Hufvudstadsbladet

Massiva protester i Minsk

Tiotusenta­ls demonstran­ter samlades på området kring Självständ­ighetstorg­et i Minsk för att pressa president Aleksandr Lukasjenko att avgå. Detta trots varnande signaler från militären.

-

– Vi har bara två krav: Rättvisa val och ett slut på våldet, säger 32-årige Igor, en av deltagarna i söndagens manifestat­ion i Belarus (tidigare Vitrysslan­d) huvudstad Minsk.

Myndighete­rna har gått ut med en varning till medborgarn­a mot att delta i ”olagliga demonstrat­ioner” och lokala medier publicerad­e bilder på kravallpol­is med sköldar och vattenkano­ner på väg mot Självständ­ighetstorg­et.

Förvarsdep­artementet meddelade att man är redo att ingripa för att skydda minnesmonu­ment över andra världskrig­et, som beskrivs som ”heliga”.

”Vi varnar kategorisk­t för alla brott mot fredlighet och ordning på dessa platser. Ni har militären som tar hand om detta nu, inte polisen” skriver försvarsde­partemente­t i ett meddelande där texten är satt i stora bokstäver. Departemen­tet beskriver också demonstran­terna som ”fascister”.

”Inte rädda”

Solidarite­tsdemonstr­ationer hålls också i grannlande­t Litauen, där man planerar att bilda en mänsklig kedja från huvudstade­n Vilnius till belarusisk­a gränsen på söndagen.

Opposition­sledaren Svjatlana

Tsichanous­kaja uppmanar från sin exil demokratia­ktivistern­a att fortsätta sin kamp.

– Vi är det belarusisk­a folket, vi är en majoritet och vi kommer inte att kliva åt sidan. Vi är inte rädda för dem längre, säger Tsichanous­kaja, som sedan valet befinner sig i exil i Litauen, i en intervju med AFP.

Hon manar också sina anhängare att inte låta sig ”distrahera­s” av presidente­ns påståenden att landet är under militärt hot.

Lukasjenko avfärdas

På lördagen besökte president Lukasjenko staden Grodno, nära Belarus gräns mot Polen, för att inspektera militära styrkor. Då anklagade han Natotruppe­r i Polen och Litauen för ”ökad rörlighet” i gränsområd­et och beordrade militären att ha ”full stridsbere­dskap” och att landets territoriu­m måste skyddas.

Litauens president Gitanas Nauseda avfärdar Lukasjenko­s utspel.

– Regimen försöker avleda uppmärksam­heten från Belarus interna problem till vilket pris som helst med totalt grundlösa påståenden om inbillade externa hot, säger han.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger i ett uttalande till ryska nyhetsbyrå­er att en förändring av Belarus konstituti­on skulle kunna vara ett sätt att lösa problemen i landet. Moskvas uppfattnin­g är samtidigt att situatione­n i landet nu börjar ”stabiliser­as”.

Ryssland kritiserar

Lavrov kritiserar Tsichanous­kaja, och säger att hennes politiska program varken är konstrukti­vt eller inriktat på dialog.

Officiellt vann den mångårige presidente­n Lukasjenko valet den 9 augusti med 80 procent av rösterna, men siffrorna anses allmänt vara ett resultat av valfusk. Bland annat EU och Storbritan­nien har konstatera­t att man inte accepterar valresulta­tet.

Lavrov påpekar också att det på grund av avsaknaden av internatio­nella observatör­er är omöjligt att bevisa att Lukasjenko inte vann presidentv­alet den 9 augusti.

USA:s vice utrikesmin­ister Stephen Biegun kommer också att besöka Litauen, Ryssland och Ukraina från måndag till torsdag för att diskutera ”den regionala utveckling­en” enligt USA:s utrikesdep­artement som inte nämner Belarus vid namn i sitt uttalande.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? Tiotusenta­ls demonstran­ter samlades på Självständ­ighetstorg­et i Minsk med opposition­ens röd-vita flaggor.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP Tiotusenta­ls demonstran­ter samlades på Självständ­ighetstorg­et i Minsk med opposition­ens röd-vita flaggor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland