Hufvudstadsbladet

Fem månader med ansiktssky­dd

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

De senaste dagarna har mina sociala medier fyllts av finländare som diskuterar ansiktssky­dd. Är de till någon nytta? Invaggar de bärarna i falsk trygghet och slarv med avstånd? Strider de mot fri- och rättighete­r? Är folk som vägrar ansiktssky­dd egoistiska skitar? Hur ska man springa och andas med täckt näsa och mun?

Här i LA har vi använt ansiktssky­dd först i mataffärer och senare också på gatan och i restaurang­er sedan april. Med den erfarenhet­en ser jag med ömhet på debatten i Finland. Vi var också där. Folk demonstrer­ade, bråkade och lade ut filmer på Twitter av varandra användande­s/inte användande­s ansiktsmas­ker. Till slut normaliser­ades situatione­n och åtminstone här i LA bär de flesta skydd.

Att se på debatten i Finland är som att se tillbaka på sin egen ungdom. Så lite erfarenhet man hade då (om hur det är att leva i ett samhälle som kräver ansiktssky­dd).

Det tog en tid att vänja sig, de första månaderna fick jag ofta gå tillbaka in och hämta skyddet. Listan med plånbok, nycklar och telefon fick en till rad: ansiktsmas­ken. Det var obekvämt, bökigt, näsan ville ut, tygstycket måste tvättas hela tiden och en massa andra praktikali­teter som kändes överflödig­a i ett annars stressigt liv dök upp.

Nu, fyra–fem månader in i maskverkli­gheten, är den lika naturlig som säkerhetsb­älte och cykelhjälm. Det är bekvämare utan, men också en självklarh­et att skydda folk. Eller visa folk att man tar pandemin på allvar. Nästan så man känner sig naken utan. Masken är en självklarh­et. Ja, och så är det politiska läget här i USA så polarisera­t att maskerna dragits in. De med ansiktssky­dd är oftare demokrater och den andra sidan vill man inte förknippas med.

Det enda jag verkligen tycker är tråkigt med masker är att inte se folks ansiktsutt­ryck längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland