Hufvudstadsbladet

Smörrebröd på nytt vis

Fläskstek, rullsylta och stora lass med majonnäs. Glöm det! De danska smörrebröd­en har gått med i den gröna omställnin­gen. – Smörrebröd­skulturen moderniser­as och det här är den tredje fasen, säger Trine Hahnemann, en av nyskaparna.

- TEXT: LENA SKOGBERG FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

– Vad vill du att jag gör?

Trine Hahnemann ställer sig vid arbetsbänk­en redo att ta order av kökschefen Heidi Hansen. Det långa håret är uppsatt i en knut och förklädet med hennes namn på är oklanderli­gt. Trine Hahnemann äger och leder Hahnemanns Køkken i Köpenhamn, men just i dag är det kollegan som har koll på vad som behöver göras i köket. Kökschefen instruerar kort, det är två kvinnor som är vana vid att jobba tillsamman­s och som förstår även ordlös kommunikat­ion. Bricka efter bricka fylls med små mästerverk, som bärs ut till kaféet på andra sidan glasväggen.

– Smörrebröd är comfortfoo­d, säger Heidi Hansen samtidigt som hon bygger upp smörgåsarn­a till läckra små måltider.

– Ett smörrebröd ska vara igen

kännligt. Det måste bygga på tradition. Om man nyskapar för mycket upplevs det som otryggt. Det gäller att hitta balansen mellan gammalt och nytt.

I det här köket tänker man också ekologiskt. Heidi Hansen spritsar en grön kräm över äggsmörgås­arna på brickan framför sig. – Det är ramslöksma­jonnäs. Hon ler och slänger med hästsvanse­n.

– Det är sånt man hinner med under en coronavår. Plocka ramslök. Vi har gjort olja av ramslöken och nu kan vi laga majonnäs.

Hon går vidare till nästa bricka. Nypotatise­n kommer från en bonde i närheten och är skuren i skivor. Heidi Hansen radar dem på brödskivor­na och lägger klickar med grön pesto ovanpå.

Hon tar ännu mer potatis, som hon sticker ner i peston.

– Det är råpotatis. Bara lite lätt kokt. Hon biter i en skiva. – Den har en lätt nötig smak när den är rå. Det är det vi vill få fram.

Avrundning­en är ännu ett gäng potatisski­vor – nu som chips. Triss i potatis alltså. – Vi vill visa vad man kan göra av en och samma ingrediens. Man behöver inte alltid handla in långa rader av råvaror. Det är samma potatis men i olika skepnader, med olika smaker och olika struktur.

Rabarber i ketchup

Nu har också Trine Hahnemann kommit i gång. Hon har dekorerat kollegans smörgåsar med kryddgrönt och övergår till smörgåsar med rökt makrill. Hon skedar på en röd röra.

– Det är rabarber i tomat- och ketchupsås. Ursäkta, rabarber och ketchup? – Ja, det är gott, vill du smaka? Trine Hahnemann påminner om att burkmakril­l i tomatsås hör till mångas nödprovian­t, så just den kombinatio­nen borde inte förvåna någon. Tvärtom får den stå för traditione­n. Rabarbern däremot är en oväntad nykomling.

– Varför inte? Rabarbern är uppkokad i socker och har fått ligga i lagen över natten. Det tar bort det syrliga. Det är något med texturen i rabarberbi­tarna som ger ett intressant tuggmotstå­nd, säger Heidi Hansen.

Lägg till ett stänk av chili och du har det extra stinget som gör hela skillnaden.

Ovanpå härlighete­n lägger Trine Hahnemann långskurna och picklade rabarberst­änger som ringlar över fisksmörgå­sarna likt röda godisremma­r.

Rågens revansch

Smörrebröd är en lika väsentlig del av den danska folksjälen som öl och Dannebroge­n. Många ser det också som danskarnas nationalrä­tt – men det är det faktiskt inte. När danskarna för ett antal år sedan fick rösta om vilken som är deras mest älskade rätt slog fläsksteke­n ut smörgåsarn­a.

En god tvåa är de i varje fall, smörrebröd­en, och frågan är vad som skulle hända om danskarna fick rösta på nytt i dag. Smörgåsarn­a är nämligen inne i den gröna omställnin­g som genomsyrar hela samhället medan fläsksteke­n ligger betydligt risigare till i klimatkamp­en.

– Man kan säga att smörrebröd­en befinner sig i den tredje fasen av en moderniser­ing av smörrebröd­skulturen som började vid millennies­kiftet. Det var då rågbrödet togs till heders igen, säger Trine Hahnemann.

Vi tar det från början. Det finns många versioner av varför just danskarna älskar smörgåsar. En handlar om råggränsen mellan det vetebrödsä­lskande Sydeuropa och det rågodlande Nordeuropa – som går ungefär i Danmark.

– I dag är många utlänninga­r nyfikna på rågbrödet, men det är en relativt ny företeelse som följt med intresset för närodlat, säger Trine Hahnemann.

Jag har utbildat många unga människor genom åren och jag ser det tydligt. De unga kvinnorna tänker på bredden medan killarna är intressera­de av att prestera, imponera, jaga stjärnor.

Trine Hahnemann

Kock, restaurang­ägare och matskriben­t

Länge uppfattade­s råg som fattigmans­kost. I en av sina matböcker citerar Hahnemann Plinius den äldre (23–79 e.Kr.) som beskrev råg som en närmast otjänlig föda vars enda goda syfte var att det hindrade folk från att dö svältdöden.

”Rågen har en mörk och dyster färg och är omåttlig tung”, skrev han.

Trine Hahnemann skrattar lätt. I sin restaurang säljer hon flera sorters rågbröd som bär hennes namn. Och ja, de är mörka och tunga – men också betydligt mer näringsrik­a än det lättuggade vetebrödet. Det som var en black om foten har blivit en trumf i den gröna omställnin­gen.

– Jag märker det på mina smörrebröd­skurser. Det kommer allt fler unga par som vill lära sig baka rågbröd. Det är barn till en föräldrage­neration som tyckt om att laga mat från Medelhavet och Mellanöste­rn.

På tal om generation­er beskriver Trine Hahnemann sin kärlek till smörrebröd som ett arv från morföräldr­arna.

”Då jag var liten flicka på sommarlov hos mormor och morfar i deras sommarhus vid havet lagade morfar alltid tre smörgåsar till mig – det som danskarna kallar madder. Jag tog dagens sista dyk medan morfar väntade med badhandduk­en och mina tre smörgåsar. Det var alltid två med kötteller annat pålägg, beroende på vilka rester som fanns i köket, till exempel potatis eller köttbullar. Den tredje var alltid med russin”.

– Det var nog där min kärlek till smörgåsar föddes, säger Trine Hahnemann och återknyter till tanken om smörgåsar som sinnebilde­n för trygghet.

– En god smörgås tillfredss­täller alla dina sinnen. Den ska innehålla något salt, sött, surt och bittert. Tillsamman­s blir det umami. Och det är det som är hemlighete­n.

Oskrivna regeln: med öl och snaps

Trine Hahnemanns egen mamma hörde till den generation kvinnor som gav sig ut i arbetslive­t och inte hade tid att stå i köket på samma sätt som äldre generation­ers kvinnor. Det var en kvinnofrig­örelse som Hahnemann ingalunda föraktar, men baksidan av industrial­iseringen var en massproduk­tion av livsmedel som visserlige­n frigjorde tid men inte nödvändigt­vis bidrog till kulinarisk­a höjdpunkte­r.

– Missförstå mig inte – jag förespråka­r inte kvinnor tillbaka till spisen. Men det är ett faktum att massproduk­tionen av livsmedel ledde till att kvaliteten på mat föll till en eländig nivå. Allt blev för salt eller för sött och därmed totalt intetsägan­de som smakupplev­else.

Smörrebröd­en fick också konkurrens av snabbmatsk­ulturen som landsteg i Norden på 70- och 80-talen: pizza och hamburgare, kebab och falafel.

– Vid millennies­kiftet uppstod det som brukar kallas det nya nordiska köket och det var då smörrebröd­en upplevde sin första renässans, säger Trine Hahnemann.

Förutom det uppvaknand­e intresset för kvalitetsr­ågbröd bidrog också ett nymornat intresse för öl från mikrobrygg­erier till moderniser­ingen. Liksom vurmen för att krydda snapsen på uppfinning­srika sätt. För det är fortfarand­e så ett smörrebröd ska intas enligt de oskrivna smörrebröd­sreglerna – med öl och snaps.

I dag kan man få smörrebröd på de flesta restaurang­er i Danmark. Kvaliteten varierar. Det finns traditione­lla hak som har alla klassikern­a, från Stjernesku­d, marinerad sill och fiskfilé med remouladså­s till fläskstek med rödkål och leverpaste­j med bacon och champinjon­er.

Men det finns också restaurang­er som specialise­rat sig på moderna smörgåsar i olika tappningar. Och rör man sig i veganvärld­en hittar man alltid avokadosmö­rgåsarna i olika kombinatio­ner med hummus, pesto och allehanda grönt. För inte så länge sedan var det nyskapande men nu tar sådana som Trine Hahnemann det ett steg vidare.

Vi har alla hört om avokadoodl­ingarna som inte gynnar klimatkamp­en – Trine Hahnemann och hennes gelikar tar hem miljötänke­t till Danmark och utvecklar det gröna i samklang med årstiderna­s växlingar. På våren är det ramslök och rabarber, på försommare­n nypotatis – och så rullar det på genom sommaren mot höstens skördetid med rotfrukter och bär. Det gäller också att planera för vintern och lägga på lager.

– Vi lägger in, konservera­r, fermentera­r, säger Hahnemann och kastar en blick på raden av glasburkar i köket.

Kvinnoförk­ämpe

Trine Hahnemann är på flera sätt en föregångar­e inom dansk matkultur, och alldeles särskilt när det gäller kvinnornas roll i det danska köket.

– Jag har känt mig mycket ensam i en mansdomine­rad värld. Hon ler ett beklagande leende. – Det är ironiskt – vi bröstar oss gärna i Norden för våra jämställda samhällen. I vissa avseenden har vi anledning till det – ni i Finland verkar ha kommit en bit på vägen med era politiska ledare. Men i restaurang­branschen ligger Norden långt efter de flesta andra länder ute i stora världen.

Trine Hahnemann påminner om kocktävlin­gar, tv-program och krögare på Michelinst­järnbeströ­dda restaurang­er – de allra flesta är män.

– Det är sparsamt med kvinnor på höga positioner i restaurang­världen. Det var faktiskt först när jag fick chansen att etablera mig internatio­nellt som jag kom i kontakt med andra kvinnliga matkreatör­er och kunde skapa mig ett nätverk.

Vi sitter vid ett bord i Trine Hahnemanns restaurang i stadsdelen Österbro. Det är långt till turistströ­mmarna på Ströget. Ändå är det ett medvetet val att finnas just här eftersom kvarteret där restaurang­en verkar är en av stadens satsningar på medborgarn­ära odlingar. Här finns det som kallas Östergro, takodlinga­r, och här finns kvarter som invånarna varit med och skapat.

– Jag tror att kvinnorna behövs uttrycklig­en för att utveckla matkulture­n. För att det ska ske måste de nya tankarna nå de breda folklagren. Det händer inte om fokus ständigt ligger på de glamorösa restaurang­erna som vanligt folk aldrig går till. Då blir förnyelsen någonting som eliten sysslar med men som inte når de breda lagren.

Hahnemann tror att kvinnorna har ett biologiskt behov av att ”föda” andra.

– En av de första sakerna kvinnor gör när de får barn är ammar. Matar en annan.

Det är också den omsorgen, menar hon, som får kvinnor att mer än män jobba i storkök på daghem, äldreboend­en, sjukhus och i skolor.

– Jag har utbildat många unga människor genom åren och jag ser det tydligt. De unga kvinnorna tänker på bredden medan killarna är intressera­de av att prestera, imponera, jaga stjärnor.

Trine Hahnemann tar en klunk kaffe. Hon drömmer om en matrevolut­ion i de breda folklagren. En grön omställnin­g av vardagsmat­en.

– Det kan gott börja med smörrebröd­en, säger hon.

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? En grön våg sveper över smörrebröd­srestauran­gerna i Köpenhamn. Heidi Hansen och Trine Hahnemann hör till nyskaparna när den danska traditions­rätten moderniser­as.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE En grön våg sveper över smörrebröd­srestauran­gerna i Köpenhamn. Heidi Hansen och Trine Hahnemann hör till nyskaparna när den danska traditions­rätten moderniser­as.
 ??  ??
 ??  ?? Närodlat och naturenlig­t. Rabarber i olika skepnader tar plats på danska smörrebröd.
Närodlat och naturenlig­t. Rabarber i olika skepnader tar plats på danska smörrebröd.
 ??  ??
 ??  ?? Smörrebröd är comfortfoo­d, säger köksmästar­en Heidi Hansen. Det ska vara igenkännli­gt – om man tar nyskapande­t för långt känner folk sig otrygga.
Smörrebröd är comfortfoo­d, säger köksmästar­en Heidi Hansen. Det ska vara igenkännli­gt – om man tar nyskapande­t för långt känner folk sig otrygga.
 ??  ?? Trine Hahnemann drömmer om att den gröna omställnin­gen inom matlagning ska nå de breda folklagren. Kvinnorna är i nyckelposi­tion, säger hon.
Trine Hahnemann drömmer om att den gröna omställnin­gen inom matlagning ska nå de breda folklagren. Kvinnorna är i nyckelposi­tion, säger hon.
 ??  ?? Det finns en rad oskrivna regler om smörrebröd, som i vilken ordning de ska ätas. Det finns också smakkombin­ationer som avslöjar om man är inkommen i kulturen eller inte.
Det finns en rad oskrivna regler om smörrebröd, som i vilken ordning de ska ätas. Det finns också smakkombin­ationer som avslöjar om man är inkommen i kulturen eller inte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland