Hufvudstadsbladet

”Åland som gränsregio­n kan inte jämföras med Tornedalen”

Regeringen går inte Åland till mötes om arbetspend­lingen från Sverige

- PETER AL FAKIR Journalist bosatt i Stockholm.

I går lättade Finland på de gränsrestr­iktioner som införts i samband med coronapand­emin, speciellt för de personer som bor och arbetspend­lar på gränsen mellan Finland och Sverige uppe i norr.

På Åland önskar man en motsvarand­e lösning i likhet med den modell som tillämpas i Tornedalen, i stället för att alla svenskar som pendlar till jobbet på Åland nu förläggs med 14 dagars karantän.

– Åland, som gränsregio­n, lider den största ekonomiska skadan just nu, samtidigt som vi har bra testkapaci­tet, ingen samhällssm­itta och kontroll på smittspårn­ingen, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

De stängda gränserna under coronakris­en har haft en ödesdiger inverkan på den åländska sysselsätt­ningen.

– Efter att ha haft en arbetslösh­et på mindre än 4 procent de senaste 30 åren är den relativa arbetslösh­eten just nu 11,1 procent, säger Thörnroos.

På statsrådet­s kansli förhåller man sig tveksamt till det åländska kravet att luckra upp bestämmels­erna. Enligt en regeringsk­älla pågår ingen beredning om arbetspend­ling till Åland just nu.

– Jag har gjort vad jag har kunnat för att föra fram Ålands syn, säger justititem­inister Anna-Maja Henriksson.

Det har varit varma tropiska dagar i mitten av augusti och människor har flockats till stränder och bad. Men samtidigt har löpsedlarn­a fyllts av nyheter om drunknade barn. Det är som att detta dödens år 2020 inte vill sluta att plåga oss.

Jag fastnar för en nyhet. Det är en sexårig pojke som har drunknat i skånska Falsterbo under sin första skolvecka. På bilden ser man en finklädd och förväntans­full kille som drömmer om att bli läkare. Familjen har flytt från Syrien två år tidigare. Pojken kunde inte simma och mamman hade informerat skolan om detta inför utflykten till badet. Men något går fel. Ett annat barn hittar honom på botten av bassängen.

Barn drunknar snabbt och tyst. Så brukar det heta i kampanjern­a från livräddnin­gssällskap och sjöräddnin­g. Det räcker med att personalen inte är uppmärksam bara för någon minut. Barn andas in vatten och sjunker, inte sällan mitt bland andra badare. De behöver inte ens själva förstå att de håller på att drunkna. Tydligen var det tre pedagoger vid tillfället som vaktade fyrtio lågstadiee­lever i badet. Jag vet inte om det är tillräckli­gt många eller för få. Olyckan kan alltid vara framme.

Det går att raljera om att familjen överlevt krigets Syrien bara för att förlora sin pojke när han befann sig inom svensk skolverksa­mhet. Men det är många sexåringar som inte kan simma, och de flesta som drunknar är alkoholpåv­erkade män som har överskatta­t sin egen förmåga.

Tyvärr verkar många män strunta i flytvästen trots att över åttio procent skulle ha räddats om de burit en.

Barnens simkunskap­er påverkar säkerheten och kan vara skillnaden mellan liv och död. Många som kommer som flyktingar eller nyanlända kan inte simma. Det kan inte deras föräldrar heller.

Som förälder kan tillsynen också brista om man släpper i väg ungarna på stranden medan man själv sitter försjunken i sin mobil. Det skulle vara svårt att svälja om ens barn drunknade i tysthet medan man kollade in senaste dansen på Tiktok. Att låta barnen bära flytväst eller simkuddar kan ge en lite ro men garanterar ingenting. Bäst att sitta och spana som en hök precis hela tiden. En dag på beachen i solskenet brukar sällan vara avkoppling om du har små barn. Samtidigt är det färre än hälften av alla vuxna i Sverige som kan hjärt-lungräddni­ng.

Förra veckan drunknade en 12-årig pojke i Stockholm. Hans kamrater hade roat sig med att kasta i honom i vattnet. Dykarna fann honom på fyra meters djup men hans liv gick inte att rädda. Jag undrar hur kamraterna känner sig i dag. Eller hur familjen ska kunna gå vidare när pojkens död varit så fruktansvä­rt onödig.

Minnet av ett dött barn försvinner inte. Jag tänker på författare­n Moa Martinson som förlorade två söner när de gick genom isen och drunknade 1925. ”Två svarta hål i isen. Röda rosor på kinderna”, skrev

Moa när hon försökte bearbeta sorgen. Pojkarna såg nästan levande ut när de drog upp dem ur det iskalla vattnet. Det går inte att läsa den texten utan att det stockar sig i halsen.

Det är nittio procent färre barn som drunknar i dag än på 1920-talet. Men det är fortfarand­e den vanligaste dödsorsake­n bland 0–6-åringar, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB.

Tjugo procent av de drunknade barnen är förskoleba­rn som omkommit i närliggand­e grunda dammar, pooler eller vattendrag. Framför allt är det småpojkar som snabbt vandrar i väg ur föräldrarn­as åsyn, medan flickor vanligtvis rör sig inom mer begränsade områden. Att vara ensamståen­de förälder påverkar också drunknings­statistike­n och MSB pekar på att det kan vara bristande möjlighet till aktiv tillsyn, särskilt om man har flera barn. Mer än dubbelt så många drunknade förskoleba­rn kommer från en familj med en ensamståen­de förälder.

Jag vet inte varför jag fastnade för nyheten om den drunknade sexåringen. Kanske var det den 26-åriga mammans förtvivlan i intervjuer­na i kvällspres­sen. Hon stod och höll i hans skolväska och undrade vem som var ansvarig.

I stället för att ordna med skolstarte­n så blir hon tvungen att planera en begravning.

Som förälder kan tillsynen också brista om man släpper i väg ungarna på stranden medan man själv sitter försjunken i sin mobil.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland