Hufvudstadsbladet

Finland har inga planer på att förbjuda techjätten Huawei

USA, Storbritan­nien, Australien och Kanada har alla infört sanktioner mot den kinesiska techjätten Huawei. Det kan få många konsekvens­er, kontrar Kina. Hela havet stormar, men Nokias förlovade land sitter still i båten.

- TEXT: BILLE SIRÉN

Varje dag går tusentals människor förbi Posthuset i Helsingfor­s.

Få av dem riktar blicken uppåt. Men om de gjorde det skulle de högst uppe på tegelhuset se en liten grå box, inte större än en skolåda.

Den här oansenliga boxen står just nu i centrum för en het stormaktsp­olitisk kamp.

Det är teleoperat­ören Elisas 5Gmast – som levererats av det kinesiska techbolage­t Huawei.

Elisa hade andra alternativ, som Ericsson eller varför inte Nokia. Alla har mycket gemensamt, men det finns avgörande skillnader.

Vem som helst kan köpa aktier i Nokia och Ericsson. Inte i Huawei. Det kan du göra bara om du är kinesisk medborgare och anställd av bolaget.

Därför har Huawei varit sparsamt med att redovisa sin ekonomi – och sitt ägande.

Huawei ägs av Huawei Investment & Holding. Holdingbol­aget ägs i sin tur av de anställdas fackklubb. Men vilka de är eller hur stora delar de äger, det är höljt i dunkel. Mycket annat är också det, men det här vet vi med säkerhet:

Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei tjänstgjor­de på underrätte­lsen vid Folkets befrielsea­rmé. Samma Ren är aktiv medlem i Kinas kommunisti­ska parti – liksom president Xi Jinping.

Huawei har knappt 200 000 anställda, och headhuntar avhoppare och sparkade anställda från Nokia och Ericsson.

Bolaget har tecknat 5G-avtal i över hundra länder.

Mer än så vet bara några få inom bolaget – som finländare­n Mika Lauhde.

USA har drivit på sanktioner

Regeringar­na i Australien, Kanada, USA och senast Storbritan­nien har tidigare beslutat att Huawei skulle begränsas eller helt uteslutas ur 5G-nätet.

Det är i synnerhet USA och president Donald Trump som drivit på sanktioner mot Huawei. Han har vid upprepade tillfällen lyft fram bolagets påstådda kopplingar till den kinesiska staten och dess massöverva­kning. Huawei är Befrielsea­rméns högra hand, menar Trump, som brukar hänvisa till den amerikansk­a federala polisen FBI:s spaningar.

– Jag vill inte alls göra affärer med Huawei eftersom det är ett hot mot den nationella säkerheten, sade Trump enligt CNBC i augusti 2019.

Mindre än ett år senare, i maj 2020, införde USA sanktioner mot Huawei. I praktiken betyder det att det blir omöjligt för Huawei att använda amerikansk mjukvara. Nya smarttelef­oner från Huawei kommer alltså inte ha Googles appar,

som Maps, Youtube eller Play Store.

Storbritan­nien reagerade på USA:s beslut och valde att fasa ut Huaweis 5G ur landet innan slutet av 2027. Landets nationella cybersäker­hetscenter NCSC konstatera­de:

”NCSC anser att Storbritan­nien inte klarar av att hantera de säkerhetsr­isker som den berörda Huawei-teknologin har i våra framtida 5G-nät.”

”Kinas regering styr Huawei”

Finland ger än så länge grönt ljus för Huawei att bygga ut Finlands 5Gnät. Så vore det inte om den danska konsulten John Strand fick avgöra.

Strand har undersökt teknologi för operatörer­s räkning de senaste 25 åren. Han är övertygad om det som ingen kunnat bevisa – att Kinas regering styr Huawei.

John Strands konsultbol­ag kontaktas av operatörer världen över med frågor om ny teknologi. Det är alltså operatörer som Elisa, DNA och Telia som hör av sig – trots att Strand inte har några kunder i just Finland.

De senaste två åren har allt fler av dem frågat honom: Vad är fakta och vad är fiktion om Huawei?

Nyligen publicerad­e hans bolag en faktagrans­kning av Huaweis egna påståenden. Den fick titeln ”10 myter som driver Huaweis medienarra­tiv”.

Några månader efter publicerin­g trillade ett mejl ner i hans inkorg. Det kom från Huaweis säkerhetsc­hef i USA, Tim Danks. I ett mejl uttryckte Danks sin besvikelse över USA:s attityd gentemot Huawei.

”Man kan inte lita på någon eller något”, skrev Danks och fortsatte:

”Att närma sig frågan utifrån härkomstla­nd löser inte problemet, tvärtom kan det ha motsatt effekt. Jag tror vi båda kunde gynnas av en öppen diskussion utan retorik och möjligtvis lära oss något av varandra på vägen.”

Danks föreslog ett samtal på torsdagen.

John Strand gladde sig över svaret och föreslog att de två skulle bjuda in medier för att föra diskussion­en offentligt.

Efter det hörde han inget av Tim Danks.

– Huawei har skapat sin egen story. ”Vi är ledande i världen, Nokia och Ericsson kan inte tävla mot oss.” Så kan det vara. Men faktum är att Huawei inte berättar allt de vet.

John Strand för inte fram konkreta bevis på att Kinas regering använder Huawei för att spionera, eller på att kinesiska banker i hemlighet pumpar in pengar i bolaget. Å andra sidan kan bolagets ledning inte bevisa att sådana påståenden är lögner, menar Strand.

Strands lista över anklagelse­r mot Huawei är lång.

Massöverva­kning. Industrisp­ionage. Hackerangr­epp. Dataläckor. Brott mot mänskliga rättighete­r.

Det är inget Huawei självt står för, menar Strand – men bolaget möjliggör det genom att förse staten med teknologi som behövs för den övervaknin­g som sker dag ut och dag in.

– Huawei säger att allt är säkert vid inköpstill­fället. Men vad händer när jag uppdaterar programvar­an? Då kan vad som helst planteras i din mobil eller pekplatta.

Från Nokia till Huawei

På ett kafé i centrala Helsingfor­s sörplar en kostymkläd­d man te. Han tar fram ett kort och skickar det över bordet.

”Mika Lauhde. Vice ordförande för cybersäker­het och sekretess. Globala offentligh­etsfrågor.”

På kortet skymtar även den knallröda lotusblomm­an, Huawei.

Han är mannen som känner fler hemliga agenter än du kommer att se poliser i uniform under hela ditt liv, menar hans före detta kollega.

Huaweis chefsjobb är inte den enda stolen Mika Lauhde sitter på. Han är också EU-kommission­ens rådgivare i cybersäker­hetsfrågor.

För mindre än tio år sedan var Helsingfor­s hans hemstad. Då hade han samma post som nu, fast på Huaweis konkurrent Nokia.

För honom är det glasklart varför Huawei har ”världens snabbaste och bästa” 5G-nät. Företaget gör stora satsningar och ägarna har i omgångar tackat nej till avkastning för att investera pengarna i produktutv­eckling.

– Hur många aktiespara­re skulle gå med på det i väst?

Det är kinesisk arbetsmora­l – inte lurendreje­ri – som gör Huawei överlägset, menar Mika Lauhde.

Nytt projekt: transparen­scenter

Mika Lauhde får knappt 10 frågor. Han talar i över två timmar.

I hans förklaring­ar klingar speciellt ett ord. Handelskri­g.

– De senaste tre åren har USA inte presentera­t ett enda bevis på att det skulle vara något lurt i våra apparater. Däremot har vi länge haft ett samarbete med den brittiska regeringen, och de har konstatera­t att det inte finns något problem.

Underrätte­lsetjänste­n MI6 har däremot förbjudit datorer från ett annat kinesiskt bolag, Lenovo, som till 28 procent är statligt ägt.

Så det finns inget fog för de misstankar som riktas mot Huawei? – Om USA hade hittat ett enda bevis, så tror jag att det hade förts hit med tre flygplan, rullats ut på en guldmatta, och basunerats ut till alla.

Mika Lauhde sover heller inte dåligt för att han betalar en stor summa pengar i skatt till Kina. Han förnekar också att Huawei säljer teknologi till regeringen. Ändå är han ”orolig” över hur staten agerar.

Men hur bevisar Huawei själv sin oskuld?

– Du är välkommen till vårt närmaste transparen­scenter i Bryssel, svarar Mika Lauhde.

Transparen­scentren är Huaweis nya projekt. Tanken är att bjuda in myndighete­r och underrätte­lsetjänste­r för att bevisa att källkodern­a de använder inte är manipulera­de.

Hur kan vi veta att de koder som visas där är samma som i människors mobiler? – Vi hade varit jättedumma om vi inte tänkt på det där. Det är därför vi sedan flera år uppdaterar programvar­an via operatörer­na. Så om vi skickar en uppdaterin­g via Elisas abonnemang, då kan de granska den innan de skickar den vidare till användarna.

Och där har inget fuffens upptäckts.

Det som Mika Lauhde tycker att alltför sällan förs fram i medier är att nyckeln till kryptering­en inte finns hos Huawei, utan hos tjänstelev­erantören. Låter det svårt?

Låt oss säga att du skickar ett sms via Whatsapp. Din mobil ansluter till 4G eller 5G och signalen går till Silicon Valley i USA, och sedan tillbaka till mottagaren.

Även om det är Huaweis uppkopplin­g finns nyckeln till kryptering­en hos Whatsapp, som ägs av Facebook. Bara amerikansk­a myndighete­r, som FBI, kan därför tjuvlyssna om de misstänker låt oss säga knarklangn­ing.

Ekonomisk vinst och geopolitik

För John Strand är kryptering­en ingen garanti för att Huawei är tryggt.

– Om nätet kräver kryptering är det som att säga ”Det är tryggt att åka i min bil, så länge du har hjälm på huvudet.” Vill vi verkligen åka i den bilen?

Varför tror du att Finland inte förbjuder Huawei som USA och Storbritan­nien gjort? – Företag kan göra mycket business i Kina. Det bor en miljard människor i Kina och medelklass­en växer.

Men inte bara ekonomisk vinst, utan också geopolitik spelar in, menar John Strand.

– Nokia och den finska regeringen är nog rädda för Kina och Huawei. Därför kommer sanningen inte fram. Dessutom har ni lång gräns mot Ryssland, och skillnaden mellan Ryssland och Kina ... ja, den existerar inte.

”Vi kan ta det lugnt”

Är finländarn­a verkligen rädda för Kina?

Laura Vilkkonen, avdelnings­chef på Kommunikat­ionsminist­eriet, manar till lugn.

Termen nationell säkerhet fördes in i finsk cyberlagst­iftning redan på 1990-talet, på grund av just ”Finlands geopolitis­ka läge”.

– Finland har alltid förhållit sig väldigt pragmatisk­t till sådana här frågor. Det har diskuterat­s förr, säger hon och syftar på när 4G-nätet byggdes ut.

På EU-nivå pågår diskussion­erna om 5G just nu. Frågan är vad som får förbjudas i kommunikat­ionsnäten och på vilka grunder. EU-direktivet kom till under Finlands period som ordförande­land och det Storbritan­nien klubbade i juli var en tillämpnin­g av direktivet.

En viss Mika Lauhde deltog i de diskussion­erna – fast inte som Huaweiboss, utan som EU-rådgivare.

Regeringen lämnade över Finlands variant av det nya EU-direktivet till riksdagen innan midsommar. Den innehåller över 400 paragrafer, av vilka en möjliggör att ett land utesluter en produkt om den äventyrar landets säkerhet.

– Men det står inget om enskilda bolag eller länder, utan angreppssä­ttet är mycket neutralt, säger Laura Vilkkonen.

Det betyder att Finland i framtiden kan förbjuda en produkt som visar sig vara farlig. Då kan tillverkar­en helt enkelt ta tillbaka sin produkt och leverera en ny.

Att helt utesluta en tillverkar­e går inte med nuvarande lagstiftni­ng – vilket amerikansk lagstiftni­ng däremot möjliggör.

– Vi behöver inte reagera speciellt på 5G-nätet med tanke på den nationella säkerheten. Utredninga­r över påverkansf­örsök, spionage, företagssp­ionage och andra riskanalys­er gjordes redan i samband med 4G-nätet, säger Laura Vilkkonen.

– Vi kan ta det lugnt. Vi har varit i den här sitsen förut, och vår nuvarande lagstiftni­ng tjänar redan det här syftet. Den är bättre än i många andra EU-länder.

Länder kommer i framtiden fästa mer uppmärksam­het vid just nationell säkerhet, tror konsulten John Strand.

– Om du kan förstärka säkerheten genom att eliminera en leverantör, då kommer operatörer välja det säkra alternativ­et. Jag tror att andra bolag börjar sätta press, de vill inte samarbeta med någon som läcker data till Kina.

Det ser vi redan nu. Huawei går inte ut med namn på sina kunder, efter att somliga blivit måltavlor för påtrycknin­gar.

Storbritan­niens linje noterad i Kina

Om Finland ändå valde att stifta en ny lag, och förbjuda Huawei, vad skulle det innebära för Finland? Vi tar en titt på Storbritan­nien. ”Landets linje har definitivt noterats i Kina”, skriver Pekka Kaihilahti, biträdande chef för Utrikesmin­isteriets avdelning för Amerika och Asien, i ett mejl.

”Och med tanke på hur Kinas ambassadör i Storbritan­nien kommentera­de beslutet är frågan viktig för Kina.”

Ambassadör­en kommentera­de beslutet i tv i juli:

”Det kan få många konsekvens­er.”

 ??  ??
 ?? SCHIEFELBE­IN/TT-AP
FOTO: MARK ?? USA, Australien, Storbritan­nien, Japan. Länderna som tar avstånd från Huawei blir allt fler. Så varför sitter Finland och Kommunikat­ionsminist­eriet still i båten?
SCHIEFELBE­IN/TT-AP FOTO: MARK USA, Australien, Storbritan­nien, Japan. Länderna som tar avstånd från Huawei blir allt fler. Så varför sitter Finland och Kommunikat­ionsminist­eriet still i båten?
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Huawei skulle bannlysas från Finland om danska konsulten John Strand fick avgöra. – Huawei berättar inte allt de vet, säger han om bolagets misstänkta kopplingar till regimen.
FOTO: PRESSBILD Huawei skulle bannlysas från Finland om danska konsulten John Strand fick avgöra. – Huawei berättar inte allt de vet, säger han om bolagets misstänkta kopplingar till regimen.
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? I tretton år jobbade Mika Lauhde som cybersäker­hetschef för Nokia. Fem år efter att han lämnade skrev han på för Huawei och flyttade till Shenzhen i södra Kina. Frun och barnen stannade i Finland.
FOTO: SIMONE ÅBACKA I tretton år jobbade Mika Lauhde som cybersäker­hetschef för Nokia. Fem år efter att han lämnade skrev han på för Huawei och flyttade till Shenzhen i södra Kina. Frun och barnen stannade i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland