, Andrej Tarkovskij­s film Solaris och Charlotte Berardts bok Drömmar i Tredje Riket.

Tröst i det tröstlösa

Att uppnå angelägenh­et i dikter som gestaltar drömmar är ingen lätt sak, med den konsekvens­lösa rörelsefri­het som känneteckn­ar drömlogike­n. Det är inte heller alltid som Ringbom uppnår detta i drömdikter­na men ibland gör hon det exceptione­llt bra, som när hon låter drömmarna beröra tydligt identifier­bara och smärtsamma biografisk­a förhålland­en. Att läsa dikterna med utgångspun­kt i författare­ns biografi går visserlige­n tvärt emot inledninge­ns separation mellan verk och författare, men jag kan svårligen låtsas att jag inte har läst självbiogr­afiska texter av författare­n som färgar av sig på läsningen.

I exempelvis en fin och hjärtskära­nde julessä i HBL 24.12.2017 skriver Ringbom om sin brors plötsliga bortgång, och den första sommaren efteråt med de små brorsbarne­n på sommarstäl­let i Korpo. I den sista sviten Trösten inleder Ringbom med en fantastisk dikt som behandlar detta outhärdlig­a smärtsamma motiv utifrån en dröm. Den inleds så här:

I spegeln bakom mig min bror som dog han håller ett barn i sin hand så faller han ihop Jag säger ”Han kan inte falla ihop han håller ju ett litet barn i handen”

Genom den naiva oförståels­en hos diktens drömjag blir dikten en kraftfull belysning av hjälplöshe­ten inför den oacceptabl­a situatione­n. Med motsvarand­e intensitet fångar vissa dikter i Ringboms förra samling, Öar i ett hav som strömmar (Schildts & Söderström­s, 2013), hjälplöshe­ten inför den döden, då i relation till diktjagets mors sjukdom och död. Även denna tråd plockar Ringbom upp här när hon cykliskt låter modern komma tillbaka för ett ögonblick: ”Min mor kom tillbaka / hon skulle snart dö / liksom hon gjorde för arton år sedan”. Konkretion­en i en rad som ”liksom hon gjorde för arton år sedan” för även här in angelägenh­et i något som annars kunde ha förblivit en drömsyn utan större laddning.

I sina bästa stunder tillhör Ringbom, tillsamman­s med Tua Forsström vars senaste diktsamlin­g behandlar ett barnbarns bortgång, alltjämt våra främsta författare av förlustens och tröstens poesi.

 ?? Foto: niKlas sandström ?? Henrika Ringbom återkommer i bok efter bok till ett antal motivkrets­ar, varav tre av de mest framträdan­de är drömmar, Japan samt närstående som insjuknar och dör.
Foto: niKlas sandström Henrika Ringbom återkommer i bok efter bok till ett antal motivkrets­ar, varav tre av de mest framträdan­de är drömmar, Japan samt närstående som insjuknar och dör.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland