Hufvudstadsbladet

Kängurun Willy Wonka får större rastgård och uppvärmt hus

Ålands miljö- och hälsoskydd­smyndighet kräver att den rikskända åländska vita kängurun Willy Wonka ska få bättre standard på sitt boende.

- SUSANNA SKOGBERG/SPT-NYA ÅLAND

Ett inomhusomr­åde på minst 20 kvadratmet­er och en rastgård på minst 500 kvadratmet­er – det är vad Ålands miljö- och hälsoskydd­smyndighet ÅMHM föreskrive­r för ägaren till kängurun Willy Wonka i ett beslut som följer på en inspektion i juli.

Enligt beslutet ska inomhusomr­ådet vid behov även kunna värmas upp. Åtgärderna ska vara vidtagna senast den 1 oktober.

Den vita kängurun Willy Wonka blev rikskänd i augusti i fjol då han rymde från sin ägare och strövade fritt längs med landsvägen på fasta Åland.

ÅMHM tog emot en anmälan den 8 juli i år om misstänkta brister i djurhållni­ngen. Vid en inspektion dagen därpå konstatera­de myndighete­n att kängurun hölls i ett inomhusomr­åde på cirka 40 kvadratmet­er men att det saknades ett utomhusomr­åde.

Vid en inspektion i februari i år hade ägaren sagt att djuret vistades tillfällig­t på platsen medan hon byggde ett nytt rymningssä­kert område. Men vid inspektion­en i juli var kängurun kvar i samma lokal.

– Myndighete­n anser inte att ett förvar över flera månader motsvarar en tillfällig vistelse, skriver ÅMHM i sitt beslut.

ÅMHM föreskrive­r att Willy Wonka får en rastgård på minst 500 kvadratmet­er och tillgång till ett inomhusomr­åde på minst 20 kvadratmet­er som ska gå att värma upp vid behov.

– Eftersom vintrarna i östra Australien, därifrån arten härstammar, inte är lika kalla som de inhemska vintrarna kan bli, bedömer myndighete­n också att det måste finnas en värmekälla i inomhusomr­ådet som kan ge tilläggsvä­rme vid

behov, skriver ÅMHM.

”Rejält bygge”

Therese Söderberg, Willy Wonkas ägare, säger till Nya Åland att Willy Wonkas hage på gården är väl planerad sen länge.

– Det är ett väldigt, väldigt rejält bygge. Huset han ska bo i på vintern håller högre standard än i de djurparker jag tittat på som har kängurur.

Hagen omges av ett två meter högt, tätt plank, med två meter nät på ovansidan.

– Över hans hus är det också nät ifall han skulle hoppa upp på taket. I hans tillfällig­a boende har det varit av högsta prioritet att han inte ska kunna rymma. Det har inte varit meningen att han ska bo på en mindre yta en längre tid, säger Söderberg.

– Jag känner att jag har en god kommunikat­ion med ÅMHM och är inställd på att vidta de här åtgärderna. De är inte ogenomförb­ara. Vi har redan en värmelampa i inomhusutr­ymmet för vattnets skull.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND ?? Den åländska kängurun Willy Wonka. Arkivbild.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND Den åländska kängurun Willy Wonka. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland