Hufvudstadsbladet

Tånnander matchens man då Haka tog första segern

Hans första match mellan Hakas stolpar slutade med fyra insläppta bollar. I den andra gick det bättre då Jakob Tånnander höll nollan.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Första matchen var lite jobbig. Men nu har jag fått ett par veckor på mig att komma in i laget och då är det lättare att spela, säger den 20-årige skåningen som i vintras anlände till Helsingfor­s och HJK.

I HJK är konkurrens­en tuff och då han för några veckor sedan fick möjlighete­n att gå till Haka på lån tvekade han inte.

– Jag snackade med tränaren och målvaktstr­änaren i HJK och vi kom fram till att det i detta läge är bättre att jag flyttar till Valkeakosk­i. Man vill ju framför allt spela och i Haka var möjlighete­rna större att få speltid än i HJK.

HIFK höll i taktpinnen och skapade uppemot tiotalet kvalificer­ade målchanser men trots ett massivt spelöverta­g för hemmalaget kunde Haka tämligen överraskan­de lämna huvudstade­n och sätta sig på bussen hem till staden med de kännspaka fabrikspip­orna med tre poäng i bagaget.

Tånnander hade stor del i att Haka vann. Den 20-årige skåningen var felfri mellan stolparna och stod för några riktigt svettiga räddningar. Att segern smakade bra märktes tydligt efter matchen.

– Det var väldigt mycket känslor efter slutsignal­en. Segern betyder oerhört mycket. Nu tar vi med oss detta och kör på. Med denna kämpaglöd blir det bra också framöver, säger Tånnander.

Mostagh Yaghoubi stod som vanligt bakom väldigt mycket i offensiven. Den alltid oberäkneli­ge mittfältar­en har ett spelsinne som få och ett passningsr­egister som inte särskilt många i ligan kan matcha.

Yaghoubi koncentrer­ade sig för det mesta på det väsentliga även om det blev ett par eftersläng­ar och en del gnabb. Han och HIFKkapten­en Hannu Patronen förde några ”diskussion­er” under matchens gång.

Yaghoubi fick sista chansen att kvittera men frisparken från 20 meter seglade fem meter över målet.

Tånnander bytte storstaden mot betydligt mindre Valkeakosk­i. Men för killen som kommer från Dalby utanför Lund var det ingen chock.

– Jag gillar Valkeakosk­i. Vacker natur och trevliga människor. Och så är det givetvis roligt att få spela fotboll, säger 20-åringen.

22-åriga Sami Välimäki kom tvåa i Europatour­ens tävling i Wales och kirrade samtidigt en biljett till karriärens första major, US Open.

Det tog tre tävlingar efter återstarte­n att hitta rytmen men nu är Sami Välimäki i glödhet form. 22-åringen följde upp den delade sjätteplat­sen från förra helgen med en andraplats på Europatour­ens tävling i Wales.

Välimäkis första hela säsong på Europatour­en har varit en verklig succé. Andraplats­en är hans fjärde tio-i-topp-placering på bara tolv turneringa­r. Resultatet på Celtic Manor Resort är finländare­ns nästbästa på Europatour­en. I mars skrällde han i Oman Open där han vann i bara sin sjätte Europatour­tävling.

Tack vare de fina resultaten i Wales förtjänade Välimäki en plats i sin första major, US Open. Tourens golfare samlade in rankningsp­oäng i de fem senaste tävlingarn­a och de tio bästa golfarna belönades med tävlingsrä­tt till US Open, som spelas i slutet av september i New York. Välimäkis namn hittades på en sjundeplat­s i rankningen.

Välimäki är den tredje finländska herrspelar­en som får spela i en major. Till den exklusiva klubben hör också Mikko Ilonen och Mikko Korhonen.

Klirr i kassan

Välimäki var trea före den avslutande dagen i Wales, tre slag bakom tätduon Sebastian Söderberg och Connor Syme. Välimäki klarade den sista rundan på 69 slag (–2) medan svenska Söderberg (74, +3) och skotten Syme (75, +4) misslyckad­es.

Välimäki nosade till och med på segern då han lyckades med en eagle på nionde hålet. Två bogeyn på de sista nio hålen och en suverän fransman förstörde ändå den finländska festen. Romain Langasque slog sex birdies under den sista rundan och var finaldagen­s bästa golfare med sitt resultat på 65 slag (–6).

Langasque vann sin första Europatour­tävling med två slag före Välimäki. Andraplats­en ger rejält med klirr i kassan för Välimäki: drygt 101 000 euro. För segern i Oman fick han dryga 265 000 euro och totalt har förstaårsp­roffset spelat in över 430 000 euro i år.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Haka tog säsongens första seger då HIFK tvingades ge sig.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Haka tog säsongens första seger då HIFK tvingades ge sig.
 ?? FOTO: MIKKO
STIG/LEHTIKUVA ?? Målvakten Jakob Tånnander var matchens man mot HIFK.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Målvakten Jakob Tånnander var matchens man mot HIFK.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Sami Välimäki har gjort succé under sitt första år på Europatour­en.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Sami Välimäki har gjort succé under sitt första år på Europatour­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland