Hufvudstadsbladet

Antti Rinne: Jag ville erbjuda ett alternativ

I sitt sista tal som partiordfö­rande lyfte Antti Rinne (SDP) upp jämlikhet inom utbildning­en och falska profeter som vill underminer­a tilliten till demokratin.

- CATARIINA SALO/SPT

För sex år sedan valdes Antti Rinne till ordförande för Socialdemo­kraterna. Nu, under partiets 46:e kongress som hålls i Tammerfors, håller han sitt sista tal som ordförande.

– När jag valdes till ordförande för sex år sedan ville jag erbjuda ett alternativ för att återställa tron och tilliten till vårt parti.

Och visst, under Rinnes ledning steg partiet till regeringso­ch statsminis­terparti. Nu när han stiger undan för att ge plats åt Sanna Marin som väljs till ordförande på söndag, delar han ut fingervisn­ingar åt flera håll.

Falska profeter

Rinne säger att Socialdemo­kraterna måste vara alternativ­et för den vanliga människan och att man måste fortsätta jobba för välfärdssa­mhället. Det betyder enligt Rinne också att man måste jobba emot de krafter som vill underminer­a tilliten till demokratis­ka institutio­ner och politiskt beslutsfat­tande.

– Det är bara falska profeter som vinner på ett sönderfall av demokratin och rättsstate­n.

Han efterlyser en saklig och respektful­l diskussion där man rättar till fel och missförstå­nd.

Kritik mot kritiker av längre läroplikt

En av regeringen­s viktigaste utmaningar de kommande åren är att höja sysselsätt­ningsgrade­n. Rinne lyfter fram behovet av kunskap och den förlängda läroplikte­n för att uppnå kravet. Han säger att han inte kan förstå kritiken av ett obligatori­skt andra stadium.

– Är det fråga om någon snedvriden elitism där man vill begränsa den högre utbildning­en till några få utvalda och privilegie­rade individer?

Coronakris­ens förändring­ar i arbetssätt ser Rinne lite som en personlig vinst, då han redan 2016 pratade för en subjektiv rätt till distansjob­b, när ett sådant arbetssätt är möjligt.

– Jag blev glad när saken kom upp till diskussion igen i augusti.

Coronavåre­n kom upp vid flera tillfällen under Rinnes sista tal som partiordfö­rande men den skarpaste stillsamma kängan gick mot jargongen där sjukskötar­e och annan vårdperson­al blivit refererade till som ”handpar” av både expertis och journalist­er de senaste veckorna.

Bland annat i Yles aktualitet­sprogram A-Talk har man diskuterat

Att lägga krokben för personer som sitter på ansvarsful­la poster, även om det kunde anses vara en fördel för partiet, är inte bra för någon politisk rörelse. Det leder inte till framgång eller heder.

hur man ska hitta fler människor för att hjälpa till i coronakris­en. Vårdfacket Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen är en av dem som hårt kritiserat jargongen.

– De extremt profession­ella personerna inom hälso- och socialvård­ens olika områden, men också personer som jobbar i kassor, på skolor och inom dagvården och trafiken, förtjänar all vår uppskattni­ng för sitt otröttliga arbete, säger Rinne.

Maktspel är ute

I slutet av sitt tal lyfter Rinne fram att det finns många aktiva inom partiet som nu för första gången fått vara med om en vinst i riksdagsva­let. Han säger att vinsten kom för att man inom partiet satte sina personkonf­likter och maktspel åt sidan.

– Av en ledare ska och får man kräva saker. Men att lägga krokben för personer som sitter på ansvarsful­la poster, även om det kunde anses vara en fördel för partiet, är inte bra för någon politisk rörelse. Det leder inte till framgång eller heder.

 ?? FOTO:
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Antti Rinne höll sitt sista tal som ordförande för Socialdemo­kraterna under partiets kongress i Tammerfors på lördagen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Antti Rinne höll sitt sista tal som ordförande för Socialdemo­kraterna under partiets kongress i Tammerfors på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland