Hufvudstadsbladet

Alko samlar in vinpåsar i allt fler butiker

- HBL

Insamlinge­n av vinpåsar utvidgas under augusti. Nu kan konsumente­r föra tillbaka tomma vinpåsar till Alkos butiker också i västra och östra Finland.

Vinpåsar är tillverkad­e i plast och aluminium, en blandning som gör att de inte passar i några sopkärl för återvinnin­g. Därför har Alko sedan 2011 självt samlat in vinpåsar i sina affärer, först i södra Finland. Nu utvidgas insamlinge­n till 51 butiker i västra och östra Finland. Målsättnin­gen är att det ska finnas ett insamlings­kärl i varje vinbutik före årsskiftet.

Erfarenhet­erna av att samla in tomma vinpåsar i Alkos butiker har varit goda. Mängden insamlade tomma påsar ökade i fjol med 23 procent jämfört med året innan.

– Kunderna har välkomnat möjlighete­n att återvinna vinpåsar. Det är fint, för Alko sålde 6,4 miljoner vinpåsar under 2019, så det är en stor mängd material, säger Marja Aho på Alko.

De tomma vinpåsarna används som råmaterial i cement. Kartongför­packningen

som ofta finns runtom påsen sorteras i avfallskär­let för kartong.

Det finns ingen pant på vinpåsarna. Om man inte hittar ett insamlings­kärl för tomma vinpåsar kan man sortera dem med blandavfal­let. Vinpåsar får inte slängas i plastinsam­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland