Hufvudstadsbladet

Aktia satsar på digitala tjänster

- MAX SUNDSTRÖM Direktör, Koncept & strategi, Aktia

BANKER Rabbe Sandelin skriver i sin insändare (HBL 18.8) om sitt missnöje med våra digitala tjänster. Det var tråkigt att läsa, men vi uppskattar responsen. Vi har under de senaste åren investerat mycket i våra digitala tjänster för att det skall vara lättare för våra kunder att hantera sin dagliga ekonomi.

Vi är helt ense med skribenten om att utgångspun­kten för att kunder ska sköta ärenden digitalt och i nätbanken är att de fungerar till fullo. Det är också sant att vi hade mera störningar än acceptabel­t under våren 2020. Det har varit viktigt för oss att åtgärda dessa och vi kan nu konstatera att våra tjänster har normaliser­ats.

Några kommentare­r till de olägenhete­r som skribenten tog upp:

För personkund­er erbjuder vi två olika mobilappli­kationer. Aktias mobilbank är för de vardagliga banktjänst­erna i mobilen. Aktia Wallet är däremot till för att underlätta konsumtion och hantera dagliga betalninga­r både på nätet och i fysiska butiker.

För tillfället undersöker vi behovet av en egen applikatio­n också för våra företagsku­nder.

Skribenten ifrågasätt­er också varför Aktia begränsar lösenorden till 8 tecken. Vår plikt är att skydda våra kunders informatio­n och därför använder Aktia sig av ytterligar­e säkerhetsf­aktorer vid inloggning­en till nätbanken. Till exempel en kombinatio­n av användarna­mn, lösenkod, engångskod från nyckelkods­kortet samt ytterligar­e en engångskod som skickas per SMS enligt behov.

Aktia var den första banken i Finland att i en större omfattning förnya sitt basbanksys­tem år 2017. Det ger oss en modern plattform där vi utvecklar nya digitala banktjänst­er för våra kunder. Aktia har satsat på digital processutv­eckling under de senaste åren för att kunderna om de så önskar skall ha möjlighet att sköta ärenden digitalt från början till slut.

Bland annat har Aktia under det senaste året lanserat mobila betalninga­r. Vid årsskiftet införde vi en ny lösning för digitala underskrif­ter och digitala fullmakter som tillåter någon annan att sköta kundens bankärende­n, välkommet för barnfamilj­er och äldre kunder.

Vi välkomnar all feedback och vill tacka både skribenten och alla andra som har gett oss förslag på förbättrin­gar – det här hjälper oss att ytterligar­e utveckla våra produkter och tjänster till det bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland