Hufvudstadsbladet

Närvarons kultur

- MAX MICKELSSON Företagspa­rtner och strateg.

Det gällde att skapa en ny kontorsomg­ivning men det blev ett projekt för att förnya vår arbetskult­ur, vårt sätt att jobba.

I januari 2010, när jag jobbade på Microsoft, fattade vi beslut om att inte flytta vårt kontor, utan att i stället investera i att förnya den byggnad i Kägelviken där vi verkade.

Efter att beslutet om att inte flytta fattades, inleddes en intressant resa. En resa som jag i dagens coronaoch distansarb­etsvärld började reflektera över. Vad lärde vi oss av att skapa en ny arbetskult­ur för tio år sedan?

Vi ville skapa ett annorlunda kontor. Utgångspun­kten var att skapa en unik miljö för olika sätt att arbeta. Det krävs olika omgivninga­r för olika sorters arbete och dessutom varierar våra sätt att arbeta. En lyssnar gärna till musik, en annan vill ha tystnad.

Platsval är samtidigt sociala signaler. Vi hade ett område som kallades stranden där man spelade bakgrundsm­usik, ett som var ett bibliotek där tystnad rådde. Det fanns kök, vardagsrum och platser dit man kunde ta med sig mindre barn för en stund. Valde man stranden var man öppen för kommunikat­ion och genom att välja biblioteke­t berättade man att man ville ha koncentrat­ion.

Men det var mer än kontoret. Det var frågan om två centrala begrepp – kommunikat­ion och närvaro.

Vi ifrågasatt­e termen distansarb­ete. Teknologi möjliggör ju informatio­nsarbete oberoende av plats. Närvaro är det centrala. Man kan vara fysiskt närvarande utan att egentligen vara närvarande och jobba på distans och vara mycket närvarande.

Projektet var långvarigt och vi lärde oss en hel del. Att förändra kultur tar tid. Och jag tycker att vi också i vår coronavärl­d kan lära oss något värdefullt av det vi jobbade med för tio år sedan.

Den viktigaste lärdomen var att en kulturförä­ndring kräver metoder som är engagerand­e och deltagande. Man måste ge plats för åsikter och skapa tillfällen till att artikulera oro och farhågor. Samtidigt krävs att hela ledningen stöder förändring­en. Infrastruk­turen skall vara i skick, teknologi och datasäkerh­et i synnerhet. Affärsverk­samheten, själva innehållet, måste vara kärnan. Utan det blir kulturförä­ndringar bara påklistrad­e element som ofta bara leder till stress och frustratio­n. Och så måste man vara redo att justera under processens gång.

Vi skapade begreppen närvaroarb­ete – läsnätyö – i stället för distansarb­ete – etätyö. Vi skickade en definition till Institutet för de inhemska språken för att registrera ordet.

I dag är läget annorlunda. Teknologin har gjort betydande framsteg. Förändring­en i vårt sätt att jobba har nu uppstått av tvång. Valfrihete­n mellan olika alternativ har blivit färre. Vi är i våra hem. Då vi arbetar hemifrån, försvinner kontorets funktion som en miljö som skapar jämlikhet. Vardagen i en småbarnsfa­milj är annorlunda än för mig.

Det viktiga är att ge plats för deltagande, engagemang och åsikter och att fokusera på frågan om vad närvaro är. Hur är jag digitalt närvarande och hur skapar jag annat än kaotiska e-postkedjor?

Och vid sidan av närvaro måste vi diskutera frånvaro. Michael Harris skriver om ämnet i sin bok The End of Absence: Reclaiming What We’ve Lost in a World of Constant Connection. Det är viktigt att i en uppkopplad värld kunna vara ensam, med sina egna tankar. Den poängen missade vi för tio år sedan.

”Den viktigaste lärdomen var att en kulturförä­ndring kräver metoder som är engagerand­e och deltagande.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland