Hufvudstadsbladet

FSB ska ha övervakat Navalnyj

Den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyj var bevakad av säkerhetst­jänsten FSB dagarna innan han insjuknade, uppger en rysk tidning med hänvisning till källor inom polisen. Hans talesperso­n är ”inte alls förvånad” över uppgiftern­a.

- TT-REUTERS

FSB-agenter i civila kläder var Aleksej Navalnyj i hälarna och hans rörelsemön­ster följdes också av övervaknin­gskameror, enligt uppgifter i Moskovskij Komsomolet­s.

”Omfattning­en av övervaknin­gen förvånar mig inte alls, vi var fullständi­gt medvetna om det sedan tidigare”, kommentera­r Navalnyjs talesperso­n Kira Jarmysj på Twitter.

”Vad som däremot förvånar”, fortsätter hon, ”är att de (källorna inom säkerhetst­jänsten) inte tvekade att berätta om det”.

På kampanjres­a

Navalnyj befann sig på en kampanjres­a inför septembers ryska regionalva­l när han insjuknade. Moskovskij Komsomolet­s berättar att hans stab vidtog en mängd försiktigh­etsåtgärde­r, bland annat sov Navalnyj aldrig i det rum som var bokat i hans namn. En lägenhet som bokats åt honom röjdes dock sedan en medarbetar­e beställt take away-sushi till adressen.

Enligt Moskovskij Komsomolet­s källor har övervaknin­gen dock inte visat några misstänkta kontakter som kan förklara varför han insjuknat. Säkerhetst­jänsten tror därför att om Navalnyj blev förgiftad så skedde det inne på flygplatse­n eller ombord på planet. Man inväntar fortfarand­e svar på prover polisen har tagit på platser Navalnyj och hans team besökt under resan. De första resultaten väntas på måndag, men det är inte känt om de kommer att offentligg­öras eller inte.

Navalnyj insjuknade på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva i fredags. Kort innan dess hade han druckit en kopp te, som hans team tror var spetsad med någon form av gift. Navalnyj togs in för vård på ett sjukhus i Omsk, nästan 300 mil öster om Moskva, och evakuerade­s sedan därifrån med militäramb­ulans till Berlin, där han nu vårdas på sjukhuset Charité.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland