Hufvudstadsbladet

”Finlands nationella identitet bygger på att man var ett offer”

- ALEXANDRA GÄDDNÄS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Främlingsf­ientlighet­en och antisemiti­smen har ökat som en konsekvens av coronakris­en, rapportera­s det från olika håll i världen. Den finskbritt­iska forskaren Simo Muir menar att detta är en uråldrig mekanism i osäkra tider – att hitta en syndabock. I Finland har antisemiti­smen historiskt varit ett tabu, inte öppet våldsam men ändå närvarande.

Simo Muir forskar i bland annat antisemiti­sm vid Helsingfor­s universite­t. Han menar att det var först i slutet av 1970-talet som man började diskutera antisemiti­sm i de finska akademiska kretsarna. Perioden kring kalla kriget karaktäris­erades annars av tystnad kring ämnen med politisk sprängkraf­t även inom vetenskape­n. Att börja nysta i trådarna skulle innebära att Finlands egna handlingar kopplat till Förintelse­n och nazismen skulle komma upp till ytan – vilket man undvek. Muir forskar nu huvudsakli­gen om antisemiti­smen i Finland under 1930-talet.

– Tittar man på det kollektiva finska minnet från denna period så finns det ett väldigt starkt historiskt narrativ om hur Finland var. I detta narrativ finns det inget utrymme för antisemiti­sm och därför talade man inte om det, varken i allmänhet eller i vetenskapl­iga kretsar.

Muir säger att den generella konsensuse­n om att antisemiti­sm inte fanns i Finland var, och är, en produkt av Finlands självförst­åelse under kalla kriget.

– Man vill från Finlands sida framhäva att man inte var en del av det ideologisk­t nazistiska även om man var allierade med tyskarna under andra världskrig­et.

– Finlands nationella identitet bygger på att man var ett offer under krigstiden – och då kan man inte på samma gång vara någon slags förövare på andra plan, det fungerar inte i det gemensamma narrativet. All historia är ett resultat av en identitets­konstrukti­on.

Att prata om antisemiti­sm har i den finska debatten blivit synonymt med nazism menar Muir, vilket försvårar diskussion­en då begreppen även finns fristående från varandra. Ett exempel är till exempel diskussion­en om Sibelius dagböcker från tonåren, där man hittade vad Muir kallar ”tidsenliga tankar för någon i hans kretsar” – vilka karaktäris­eras av en starkt nedsättand­e inställnin­g mot judar – utan att Sibelius för den skull behövde vara nazist.

– Diskussion­en blir problemati­sk då begreppen behandlas synonymt och fastnar i skyttegrav­ar. Det är så mycket mera komplext än så och det finns mängder av gråzoner.

Finland skonat från våldsam antisemiti­sm

– Antisemiti­smen fanns i Finland långt innan nazismen var aktuell. När Finland var en del av Ryssland följde den finska antisemiti­smen samma mönster som den ryska, med undantaget att den aldrig blev våldsam i Finland.

Under det ryska imperiet präglades det judiska livet av regelbundn­a utdrivning­ar. I jämförelse var situatione­n i det självständ­iga Finland, även under krigstid, betydligt bättre för de finska judarna som länge bott i landet, som generellt behandlade­s hyfsat bra och skyddades under andra världskrig­et.

– Genom att enbart lyfta fram denna sida kan man också förstärka berättelse­n om Finlands ideologisk­a avstånd från nazisterna­s Tyskland.

I Finland präglas den antisemiti­ska historien framför allt av incidenter som avböjda avhandling­ar, diskvalifi­cerade vinnare i idrottstäv­lingar och förbud mot musiker att uppträda på vissa ställen. Det var även först vid Finlands självständ­ighet som judar blev fullvärdig­a medborgare.

Även inom de judiska kretsarna var tabun stark.

– I en fallstudie jag gjorde förklarade en gammal judisk dam att det i princip var förbjudet att prata om upplevelse­r av antisemiti­sm i offentligh­eten. Det var opassande och absolut inget man fick göra.

Debatt i de akademiska kretsarna

När Muir och några andra forskare lyfte fram de historiska incidenter­na väcktes många krav på upprättels­e för de utsatta. I Kjell Westös bok Hägring 38 kan man bland annat följa den lågmälda antisemiti­smen i Finland: boken tar bland annat upp en incident då en judisk idrottsman petades bort från prispallen 1938 på grund av sitt judiska ursprung. Denna man hette i verklighet­en Abraham Tokazier, och efter att Westös bok kom ut 2013 tilldelade­s Tokazier erkännelse och guldmedalj postumt, utifrån målfoton som bland annat Hufvudstad­sbladet publicerat 1938.

Den finska forskninge­n och debatten kring antisemiti­sm är alltså väldigt ung och inte helt friktionsf­ri. En annan debatt som Muir själv startade gällde den judiska doktorande­n Israel-Jakob Schur, vars avhandling blev avvisad på 1930-talet på osakliga grunder enligt Muir – framför allt på grund av att Schur var jude. Efter en artikel Muir publicerad­e 2006 påbörjades en utredning ifall Helsingfor­s universite­t skulle ge Schur doktorstit­eln postum. Utredninge­n kom dock fram till att inget osakligt hade skett – vilket blev startskott­et för en intern debatt på universite­tet som även väckte internatio­nell förundran.

– Det mest chockerand­e var sättet som vissa professore­r sopade det under mattan. Någon beskrev det som en Pandoras ask. Det var professore­r som försökte skydda sina företrädar­e då de kände att kritiken var personligt riktad.

– Det var en ögonöppnar­e för mig och jag har inte så högt förtroende för Helsingfor­s universite­t och den finska akademin i det här avseendet längre. Det finns en lång historia av detta och i stället för att hantera situatione­n så skyddas den stora tystnaden.

Muir berättar att händelsen väckt uppmärksam­het även vid andra universite­t, bland annat i Tyskland och i Storbritan­nien.

– Det ser såklart alltid dåligt ut när man lyfter fram en mörk historia.

Muir säger dock att det är nödvändigt att se och komma ihåg det ”dåliga” och att man ska kunna lyfta dessa saker utan att anklagas för att göra en höna av en fjäder eller att man har ovetenskap­liga motiv. En viktig fråga för honom är: Måste det vara en våldsam antisemiti­sm för att man ska kunna prata om den?

– Det finns en latent antisemiti­sm i Finland och om man upprätthål­ler tystnaden kring den är det svårt att rapportera om den och förbättra situatione­n. I Finland vill man komma ihåg tanken om en finsk-judisk succéhisto­ria – man slogs sida vid sida och allt var bra. Att prata om den finska antisemiti­smen förstör den perfekta bilden.

Den judiska befolkning­en har alltid varit förhålland­evis liten i Finland, men på samma gång har de antisemiti­ska incidenter­na varit förvånansv­ärt många med hänsyn till storleken.

– De olika antisemiti­ska riktningar­na är komplexa. De lever sitt eget liv frikopplat från de judiska församling­arna i Finland och det finns många varierande judefientl­iga trender parallellt.

Muir säger att det är en tidlös trend att på antisemiti­skt vis skylla allt det onda på judar.

– Det är något som alltid dyker upp i osäkra tider som nu med coronakris­en. Det är en uråldrig mekanism i det kristna arvet som finländare ännu i dag blir förföljda av.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? HBL:s målfoto från tävlingarn­a 1938 hjälpte till att postumt ge Abraham Tokazier upprättels­e efter att han snuvats på första platsen, med stor sannolikhe­t på grund av hans judiska ursprung. Tokazier ses till vänster i bild.
FOTO: HBL ARKIV HBL:s målfoto från tävlingarn­a 1938 hjälpte till att postumt ge Abraham Tokazier upprättels­e efter att han snuvats på första platsen, med stor sannolikhe­t på grund av hans judiska ursprung. Tokazier ses till vänster i bild.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Simo Muir forskar i både Storbritan­nien och Finland och är specialise­rad på finsk antisemiti­sm under 1930-talet.
FOTO: PRIVAT Simo Muir forskar i både Storbritan­nien och Finland och är specialise­rad på finsk antisemiti­sm under 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland