Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- MINNA HOLOPAINEN chefredakt­ör, STT

Nyhetsbyrå­n STT:s reporter Ia Henriksson avled den 11 juli. Hon var 46 år vid sitt frånfälle. Ia Henriksson föddes i Helsingfor­s, men växte delvis upp i Arusha i Tanzania där hennes pappa jobbade med biståndsup­pgifter vid ett lokalt veterinärc­enter.

Henriksson blev student vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfor­s och deltog före sin nyhetsbyrå­bana bland annat i produktion­en av Fling, en prisad finlandssv­ensk tvserie för ungdomar.

Till STT:s dåvarande svenska redaktion FNB kom Ia Henriksson första gången i november 2006 och fastanstäl­ldes år 2011. Vid sidan av journalist­jobbet deltog hon i planeringe­n av nyhetsbyrå­ns redaktions­system och var aktiv också inom redaktions­avdelninge­n, bland annat som vice arbetarsky­ddsombud.

Efter att den svensksprå­kiga verksamhet­en lagts ner år 2017 flyttade Henriksson över till STT:s finska nyhetsreda­ktion. Henriksson tog sig an utmaningen med en för henne så naturlig entusiasm och nyfikenhet, trots att det naturligtv­is inte var lätt att byta från ett språk, och även sätt att uttrycka sig, till ett annat.

På den finskspråk­iga redaktione­n var hon känd redan från tidigare både som kollega och som en ytterst noggrann granskare av STT:s texter. Om det förekom fel eller oklarheter i texterna var Henriksson snabbt på plats för att påpeka detta för den finska nyhetsdesk­en, som ofta tvingades sända ut en rättelse till sina kunder efter hennes besök. På det här sättet stod Ia Henriksson alltid på läsarens sida. Hon lät inte texter som hon själv inte förstod passera, utan påpekade vänligt, men bestämt för sina kolleger att texten borde formuleras om för att bli begriplig.

Ia Henriksson var väldigt mångsidig och intressera­d av mycket, vilket också märktes i form av en bred allmänbild­ning och många hobbyer. Hon var också mycket aktiv på sociala medier, där hennes oslagbara humor kom till sin rätt. Bilder av vackra skärgårdsl­andskap blandades med bilder på sommarhöns och kommentare­r som fick följarna att allt som oftast brista ut i glada skratt.

För kollegorna på nyhetsbyrå­n var Henriksson alltid en hjärtlig och schysst kamrat som alla gillade. En kollega beskrev henne som ”redaktione­ns sol” i sina minnesord genast efter sorgebudet. Och det var just sådan som Ia Henriksson var, alltid hjälpsam och hjärtlig, alltid nyfiken och alltid noga med att saker ska gå rätt till.

Henriksson sörjs närmast av sin sambo, sina föräldrar samt övriga släktingar och en bred vänkrets. STT och redaktione­ns fackavdeln­ing har tillsamman­s beslutat att instifta ett stipendium till Ia Henriksson­s minne. Stipendiet ska årligen delas ut till en STT-journalist för studier i svenska.

 ??  ?? Ia Henriksson
● Född 5.1.1974 Död 11.7.2020
Ia Henriksson ● Född 5.1.1974 Död 11.7.2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland