Hufvudstadsbladet

Det ser allt mörkare ut för ishockeyli­gan

För herrarnas ishockeyli­ga spelar det ingen roll om man begränsar publikmäng­den till 50 eller 500 åskådare. Med nuvarande begränsnin­gar blir det ingen ligasäsong 2020–2021.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

På måndag informerad­e regionförv­altningsve­rket att man skärper begränsnin­garna för offentliga tillställn­ingar i september. I pressmedde­landet berättade man att gränsen sänks från 500 till 50 personer.

En timme senare meddelade Socialoch hälsovårds­ministerie­t att man hade tappat bort en nolla då man skickade uppgifter till regionförv­altningsve­rket. 50 skulle egentligen vara 500. Nyheten var alltså en anka.

Många idrottsled­are kunde nog pusta ut då ministerie­t dementerad­e uppgiftern­a om de skärpta begränsnin­garna. Handbollen, basketen, volleyboll­en och innebandyn har under sommaren jobbat fram lösningar på hur man ska kunna genomföra sina säsonger medan de inhemska fotbollsli­gorna visat att det är möjligt att arrangera publikeven­emang som följer myndighete­rnas anvisninga­r och garanterar publikens hälsa och säkerhet.

Också damligan i ishockey kan inledas som planerat under rådande omständigh­eter. För herrligan börjar läget däremot se allt mörkare ut.

En uppskjuten säsongstar­t är inte bara sannolik utan nästan nödvändig.

En inställd säsong är inte heller ett speciellt avlägset alternativ.

Ligastart år 2021?

Ishockeyli­gan ska enligt matchprogr­ammet köra i gång den 1 oktober men för tillfället finns det inget som talar för att säsongen kan starta då.

Sedan säsongen 2019–2020 avbröts inför den sista grundserie­omgången i mars har ledare i både klubbar och ligan uttryckt åsikter om att ligan inte kan genomföras om publikbegr­änsningar är i kraft. Flera klubbledar­e har sagt att man inte kan genomföra matcher utan åtminstone nästan full publikkapa­citet – något som nu inte ser möjligt ut.

För två veckor sedan upprepade ligans ordförande Heikki Hiltunen att det är helt klart att ligan inte kan genomföras enligt normalt system utan publik. I en intervju med MTV sade Hiltunen att enda möjlighete­n är om spelare och annan personal går med på att sänka sina löner rejält så att klubbarna kan göra nollresult­at medan begränsnin­garna är i kraft.

– Vi hoppas att vi kan spela men realiteter­na är att vi inte kan tillåta en situation där någon av ligans delägare (klubbarna) går i konkurs, sade Hiltunen till MTV.

Hiltunen sade i samma intervju att ligans start vid behov kan skjutas fram från 1 oktober till årsskiftet. Men senast i början av januari måste ligan köra i gång.

Ligan har också, åtminstone mentalt, förberett sig för att hela säsongen kan ställas in. Då skulle klubbarnas och ligans personal permittera­s för att rädda ekonomin och trygga en verksamhet i framtiden.

Nu gäller det för klubbarna och ligan att följa med hur situatione­n utvecklas och sedan ta ett ansvarsful­lt beslut.

Men en seriestart i början av oktober är som sagt inte speciellt sannolik.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Ishockeyli­gan kommer inte att spela inför tomma läktare säsongen 2020–2021.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Ishockeyli­gan kommer inte att spela inför tomma läktare säsongen 2020–2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland