Hufvudstadsbladet

Jobb = Hägring 21

- PER-ERIK LÖNNFORS Helsingfor­s

SYSSELSÄTT­NING Li Andersson skrev en enligt min åsikt viktig kolumn, ”Sysselsätt­ningsdebat­ten fokuserar fel” (HBL 21.8).

Sysselsätt­ningen anses av både regering och opposition vara Finlands nyckelprob­lem just nu.

Andersson kritiserar Finansmini­steriet för att basera sin analys enbart på kalkyler om ekonomiska incentiv: ”Man antar med andra ord att varje försämring i arbetslösh­etsunderst­ödet ökar sysselsätt­ningen i och med att folk får ett större behov av arbete då deras utkomst försämras.”

Ekonominob­elisten Paul

Krugman behandlade nyligen frågan i ett något annat sammanhang. Den gällde president Trumps plan att sänka stödet till de arbetslösa som drabbats av coronapand­emin. Det skulle enligt honom ge de arbetslösa incentiv att söka jobb. Krugman påpekar att efterfråga­n på arbete inte är given. Att söka jobb som inte finns hjälper inte.

Det är att jaga en hägring. Det är möjligt att Finansmini­steriet har en kalkyl på hur många jobb det finns att söka. Den kunde gärna presentera­s.

Krugman skriver också att uteblivet stöd till arbetslösa sänker deras konsumtion, och därmed minskar den sysselsätt­ning som konsumtion­en skapar. Ingår denna mekanism i Finansmini­steriets kalkyler?

Att öka människors utbud av arbete hjälper inte ifall det saknas tillräckli­g efterfråga­n i företagen.

Helt frånsett detta kan man ifrågasätt­a de primitiva behavioris­tiska antaganden om mänskliga motiv som ligger bakom sysselsätt­ningspolit­iken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland