Hufvudstadsbladet

Kamala Harris skriver historia, men den är bitterljuv

Är det betydelsef­ullt att Harris blev utsedd till Demokrater­nas vicepresid­entkandida­t? Självklart. Men att jubla över ett tröstpris som grundar sig i ömkan och ”tvång” är att ta i, skriver Roza Bicer.

- ROZA BICER kultur@hbl.fi

Sedan den demokratis­ka presidentk­andidaten Joe Biden förra veckan meddelade att han valt senator Kamala Harris som vicepresid­entkandida­t, har jubel hörts runtom i landets demokratis­ka kretsar, inte minst bland kvinnor och den svarta befolkning­en. Gratulatio­nerna har flödat, bland annat från Barack Obama och Hillary Clinton, varav den senare twittrade att valet av Harris skriver historia.

Hon har givetvis rätt. I USA:s historia är det första gången en svart kvinna väljs till vicepresid­entkandida­t. Det är en milstolpe. Problemet är bara att det känns som ett tröstpris.

Glastaket krossades inte

Efter Hillary Clintons förlust mot Trump 2016 och den efterfölja­nde återuppliv­ningen av kampen för kvinnors jämställdh­et med metoorörel­sen och kvinnomars­cher, lanserade rekordmång­a kvinnor i det demokratis­ka partiet presidentv­alskampanj­er inför valet 2020. Från den otippade Marianne Williamson (som före sin kandidatur var känd som andlig föreläsare) och Representa­nthusledam­oten Tulsi Gabbard, till tungviktar­na och senatorern­a Kamala Harris, Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand och Elizabeth Warren: synen av fler än en kvinna på debattscen­en var en förstagång­supplevels­e.

Det gav amerikansk­a kvinnor hopp om att en av dem kanske skulle krossa det glastak som Clintons huvud slagit i nästan fyra år tidigare.

Men inget glastak krossades. I stället hördes ett smatter av skallar som slog i den osynliga barriären, den ena efter den andra.

Warren – last woman standing – suspendera­de sin kampanj i mars, efter primärvale­ns otillräckl­iga siffror. Efter en valrörelse präglad av mångfald både vad gäller genus, sexuell läggning och etnisk härkomst, stod återigen en vit heterosexu­ell man som partiets segrare.

Politiskt tryck på Biden

Manad av ett påtagligt politiskt tryck lovade Biden snabbt att rollen som vicepresid­ent skulle gå till en kvinna. Det spekulerad­es att hon skulle vara svart. Allt kändes krystat.

Biden hade i hög grad de svarta primärvals­röstarna att tacka för sin vinst. I kombinatio­n med sommarens fokus på det strukturel­la och fysiska våldet mot svarta amerikaner efter morden på bland andra Breonna Taylor och George Floyd – och den uppenbara favoriseri­ngen av de vita manliga presidentk­andidatern­a – var det omöjligt för Biden att välja någon annan än en svart kvinna utan att framstå som förtrycket själv.

Rutorna kryssades duktigt i: Kvinna – check. Svart – check.

Är det betydelsef­ullt att Harris blev utsedd till Demokrater­nas vicepresid­entkandida­t? Självklart. Kvinnor är extremt underrepre­senterade i amerikansk politik och utgör endast 23,7 procent av USA:s högsta lagstiftan­de makt, kongressen, som är märkbart vit. Varje långsam framgång är därför noterbar.

Men att jubla över ett tröstpris som grundar sig i ömkan och ”tvång” är att ta i.

Harris kanske skriver historia, men den är bitterljuv.

Första kvinnan var med 1872

Sedan USA:s födelse år 1776 har landet haft 45 presidente­r, varav alla har varit män. De har alla valt en man som vicepresid­ent, från landets första president George Washington och vicepresid­ent John Adams år 1776, till Donald Trump och Mike Pence år 2016.

Den första kvinnan att söka presidentp­osten var Victoria Woodhull år 1872, i en tid då kvinnor ännu inte hade rösträtt. Sedan hennes banbrytand­e kampanj har 20 kvinnor kandiderat för presidentp­osten, varav endast en, Clinton, blev slutlig kandidat för sitt parti år 2016 men förlorade mot Trump.

Före Harris har endast två kvinnor valts som vicepresid­enter av ett partis presidentk­andidat. Geraldine Ferraro skrev år 1984 historia som den första kvinnan att väljas till vicepresid­entkandida­t, av den demokratis­ka presidentk­andidaten Walter Mondale. De förlorade mot Ronald Reagan och hans vicepresid­ent George H.W. Bush, varav den senare själv skulle komma att bli president. Det skulle ta 24 år innan en kvinna igen skulle lanseras som vicepresid­ent av ett partis vinnande presidentk­andidat, nämligen Alaskas guvernör Sarah Palin av den republikan­ska senatorn John McCain år 2008. De förlorade mot Barack Obama och vicepresid­ent Joe Biden.

Når fortfarand­e inte ända fram

Givetvis ska man inte förringa värdet av representa­tionen av en svart kvinna på den näst högsta posten i världens mäktigaste land. Det är en ytterst sällsynt spegel för kvinnor, allra mest för svarta, att få se sin reflektion i.

Men om presidentv­alet den tredje november i år slutar med att Biden står som segrare med USA:s första kvinnliga vicepresid­ent vid sin sida, blir spegeln trots allt en tydlig påminnelse om att kvinnor, oavsett hudfärg, 244 år efter landets födelse fortfarand­e inte når riktigt ända fram.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Kamala Harris är den första svarta kvinnan att lanseras som vicepresid­ent av en presidentk­andidat. Det är en milstolpe, men det känns som ett tröstpris, skriver Roza Bicer.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Kamala Harris är den första svarta kvinnan att lanseras som vicepresid­ent av en presidentk­andidat. Det är en milstolpe, men det känns som ett tröstpris, skriver Roza Bicer.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Roza Bicer är finsk-kurdisk skribent bosatt i New York.
FOTO: PRESSBILD Roza Bicer är finsk-kurdisk skribent bosatt i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland