Hufvudstadsbladet

Pulli och Harala imponerade

Finländarn­a kan vara nöjda över sina Diamond Leaguedebu­ter. Lotta Harala tangerade sitt rekord och Kristian Pulli nådde åtta meter på friidrotts­galan i Stockholm som bjöd på några verkliga världsresu­ltat.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Nordiska friidrotts­stjärnor som Armand Duplantis och Karsten Warholm bjöd på toppresult­at under Diamond League-galan i Stockholm. Bland idrottare som lyckades notera goda resultat fanns också finländska duon Kristian Pulli (bilden) och Lotta Harala.

Diamond League-galan i Stockholm gav ytterligar­e två finländska glädjeämne­n då häcklöpare­n Lotta Harala och längdhoppa­ren Kristian Pulli knep var sin tre-i-topp-placering.

FM-fyran Harala kom tvåa på 100 meter häck på tiden 13,07 – ett resultat som tangerar 28-åringens personbäst­a från försökshea­ten i Kalevaspel­en.

Italienska­n Luminosa Bogliolo vann häckloppet på 12,88. Bakom Harala pulveriser­ade Mette Graversgaa­rd det danska rekordet som nu skrivs 13,13. Graversgaa­rds tidigare nationsrek­ord var 13,39.

– Jag var inte riktigt hundra så jag är inte helt nöjd. Helt okej, men jag hade hoppats på något lite bättre, säger Harala i arrangören­s intervju.

Haralas form är ytterst jämn. I sina sju senaste starter i godkända förhålland­en har hon landat på tider mellan 13,07–13,19.

– Det har varit en märklig säsong då jag löpt likadana tider hela tiden. Jag väntar ännu på genombrott­et, säger Harala som tävlar nästa gång på onsdag i Helsingfor­s där också Nooralotta Neziri ställer upp.

Pulli över åtta meter

Pulli har likaså all anledning att vara nöjd då han för första gången sedan rekordseri­en i juni nådde åtta meter. Pullis resultat på 8,02 meter gav en tredjeplat­s i längdtävli­ngen som genomförde­s med ett nytt koncept.

Konceptet går ut på att de tre bästa hopparna efter fem omgångar gör upp om segern i den sjätte och sista omgången, oavsett tidigare resultat.

Pulli hoppade långt på sista försöket men det blev övertramp. Svensken Thobias Montler ledde efter fem hopp på 8,13 före sydafrikan­en Rushwal Samaai (8,07). Samaai hoppade ändå 8,09 på sitt sjätte hopp medan Montlers resultat blev 8,06. Därmed korades Samaai till vinnare.

Tävlingsko­nceptet har kritiserat­s, men Pulli bryr sig inte.

”Den där sista omgångens segerkamp var nytt för mig, men det gav en adrenalink­ick då segern stod på spel. Synd att mitt sista hopp var ett övertramp”, säger Pulli i ett pressmedde­lande från Friidrotts­förbundet.

I Kalevaspel­en tog Pulli guld men på grund av små känningar hoppade han endast tre hopp i Åbo. I Stockholm blev det dubbelt så många men helt smärtfri var Pulli inte. Men rekordmann­en är nöjd.

– ”Det var fint att tävla i Diamond League. Det var ett av mina mål för sommaren och jag kunde utmana tuffa hoppare även om jag inte var i den form jag hade hoppats på”, säger Pulli.

Europareko­rd av Warholm, ”Mondo” över sex meter

Om finländarn­a hade goda dagar på jobbet så kan man säga detsamma om superstjär­norna i våra grannlände­r.

Svenska stavhoppar­en Armand Duplantis var i en klass för sig då han förbättrad­e sitt eget världsårsb­ästa med en centimeter till 6,01 meter. Han gjorde tre försök på 6,15, som varit det bästa resultatet någonsin utomhus, men lyckades inte. Duplantis världsreko­rd 6,18 är gjort inomhus.

Norska häcklöpare­n Karsten Warholm var ändå dagens stora stjärna. 24-åringen bjöd på en sällan skådad uppvisning på 400 meter häck där han stod för alla tiders nästbästa tid och samtidigt förbättrad­e sitt Europareko­rd till 46,87 – efter en liten smäll på den sista häcken. Tiden är bara nio hundradela­r från Kevin Youngs världsreko­rd från 1992. Men det räckte inte. Bara en och en halv timme efter fantomlopp­et ställde sig Warholm på startlinje­n igen – på 400 meter slätt. Warholm hängde med täten i 300 meter och ryckte sedan i från med en ursinnig slutspurt. Sluttiden 45,05 är tredjebäst i världen i år och knappa två tiondelar från Warholms rekord 44,87.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland