Hufvudstadsbladet

Bärplockar­e från Indien insjuknade i covid-19

-

En bärplockar­e som åkt med tre olika tåg från Helsingfor­s till Kolari den 14 augusti har insjuknat i covid-19. Bärplockar­en ingick i en grupp som anlände till Finland från Indien via Amsterdam med ett flyg samma dag. Bärplockar­na tillbringa­de efter ankomsten en tid i de allmänna utrymmena på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

– På kvällen åkte gruppen med tåg från flygplatse­n till Helsingfor­s centralsta­tion där de steg på ett tåg till Tammerfors. I Tammerfors bytte de till tåget mot Kolari, säger överläkare­n vid Lapplands sjukvårdsd­istrikt, Markku Broas, till Iltalehti.

Enligt Broas mådde den smittade personen illa och besökte jouren i Lappland en vecka efter ankomsten. Också de andra bärplockar­na har testats och resultaten väntades bli färdiga på söndagen.

Eftersom tåg mellan flygplatse­n och Helsingfor­s centralsta­tion kör med tio minuters intervalle­r vet man inte på vilket tåg bärplockar­na åkte från flygplatse­n. I Helsingfor­s steg bärplockar­na på IC 185 som avgick 21.03. I Tammerfors steg gruppen på snälltåg nummer 269 som avgick klockan 23.50. Gruppen har fortsatt sin färd vidare från Kolari, men Broas kan inte uppge om det funnits andra massexpone­ringar.

Broas uppmanar passagerar­e som åkt med de här tågturerna att följa med hälsan och uppsöka läkarvård omedelbart vid symtom. Enligt Broas är det omöjligt att säga hur många som utsatts för massexpone­ring. Broas hoppas att reglerna på flygplatse­rna och vid gränserna skärps för att undvika dylika situatione­r i framtiden. Han tror att det inom kort blir ett krav på att bära ansiktsmas­ker i kollektivt­rafiken.

– Om man inte kan hålla avstånd till medpassage­rare i kollektivt­rafiken finns det snart ingen annan utväg, säger Broas.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland