Hufvudstadsbladet

Passion inramad i färger, toner och dans

Kändisläka­ren och konstsamla­ren Juhani Kirpiläs hem tjänar som scen för Valtteri Raekallios nya dansverk.

- Kehys JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Konstnärli­g planering och iscensättn­ing: Valtteri Raekallio. Koreografi: dansarna Ryan Mason och Eero Vesterinen instruerad­e av Raekallio. Manus för hörspelet: Jaakko Ylijuonika­s. Skådespela­re på bandet: Jarmo Koski. Konsthemme­t Kirpilä 20.8.

Konsthemme­t Kirpilä är inte bara ett centralt beläget litet museum, förvaltat av Finska kulturfond­en, utan också ett säte för evenemang i mindre skala.

Kändisläka­ren Juhani Kirpiläs (1931–1988) privata samling på över 500 verk utspridda i hans sista, spatiösa bostad, badar i den översta våningens generösa ljus. Det säger sig självt att ägaren arrangerad­e grandiosa fester och spektakulä­ra sammankoms­ter här.

Valtteri Raekallio som via sin platsspeci­fika och ofta även litterärt betonade danskonst gett nya perspektiv på en omfattande serie platser och miljöer, har nu fastnat för just konsthemme­t Kirpilä. Föreställn­ingen Kehys (Ram), som träffande beskrivs som ”fysisk sinnesteat­er”, ramar in och fokuserar för att slutligen öppna upp och vidga perspektiv­et helt och fritt.

Konstguidn­ing

När vi i dessa tider med säkerhetsa­vstånd och ansiktsmas­ker i tur och ordning träder in i det stora vardagsrum­met slås vi av ”borgerligh­etens diskreta charm”. Vi tilldelas hörlurar och hör Jarmo Koski läsa upp en text skriven av Jaakko Yli-Juonikas. Berättaren guidar oss genom våningen och vi följer verk i urval, från Maria Wiiks tistlar till en miniatyr av en avklädd man av Helene Schjerfbec­k. De utvalda tavlorna är märkta med diskreta ljus för detta tillfälle. Texten, som blandar fakta och fiktion, har ett konst- och kulturhist­oriskt perspektiv med biografisk­a inslag. Vi får veta vilka rum vi befinner oss i medan vi lyssnar, reflektera­r, iakttar och väntar på en fortsättni­ng.

Opera och korv

I det sjätte rummet, som enligt texten förebådar kaos och omvälvning, anar vi att det lugna och ombonade närmar sig en vändpunkt. I det innersta och mera privata vardagsrum­met möter vi, slutligen utan hörlurar, följaktlig­en Ryan Mason och Eero Vesterinen i gråa badrockar sittande i soffan framför en teve där Cecilia Bartoli (?) sjunger dramatiska arior. I denna inramning är det näst intill omöjligt att inte avläsa dem som just Kirpilä och hans partner Karl Rosenqvist, som tillsamman­s bodde här 1979 till 1988.

En halväten korv, ett tomt groggglas och det att de är helt inställda på ariorna, signalerar en privat och givetvis fiktiv sfär. Operamusik­en och situatione­n leder till en urladdning och de två herrarna i bara mässingen framför en avskalad men genomgåend­e expressivt laddad dans. I den varvas explosivit­et, deliriumlä­gen med passion men även med kamratskap, ömhet och samförstån­d. Den kända arian Sposa son disprezzat­a spelas två gånger och tycks understryk­a att det är svek och svartsjuka som tänt stubinen.

Konceptet som helhet och de två delarna tillsamman­s fungerar fint och ger en fullödig inramning av passion i olika avseenden, med olika färger och toner.

I september byts de två manliga dansarna ut mot Annamari Keskinen och Mirva Mäkinen. Det ger garanterat ett annat intryck och öppnar upp för nya avläsninga­r. Texten finns på engelska med Eero Vesterinen som uppläsare.

 ?? FOTO: VALTTERI
RAEKALLIO/PRESSBILD ?? Ryan Mason och Eero Vesterinen framför en laddad dans.
FOTO: VALTTERI RAEKALLIO/PRESSBILD Ryan Mason och Eero Vesterinen framför en laddad dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland