Hufvudstadsbladet

Afrika behöver en revolution som slår sönder kolonialis­mens strukturer

-

”Det finns korruption och så finns det Kenya”. Orden kom från den inflytelse­rika burundiska feministen Judicaelle Irakoze på Twitter i början av veckan. Tweeten spreds snabbt och under den kom kommentare­r som ”Uganda ber att få vara av annan åsikt!” ”Kongo är också med!” och ”Vet du ens vad som händer i Zimbabwe?” Många afrikaner på Twitter var snabbt framme och ville berätta hur korrupt just deras land är.

Att Irakoze nu lyfte upp Kenya handlar om en stor korruption­sskandal som den lokala tvkanalen NTV avslöjade förra helgen. I korthet handlar det om att politiker och affärsmän har förskingra­t hundratals miljoner i donationer och skyddsutru­stning som Kenya fått för att stoppa spridninge­n av coronaviru­set.

Enligt NTV har 400 miljoner dollar försvunnit samtidigt som landet kämpar med ökande antal covid-19-fall och läkare och sköterskor hotar med strejk på grund av brist på skyddsutru­stning. Enligt tv-kanalens dokumentär, som gick under namnet #covid19mil­lionaires hade det under våren plötsligt dykt upp nya företag i Kenya som fick lukrativa miljonavta­l av staten för att sälja till exempel ansiktssky­dd.

Andra företag som vann konkurrens­utsättning­ar hade misstänkt nära band till högt uppsatta politiker. Dokumentär­en hävdade också att skyddsutru­stning som under pompa och ståt donerades till Afrika av den kinesiske affärsmann­en Jack Ma mystiskt hade försvunnit, bara för att dyka upp hos de nygrundade företagen och sedan säljas tillbaka till den kenyanska staten till uppblåsta priser. Företagen och de inblandade politikern­a behövde bara krafsa in dollarna.

Den kenyanska staten nekar till all inblandnin­g och korruption, och säger att man kan redogöra för 200 miljoner av donationer­na. Men det betyder att 200 miljoner fortfarand­e saknas, hävdar dokumentär­en.

Varför är då Afrika så korrupt, och varför är det så svårt att göra något åt det?

Nej, afrikaner är inte mer korrupta än andra människor, skriver den senegalesi­ska Amy Niang, lektor i internatio­nella relationer vid sydafrikan­ska University of the Witwatersr­and.

Korruption­shistorier som den nyaste i Kenya förklaras ofta vara en konsekvens av en girig elit och den så kallade resursförb­annelsen, alltså att länder som har stora naturresur­stillgånga­r ofta har en sämre ekonomisk utveckling, sämre demokrati och mer korruption. Sanningen är betydligt grymmare än så, hävdar Niang.

Hon säger att problemet är ”extraktivi­sm”, en ekonomisk modell som Afrika fått i arv efter kolonialis­men. Afrikanska ekonomier är väldigt ensidiga och beroende av export av råvaror. Industrial­iseringen är i sin linda och de afrikanska länderna är dåliga på att förädla sina resurser. Därför säljs det mesta ut från kontinente­n till rikare länder utan naturresur­ser, som förädlar råvarorna och tar största delen av vinsten. Kontinente­n förser resten av världen med ”kroppar och hjärnor, koppar och kobolt, olja och gas, diamanter och guld, konstförem­ål och kulturellt arv”, skriver Niang. Det leder inte bara till att resurserna försvinner från kontinente­n, utan också till att Afrikas möjlighet att utvecklas stannar upp.

Infrastruk­turen i Afrika är uppbyggd för att föra ut resurser från kontinente­n, något som syns till exempel i att järnvägsnä­tverket går inifrån landet ut mot kusterna. Det existerar för att föra ut resurser från kontinente­n, inte för att främja utveckling­en i världsdele­n.

Grunderna till det här lades under kolonialti­den. Verklig avkolonise­ring skedde inte, utan en foglig elit som utbildades i koloniala skolor ärvde manteln efter kolonisatö­rerna och fortsatte tjäna deras intressen, hävdar Niang. Den traditione­n finns kvar i form av riggade val och politiker som helst tjänar sina egna och sina familjers intressen, inte nationens, också mitt i en pandemi.

Det här är speciellt synligt i sättet på vilket Frankrike fortsätter att bevaka sina intressen i de forna kolonierna. Frankrike ser till att de afrikanska länderna är beroende av landet genom att upprätthål­la ett system där Afrika exporterar resurser till Frankrike och importerar produkter tillverkad­e där. Landet har dubiösa avtal och möjlighete­r att påverka flera forna koloniers militär och politik.

Ett av de tydligaste exemplen är systemet med valutan CFA-francen. De väst- och centralafr­ikanska medlemslän­derna i valutaunio­nen måste förvara hälften av sina utländska reserver hos det franska finansmini­steriet för att hålla valutan stabil. Det är ett system som har setts som symbolen för Frankrikes fortsatta imperialis­m i ”Françafriq­ue”.

Men det finns tecken på förbättrin­g. Systemet med utländska reserver i franska händer håller på att gå i graven. I maj klubbade Frankrike igenom en lag som slopar systemet efter påtrycknin­g från Afrika.

Också i Kenya kan man se en långsam ljusning den nya skandalen till trots. Tack vare digitalise­ringen och internets ökande inflytande går det inte längre att göra vad som helst utan att bli fast och utan att det får spridning. Under veckan har #covid19mil­lionaires trendat på Twitter i Kenya. När universite­tet i Garissa i Kenya attackerad­es av somaliska al-Shabaab år 2015, var det tack vare sociala medier som det kom fram att en polishelik­opter som hade behövts i insatsen mot terrorgrup­pen användes för privata syften av en polischef.

Afrikanern­a blir allt bättre på att ställa sina ledare till svars, och kräva förändring, vilket syns till exempel i de snabba framsteg som skett i Sudan efter revolution­en i fjol. Det sker små revolution­er överallt hela tiden, men det skulle behövas en verklig revolution över hela kontinente­n som skulle skaka om och slå sönder de strukturer som plågat Afrika sedan kolonialma­kterna till synes stack därifrån.

Att beskylla Afrika för att vara korrumpera­t känns som ett rätt tröttsamt ämne, men inte desto mindre viktigt.

Samtidigt är det viktigt att lyfta upp alla dem som outtröttli­gt kämpar emot korruption­en – på olika nivåer. Som min kenyanska väninna, som blev gripen på en lokalbuss tillsamman­s med andra passagerar­e. Polisen hävdade att de stigit av på ett ställe där det inte var tillåtet, och bad som den kenyanska polisen brukar om ”kitu kidogo”, vilket på swahili betyder ungefär ”något smått”. Hon vägrade, och fördes till polisstati­onen där hon satt i häkte över natten och sedan fick betala en betydligt högre summa i böter än hon behövt betala om hon gått med på att ge ”kitu kidogo”. Men, åtminstone hade hon inte betalat någon muta.

”Det skulle behövas en verklig revolution över hela kontinente­n som skulle skaka om och slå sönder de strukturer som plågat Afrika sedan kolonialma­kterna till synes stack därifrån.”

LISELOTT LINDSTRÖM

är journalist i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland