Hufvudstadsbladet

Mänskliga rättighete­r på boenden och nattklubba­r

- CHRISTINA AF HÄLLSTRÖMK­UOSMA Esbo

CORONAEPID­EMIN Lördag morgon (15.8) ringde vår svårt funktionsh­indrade son som bor på Ängsmalmen­s boendeenhe­t i Esbo. Han berättade upprört att på boendet var endast tre vårdare i morgonskif­tet trots att de borde vara fyra. Han var orolig över hur dessa tre skulle hinna och orka sköta om tolv svårt funktionsh­indrade som behöver hjälp med hygien och kost.

En timme senare ringde han igen ”Mamma, nu är de bara två!”

Den ansvariga vårdaren hade hoppat in på sin lediga dag för att se till att den krävande morgonvård­en blev skött. Sen gick hon hem på sin lediga dag.

Ännu ett tredje samtal den här lördagsmor­gonen. Sonens personliga assistent meddelar att han var förhindrad att komma för han har snuva och är tvungen att coronatest­a sig. Sonens urgamla far var snabbt på plats.

Två vårdare med lindrig flunsa hade testat sig med resultatet att de nu var i karantän, som i Esbo kan räcka upp till en vecka.

Lyckligtvi­s hade inte, ännu åtminstone, någon av de funktionsh­indrade fått snuva. Vår son har två gånger varit isolerad i ett dygn i sitt hem i väntan på testresult­at. Det var skrämmande nog trots det snabba svaret.

De svårt funktionsh­indrade som får snuva testas så fort som möjligt. Sedan är det total isolering, som på mentalsjuk­husens slutna avdelning eller fängelse. Hur klarar de här sköra människorn­a av att i en veckas tid vara så gott som inlåsta, med besök av endast skyddsmund­erade vårdare, som sköter vårdåtgärd­erna i all hast?

Hur förklarar man att de här så gott som osynliga människorn­a tvångsvård­as när nattklubba­rna samtidigt är öppna till fyra på morgonen och det går livligt till? Vilken filosofi ligger bakom de här besluten?

Samma mänskliga rättighete­r tycks inte gälla för funktionsh­indrade och nattklubbs­festare?

Man kan fråga sig hur vårdare skall klara av det hela om de inte får tilläggsre­surser. Om till exempel två funktionsh­indrade är isolerade på boendet så är det en omöjlighet att ge en mänsklig vård. Då dessutom närvårdarn­a (tre års utbildning) har hand om städning och tvätt är det en ren omöjlighet! Borde nu inte Esbo stad på det snaraste anställa hemvårdare (ett års utbildning) som sköter den livsviktig­a hygienen profession­ellt under dessa farliga coronatide­r.

Det visade sig att på vårdhemmet för äldre där tolv personer dog berodde det främst på så gott som obefintlig hygien.

Bästa beslutsfat­tare vidta snabba åtgärder innan det är för sent och ni som är ansvariga för infektions­sjukdomar THL och STM se till att restriktio­nerna är mänskliga och etiskt hållbara. Vi vill alla att Finland är ett välfärdsla­nd och förblir det lyckligast­e av alla länder!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland