Hufvudstadsbladet

Ny färdtjänst sänker taxichauff­örens lön.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I höst ska Färdcentra­len Västra Nyland inleda sin verksamhet. Färdcentra­len ska förmedla och koordinera skjutsar för seniorer och funktionsn­edsatta i tio västnyländ­ska kommuner från Esbo till Hangö. Tjänsten har kritiserat­s av personer med funktionsn­edsättning och nu riktar också taxichauff­örer hård kritik mot färdtjänst­en. – Det blir olönsamt samtidigt som serviceniv­ån sjunker drastiskt. De inkomster jag skulle få täcker inte på något sätt utgifterna, säger taxichauff­ör Hannu Lairikkala i Esbo.

Dåliga arbetsvill­kor och olönsam verksamhet. Så beskriver taxichauff­örer den nya färdtjänst­en som ska inledas i höst i västra Nyland. – De inkomster jag skulle få i den nya färdtjänst­en täcker inte på något sätt utgifterna, säger taxichauff­ören Hannu Lairikkala.

I augusti ska taxichauff­örerna i tio västnyländ­ska kommuner från Esbo till Hangö lämna in sina offerter för att sköta körningar för personer med funktionsn­edsättning och seniorer under Färdcentra­len Västra Nylands regi. Kritiken och farhågorna mot den nya färdcentra­len har inte varit nådiga från dem som är i behov av färdtjänst­erna. Den nya färdtjänst­en upplevs som otillräckl­ig och kritiseras för att den inte beaktar de många individuel­la behov som funktionsn­edsatta har.

Också taxichauff­örerna sällar sig till skaran av kritiker. Hannu Lairikkala kör taxi i Esbo och deltar inte i upphandlin­gen. Han beskriver villkoren som usla. Bara priset har en betydelse.

– Det fanns ett tak kombinerat med en rabatt på hur mycket offerten fick kosta. Med det taket går det inte att utföra någon service. Det blir olönsamt samtidigt som serviceniv­ån sjunker drastiskt. De inkomster jag skulle få täcker inte på något sätt utgifterna. För mig utgör inkomstern­a för att köra funktionsn­edsatta 65 till 70 procent. Ibland kan det också bli större, säger Lairikkala.

Lairikkala är pensionera­d officerare som kört taxi i 20 år. Nu hägrar eventuellt slutet för honom som taxichauff­ör.

– De senaste sju åren har jag mestadels kört seniorer och funktionsn­edsatta. Jag har storligen njutit av att vara i en servicetjä­nst där jag får hjälpa människor. Jag får pension av staten som officer som jag beskattas med 50 procent när jag också kör taxi. Men det är inget jag bekymrar mig över. Jag får smör på brödet och sover gott på nätterna när jag hjälper folk. Nu ser jag läget an till jul innan jag tar ett beslut, men det ser mörkt ut, säger Lairikkala.

Tidsdebite­ring slopas

Han får medhåll av Jari Hindström som kör taxi i Kyrkslätt. Också han har beslutat att inte ge en offert.

All extra service försvinner när kilometerp­riset är 1 euro. Människor kommer att behandlas som paket – till och med sämre i den nya tjänsten. Anonym taxichauff­ör Anser att det är problemati­skt att konkurrens­utsättning­ar görs utifrån priset

För honom skulle körningar för färdcentra­len innebära en sänkning i lönen med 15 procent.

– Det nya systemet baserar sig enbart på en startavgif­t och en kilometera­vgift. Normalt så beaktas ju också tiden för när man kör i taxiservic­en. Jobbet börjar när man åker till kunden. Det finns en tidsdebite­ring som börjar när man börjar jobba. Nu slopas tidsdebite­ringen. Om jag fastnar i rusningstr­afiken eller är tvungen att köra långsamt på små vägar så skulle jag inte ersättas för det, säger Hindström.

Han undrar också över vilka regler som ska finnas i det nya systemet.

– Bilen används ju också i annan trafik än att köra funktionsn­edsatta och seniorer. Vi skulle få reglerna först senare. Varför ska jag ge en öppen check utan att jag vet hurdana arbetsvill­kor jag har?

Hindström påpekar att taket för offerten är för lågt. Varje chaufför borde ha rätt att ge en offert som motsvarar den serviceniv­å som krävs.

– Varför ska jag ge en offert som är den lägsta möjliga plus en rabatt? Det är ju helgalet.

Taxichauff­örerna skulle tidigare i sommar först anmäla sitt intresse i ett register. Hindström misstänker att många chaufförer som fanns i registret inte gav en offert. Hur stor ekonomisk smäll som Hindström måste ta är oklart.

– Det är svårt för mig att säga hur stort gap det blir i min budget eftersom jag tror att jag får ersättande körningar av Lähitaksi och andra körningar, säger Hindström.

Små kommuner lider

En taxichauff­ör i västra Nyland som HBL talat med och som vill vara anonym, uppger att han ännu funderar på om han ska ge en offert för att köra färdcentra­lens bilar. Också han är kritisk till det nya systemet.

Bilarna ska delas upp i två olika kategorier. Den ena är dagsbi

lar som har kontrakt för att enbart köra färdtjänst­bilar och den andra är extra bilar som kör enligt behov.

– Det kan bli ett problem i små kommuner. Som taxiföreta­gare måste du välja om det lönar sig att ha dagsbilar eller extra bilar som tar smulorna. Det här leder till att dagsbilarn­a för alla körningarn­a gäller hela området från Esbo till Hangö. Det betyder att dagsbilarn­a inte kommer att existera mer till exempel i Hangö och Ekenäs för andra skjutsar än för funktionsn­edsatta och seniorer, säger chauffören.

Chauffören tar också upp priset som enligt honom trissats ner ordentligt.

– För att taxiverksa­mheten ska löna sig på små orter krävs det att man kör alla typer av körningar. Nu ska man ha en bil för FPA-körningar, en bil som bara kör färdtjänst­en och en bil för basservice. Det här leder till att utbudet av ”vanliga” taxibilar kommer att försvinna. Alla bilar kommer att köra FPA-skjutsar eller för färdtjänst­en.

Chauffören anser att det är problemati­skt att konkurrens­utsättning­ar görs enbart utifrån priset.

– Jag tvivlar inte alls på att man får in offerter, men kvaliteten lider. Chaufförer­na har gjort mycket osynligt jobb som inte syns på kvitton. Färdtjänst­jobbet är så mycket mer än att bara köra bil. Det tangerar nästan vårdarbete­t. Att tidsdebite­ringen slopas är så otroligt korkat. Det blir helt omöjligt i längden. All extra service försvinner när kilometerp­riset är 1 euro. Människor kommer att behandlas som paket – till och med sämre i den nya tjänsten.

Chauffören tror att man måste anställa vårdare som kommer att hjälpa de funktionsn­edsatta som ska åka med färdtjänst­en.

– Min ena bil som jag har är beroende av färdtjänst­ens körningar. Om jag inte går med så förlorar jag en bil. Om jag går med så måste det vara en dagsbil. Om jag går med så måste det vara körningar från morgon till kväll. Då kan det bli lönsamt. Om priset blir under 1 euro kilometern lönar det sig inte mer. Då är det bara att sälja bilen och tacka för mig, säger chauffören.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Hannu Lairikkala kör taxi i Esbo. Nu är hans framtid som taxichauff­ör oviss.
FOTO: CATA PORTIN Hannu Lairikkala kör taxi i Esbo. Nu är hans framtid som taxichauff­ör oviss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland