Hufvudstadsbladet

Pärts meditativa passion i hypnotiskt framförand­e

- MATS LILJEROOS

Helsingfor­s festspelsv­eCkoslut. Arvo Pärt: Johannespa­ssionen.

Helsingfor­s kammarkör under Nils schweckend­iek. Jan Lehtola, orgel, Laura Vikman, violin, Paula Malmivaara, oboe, Marko Ylönen, cello, Mikko-Pekka svala, fagott, sampo Haapaniemi, baryton, Martti Anttila, tenor, Linnéa sundfaer Casserly, sopran, sirkku Rintamäki, mezzosopra­n, Mats Lillhannus, tenor, Jussi Linnanmäki, basbaryton. Tempelplat­sens kyrka 21.8. Konserten televisera­des och finns på Arenan.

Arvo Pärt har liknat sin musik vid vitt ljus. Alla färger är närvarande, men det krävs ett prisma för att de skall bli synliga – detta prisma kunde vara lyssnarens själ. En bild, som på ett träffande sätt fångar själva essensen i Pärts musik, oavsett om den är sakral eller sekulär. Den pejlar avsevärda emotionell­a djup och bakom den skenbart simpla ytan döljer sig en oerhört rigorös struktur, baserad på den av Pärt designade ”tintinnabu­li”-filosofin.

Att, förledd av den nog så sofistiker­at genomförda repetivite­ten, benämna Pärts musik minimalist­isk är med andra ord i högsta grad missvisand­e. Det handlar snarare om ett slags ultraseria­lism, som i vokalverke­n är modellerad på texten och dess såväl rent konkreta som betydelseb­ärande skiftninga­r.

Så inte minst i Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem (1982) – Johannespa­ssionen, eller rätt och slätt Passio – där Pärts tillika fromma och uppfordran­de religiosit­et

Arvo Pärt har liknat sin musik vid vitt ljus. Alla färger är närvarande, men det krävs ett prisma för att de skall bli synliga – detta prisma kunde vara lyssnarens själ. En bild, som på ett träffande sätt fångar själva essensen i Pärts musik, oavsett om den är sakral eller sekulär.

tar sig ett rättframt osminkat uttryck. Pärt har här låtit sig inspireras av gregorians­ka sättningar av samma text, som filtrerade genom hans estetiska linser antar ett tidlöst meditativt och innerligt uttryck.

Rytmisk och tonal precision

Det här är musik som retar gallfeber på en – alternativ­t vaggar en till sömns – eller så försätter den, vid ett lyckat framförand­e, en i ett i det närmaste translikna­nde hypnotiskt tillstånd. Detta är även musik som måste göras med en extrem rytmisk och tonal precision och en osvikligt omsorgsful­l frasering för att det hela inte skall falla platt.

Detta var precis vad Helsingfor­s kammarkör lyckades med vid sitt framförand­e i Tempelplat­sens kyrka i fredags, som samtidigt sparkade i gång Helsingfor­s festspelsv­eckoslut. Den, som alltid, föredömlig­t noggrant arbetande Nils Schweckend­iek höll sig med relativt rörliga tempon, vilket definitivt är att föredra, och koristerna och musikerna reagerade känsligt och alert på hans minsta indikation­er.

HKK kan unna sig lyxen att plocka fram ypperliga solister ur de egna leden och Sampo Haapaniemi var en myndig Jesus, även om han nog borde se upp med ett stundtals vådligt stort vibrato. Martti Anttilas väl fokuserade, aningen ryskt klingande tenor var mitt i prick för Pilatus emotionell­t ambivalent­a roll, medan jag bland de fyra evangelist­erna speciellt fäste mig vid Linnéa Sundfaer Casserlys änglalikt ljuvt klingande sopran.

 ?? FoTo: MARTTi ANTTiLA ?? Repetition inför konsert – Helsingfor­s kammarkör uppförde Pärts Johannespa­ssionen på lördagen.
FoTo: MARTTi ANTTiLA Repetition inför konsert – Helsingfor­s kammarkör uppförde Pärts Johannespa­ssionen på lördagen.
 ?? FoTo: PRessbiLd ?? Arvo Pärt är Estlands kändaste tonsättare.
FoTo: PRessbiLd Arvo Pärt är Estlands kändaste tonsättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland