Hufvudstadsbladet

Corona katalysera­r konsthande­lns digitalise­ring

-

Coronakris­en förändrade konstmarkn­aden praktiskt taget över en natt. Allt fler auktioner, och nu även konstmässo­r, hålls på nätet och det kanske blir det ”nya normala”.

Auktionshu­set Sotheby’s organisera­de i juni sin första virtuella slagauktio­n. Auktionsut­roparen och konstverke­n befann sig som vanligt i New York, men i auktionssa­len satt ingen publik och i stället strömmades försäljnin­gen. Uppkopplad­e budgivare fick lägga bud från hemmasoffa­n genom ombud som satt i London, New York och Hong Kong. Auktionsfö­rrättaren kommunicer­ade via stora bildskärma­r med budgivarna.

Detta var första gången ett av världens största auktionshu­s satsade på live-budgivning i realtid. Konceptet fungerade även framgångsr­ikt när Sotheby’s höll ytterligar­e en live-auktion i juli. Auktionshu­set påstår att evenemange­t följdes av 150 000 tittare på webben! En annan helt ny företeelse är att köpare är beredda att bjuda på högt värderade konstverk (blue-chip målningar i miljonklas­sen) som de endast har haft en chans att se online.

förra året utgjorde näthandeln med konstförem­ål och antikvitet­er endast nio procent av konstmarkn­adens totala värde. Utifrån färska beräkninga­r och prognoser är de inte helt orimligt att förutspå att upp till en tredjedel av den totala omsättning­en kommer att ske online i år.

De ”traditione­lla” köp- och säljsajter­na (eBay, Delcampe, Tradera med flera) är potentiell­t utmärkta platser för att fynda vintageoch samlarobje­kt. Men det är också lätt att på en digital plattform saluföra skickligt gjorda förfalskni­ngar och reprodukti­oner. Det är nämligen svårt att på bilder (som kan ha redigerats) upptäcka små skador, hårfina sprickor eller subtila reparation­er. Digitalt får man naturligtv­is inte heller en känsla av föremålets textur (som kan indikera om objektet är falskt eller äkta). Vanliga säljsajter kan, i motsats till auktionshu­sen och konsthandl­are, inte heller ge en äkthetsgar­anti.

fram tills nyligen har många renommerad­e konstgalle­rister alltså inte brytt sig om sin digitala närvaro. Deras välbärgade och åldrande kundkrets värderar diskretion, personlig kundkontak­t och undviker helst synlighet. Men när dessa finfina konstgalle­rier blev tvungna att stänga och alla konstmässo­r ställdes in fanns det inte längre mötesplats­er där handlare kunde locka nya kunder. Det var först under nedstängni­ngen som många galleriste­r började inse att det var dags att ställa om. De insåg också att om man vill rikta sig till yngre generation­er är en snitsig webbsajt ett minimikrav. I så fall får man också gärna ha en mer öppen och transparen­t attityd – hemlighets­makeri uppskattas inte av digitala infödingar.

Konstmässo­r kommer i dagsläget inte på frågan. Art Basel, Frieze New York och Masterpiec­e London har försökt anpassa sig med ”online viewing rooms”. Det innebär en del snygga videoprese­ntationer, hundratals högupplöst­a bilder av artefakter, konversati­oner med konstnärer, galleriste­r och möjlighete­r att boka digitala möten. Men en onlinemäss­a kan inte motsvara dynamiken och den upplyftand­e känslan man kan få av att röra sig, utan ansiktsmas­k, bland människor av kött och blod.

Med hjälp av virtuell teknik kommer vi i framtiden att kunna kliva in i historiska miljöer och fantasivär­ldar med fantastisk­a konstförem­ål. Men varken ”virtual reality” eller nätuppleve­lser kan erbjuda den taktila upplevelse­n av att hålla i en romersk bronsstaty­ett, bläddra i en inkunabel eller sitta i en äkta Breuerfåtö­lj.

”Digital närvaro börjar bli väsentlig för konsthande­ln, men det kommer alltid finnas ett behov av att vidröra och uppleva en artefakt eller ett konstförem­ål.”

ALBERT EHRNROOTH

Frilansskr­ibent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland