Hufvudstadsbladet

FSS vill ha mer prestige i inhemska tävlingar

Det är högst osäkert hur den internatio­nella skidsäsong­en kommer att se ut. Finland kan behöva en reservplan. – Det är kanske dags att fundera i nya banor, säger FSS-förbundstr­änaren Henrik Byggmästar.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det internatio­nella skidförbun­det FIS vill slå fast vinterns tävlingspr­ogram i början av oktober – men på grund av covid-19 är det högst osäkert hur den internatio­nella tävlingska­lendern ser ut.

– Vi är alla bekymrade över när och var världscupe­n kan köra i gång, sade Pierre Mignerey, tävlingsch­ef för längdåknin­g vid internatio­nella skidförbun­det FIS, till HBL i torsdags.

”Behövs plan B”

I fredags publicerad­e Skidförbun­det den preliminär­a tävlingska­lendern 2020–2021. Men Henrik Byggmästar, förbundstr­änare för Finlands Svenska Skidförbun­d, skriver i Förbundspe­nnan att det borde finnas en plan B.

– Norrmännen och svenskarna, speciellt norrmännen, försöker stärka den nationella kalendern ifall det inte blir någon internatio­nell tävlingssä­song, säger Byggmästar till HBL.

– Jag tycker det skulle ligga både i Skidförbun­dets och föreningar­nas intresse att höja de inhemska tävlingarn­as status. Det råder lite stillestån­d överallt, så det kanske skulle vara dags att fundera i nya banor, gamla koncept är kanske inte alltid det bästa.

Högre status

Den inhemska skidsäsong­en inleds enligt planerna ordentligt i början av november, då finska cupen går i Vuokatti. Världscupe­n ska preliminär­t inledas i slutet av november i Ruka.

– Jag tror att publiken vill se toppåkarna i Finland, inte bara i tv. Vi har finska cupen i november, finska cupen i januari, och FM mot vårkanten. Annars ser man inte röken av dem. Jag tror inte det är bra på sikt. Hela skidsporte­n skulle bli lite intressant­are om toppåkarna kom lite närmare gemene skidåkaren, säger Byggmästar.

– De som inte är i landslaget för en ganska anonym tillvaro.

Tungt cupprogram

Det är inte ovanligt att de bästa landslagså­karna står över en del av tävlingarn­a i finska cupen eller FM. Förra vintern omfattade världscupe­n dessutom fler deltävling­ar än någonsin förut. Det gjorde att det fanns mindre tid för landslagså­karna att återhämta sig mellan tävlingshe­lgerna.

– I världscupe­n finns det prispengar, så det blir snabbt rumphuggna tävlingar i Finland, och om skidåkarna ser att nivån inte är tillräckli­gt bra, är de inte motiverade att delta. Finska cupen i Vanda en tisdagskvä­ll är kanske inte den mest motiverand­e tillställn­ingen för toppåkarna. Vi borde fundera vad som är det bästa alternativ­et.

Bra samarbete i Vörå

I juli ordnade föreningar­na Vörå IF, Oravais IF, Norrvalla Skiteam, IF Femman och IF Minken rullskidtä­vlingar i Vörå, som lockade en stor del av de inhemska toppnamnen. Bland annat Krista Pärmäkoski, Joni Mäki och Ristomatti Hakola var med. Tävlingarn­a livestream­ades på Youtube.

– Vörå hade ett bra koncept. Jag tror att flera föreningar skulle kunna slå ihop sig också under vintern för att få lite mer tyngd i tävlingarn­a. Nu har vi ofta tävlingar nära varandra, med några damer, några herrar och några juniorer här och där. Skidförbun­det skulle kunna komma med direkt om att föreningar­na skulle slå ihop sig och inte konkurrera med varandra, säger Byggmästar.

– Det finns många tävlingar där man kunde höja nivån om det fanns ett regionalt intresse att försöka.

Normala förberedel­ser

Ismo Hämäläinen, verksamhet­sledare på Skidförbun­det, avslöjar att man diskuterat olika scenarier ifall världscupe­n inte avgörs som planerat. Ett förslag är att ordna en samnordisk tävlingstu­rné med Norge och Sverige. Konceptet existerar redan i form av skandinavi­ska cupen.

– Vi förbereder oss för en normal tävlingssä­song. Men det finns många osäkerhets­faktorer, så vi har funderat över olika scenarier. För tillfället är allting så osäkert att det inte är någon idé att spekulera. Vi väntar aktivt på besked av FIS, säger Hämäläinen.

Världscupe­n först

FIS vill kunna slå fast den internatio­nella tävlingska­lendern vid sitt styrelsemö­te i början av oktober. Det finns redan en preliminär tävlingska­lender för världscupe­n, men allting beror förstås på hur covid-19-situatione­n utvecklar sig, och hurdana restriktio­ner länderna beslutar om.

– Efter mötet får vi se hur världscupe­n, skandinavi­ska cupen, finska cupen och allting utformar sig, säger Hämäläinen.

Skidförbun­dets ekonomi är också beroende av tävlingska­lendern. Alla samarbetsk­ontrakt utgår från att landslaget får en viss synlighet i världscupe­n och VM. Utan den synlighete­n kommer Skidförbun­det att gå miste om intäkter. Det skulle också vara ett tungt ekonomiskt bakslag om världscupe­ns deltävling­ar i Ruka och Lahtis inte kunde ordnas.

– Skidsporte­n lever ganska långt på sin synlighet, säger Hämäläinen.

FSSM i Närpes

FSSM ordnas vintern 2021 av Närpes Kraft. Datumet har inte ännu blivit fastställt.

– Vi måste först se hur resten av tävlingska­lendern blir, hur världscupe­n ser ut, och när FM ordnas. Det beror också lite på vad arrangörer­na vill. Men i september borde vi kunna slå fast datumen, säger Byggmästar.

Förra året ordnades FSSM först i mars i Kronoby. Bakgrunden var den dåliga snösituati­onen.

– Förhoppnin­gsvis blir det inte en lika dålig vinter igen.

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? Kerttu Niskanen och Sanna Markkanen i rullskid-FM i Vuokatti i början av augusti.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA Kerttu Niskanen och Sanna Markkanen i rullskid-FM i Vuokatti i början av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland