Hufvudstadsbladet

Åland Uniteds defensiv imponerar

Åland United tog tredje raka segern i ligan och går därmed upp i serieledni­ng. TiPS hade inte mycket att sätta emot i toppmötet då ålänningar­na vann med klara 3–0 i Dickursby.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Förra omgången slog United KuPS borta och nu var det TiPS tur att gå poänglöst mot den kanske allra tyngsta mästarfavo­riten.

Åland United är näst bäst framåt och bäst bakåt i ligan. Endast sex insläppta bollar på tio matcher talar sitt tydliga språk. Att laget hållit nollan mot både KuPS och TiPS är ytterligar­e ett tecken på att United blir svårforcer­at i höst.

Under ledning av den rutinerade landslagsk­lippan Anna Westerlund finns det inte särskilt stora ytor för motståndar­na att jobba på. Westerlund hörde till planens bästa och hennes mästerliga boll låg bakom 0–2.

Att erkänt skickliga TiPS-tränaren Pauliina Miettinen inte satte någon att störa Westerlund mer aktivt i uppspelsfa­sen kändes lite märkligt. Westerlund­s passningsr­egister hör till de bättre i ligan.

TiPS, som nu tvingades inkassera sin första förlust i ligan denna säsong, kom för det mesta ingen vart. I börja av andra halvlek hade laget en bättre period men efter 0–2 av Rosa Maria Herreros Osorio var matchen avgjord.

– TiPS inledde starkt efter paus. 1–1 och matchen kunde ha blivit en helt annan, säger Westerlund till Yle.

0-–1 kom i första halvlek efter att Westerlund skapat oro i TiPS straffområ­de med påföljden att bollen gick i mål via en TiPS-rygg.

TiPS saknar sin målspurta Roosa Ariyo som missar resten av säsongen på grund av en skada. Mot TiPS spelade nyförvärve­t Vanessa Kara första halvlek men den 23-åriga amerikansk­an lämnade inget avtryck på planen.

Inför säsongen tippades den nationella ligan bli väldigt jämn. I förhandsti­psen fanns det ingen stor favorit och fältet kändes rätt öppet.

Då ligan gått in på sin andra halva känns Åland starkast med TiPS och HJK och kanske också nykomlinge­n PK-35 från Helsingfor­s som främsta utmanare. Åländskorn­a har två tämligen enkla hemmamatch­er på programmet då TPS och JyPK besöker fredens öar.

– Klart att segern var viktig men alla matcher är lika viktiga. Ska vi vinna ligan måste vi fortsätta vinna, säger Westerlund.

HJK har haft problem med jämnheten och fyra poäng upp till Åland är rätt mycket då endast åtta matcher återstår att spela.

De regerande mästarna tar emot Åland United på hemmaplan i Tölö 12 september.

?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? TiPS och Ronja Isokääntä vägde lätt mot Emelie Johanssons Åland United.