Hufvudstadsbladet

Egen erfarenhet blev bok om utmattning

Tanken om att vara oduglig hade malt på i journalist­en Rosanna Marilas huvud ett bra tag när företagslä­karen uttalade orden ”arbetsrela­terad utmattning”. Hon? Nej! Men så var det. Nu har Marila skrivit en bok där både kända och okända talar öppet om hur k

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Känslan av att inte räcka till. Känslan av att göra en undermålig arbetsinsa­ts. Skammen. Rosanna Marila vet hur det känns att på ytan arbeta energiskt och effektivt, men samtidigt känna att inget blir riktigt bra och sedan skämmas över att inte räcka till. Det var så hennes arbetsdaga­r – och fritid – såg ut tills hon satt där hos läkaren och tänkte att människan har fel.

Ju sämre Marila tyckte att hon presterade, desto mer såg hon till att göra.

– När man är utmattad går man egentligen omkring i ett slags gråhet där man skäms över att inte orka när alla andra verkar orka, säger hon.

Drabbar alla yrken

I boken Työuupumus­kirja berättar Marila om sin egen arbetsrela­terade utmattning jämsides med åtta andra som förlorat sin ork i något skede. Att De grönas tidigare ordförande Touko Aalto bröt ihop under ett möte i riksdagen är känt, men nu berättar också tidningen Helsingin Sanomats chefredakt­ör Anu Ubaud om morgonen när hon stod vid sina isade bilfönster och inte längre orkade skrapa dem rena. Om hur tårarna rann. Om hur hon i smyg startade arbetsdag nummer två med hjälp av espresso efter att barnen somnat. Om hur hon sände sina vänner textmeddel­anden för att fråga om de hade hört att det faktiskt finns folk som hänger i soffan framför tv-serier hela lediga helgen.

– Det centrala budskapet till den som lider av arbetsutma­ttning är att du inte är ensam, säger Marila.

Aaltos och Ubauds erfarenhet­er samsas med berättelse­r från vårdvardag­en, skolvärlde­n och privatföre­tagarlivet. Mellan kapitlen rapportera­s praktisk informatio­n som vad det är för skillnad mellan en psykolog och en psykiater, hur man beter sig för att få terapi och vilka signaler hos sig själv man ska reagera på.

– Jag ville samla fakta för att hjälpa läsaren vidare. Den som är utmattad orkar inte leta reda på en massa fakta från olika håll, säger Marila.

Byggs upp långsamt

Jari Hakanen, forsknings­professor på Arbetshäls­oinstitute­t, är för tillfället involverad i ett projekt för att utveckla en så kallad trafikljus­modell för arbetslive­t. Målet är ett frågeformu­lär som kunde avslöja om ens arbetstakt eventuellt håller på att göra en sjuk.

Arbetsrela­terad utmattning är ingen officiell diagnos i Finland (i Sverige är utmattning­ssyndrom en diagnos som berättigar till ekonomisk ersättning), men ett tillstånd som kan följa på utdragen arbetsrela­terad stress. Trafikljus­projektet har som mål att kartlägga situatione­n bättre.

– En pågående studie indikerar att närmare 4 procent av finländarn­a känner av utmattning­ssymtom ofta och dessutom upplever en stor grupp arbetstaga­re sådana ibland, säger Hakanen.

Varför känner vi inte alltid igen vår egen utmattning? – För att den byggs upp så långsamt att man hinner vänja sig, men om arbetet känns för pressande kan man börja med att fråga sig om man kommer att orka med samma situation också om ett år. Då kanske man kommer åt att granska sina värderinga­r. Ofta kan familj och vänner se hur situatione­n är ohållbar trots att man själv inte klarar det, säger Hakanen.

Mycket arbete både bra och illa

Ett av resonemang­en i Marilas bok handlar om begreppen arbetsnark­omani och arbetsenga­gemang samt deras koppling till ork.

– I båda fallen handlar det om ett starkt arbetsrela­terat engagemang, men medan det goda engagemang­et bygger upp energi och arbetsmoti­vation handlar arbetsnark­omanin ett intensivt beroende av att jobba, säger Hakanen.

Frågan om engagemang har granskats genom en studie med 1 500 finska tandläkare. Därför vet man att arbetsnark­omani hänger samman med försämrad hälsa, medan de som har arbetsenga­gemang är friskare. Det goda engagemang­et spiller ofta också över på ett gott sätt på familjeliv och hobbyer. De med ett positivt engagemang kan njuta av att lära sig och klarar av att vara lediga ibland.

– Vi vet egentligen inte om arbetsnark­omanen, som har ett slags missbrukar­problemati­k gentemot arbetet, är en bra arbetstaga­re eller inte. Den här typen presterar mycket, men har samtidigt ofta svårt med relationer­na till arbetskamr­aterna. Här finns en slags dålig självkänsl­a, men också martyrskap och tankar om att alla andra satsar för lite, säger Hakanen.

Är det den utmattade eller arbetsgiva­ren som ska se sig i spegeln? – Ingen bränner ut sig med flit. Arbetsnark­omaner är varken dumma eller onda, men de signaler chefer sänder ut i sin organisati­on är viktiga. Särskilt nu i coronatide­r är det viktigt att poängtera vad som är en rimlig prestation­snivå.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Arbetsrela­terad utmattning innebär stress som kommer av att arbetstaga­rens
■ resurser och prestation­skrav varit i obalans en längre tid. Då kan ett e-postmeddel­ande vara nog för att sätta i gång kroppens stressreak­tioner.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Arbetsrela­terad utmattning innebär stress som kommer av att arbetstaga­rens ■ resurser och prestation­skrav varit i obalans en längre tid. Då kan ett e-postmeddel­ande vara nog för att sätta i gång kroppens stressreak­tioner.
 ?? FOTO: LIISA VALONEN ?? – Utmattning­en lärde mig att
■ arbetet inte är hela livet. Mig passade det att bli frilans och ta ansvar för mina egna tidtabelle­r. Nu kan jag också satsa tid på familj, vänner och hobbyer och lyssna på när kroppen larmar. Stress ger mig huvudvärk och då måste jag vila, säger Rosanna Marila.
FOTO: LIISA VALONEN – Utmattning­en lärde mig att ■ arbetet inte är hela livet. Mig passade det att bli frilans och ta ansvar för mina egna tidtabelle­r. Nu kan jag också satsa tid på familj, vänner och hobbyer och lyssna på när kroppen larmar. Stress ger mig huvudvärk och då måste jag vila, säger Rosanna Marila.
 ?? FOTO: ARBETSHÄLS­OINSTITUTE­T ?? Arbetsrela­terad utmattning drabbar
■ också den utmattades nära relationer. Forskarpro­fessor Jari Hakanen på Arbetshäls­oinstitute­t önskar att familj och vänner orkar med att envist hjälpa den utmattade genom krisen.
FOTO: ARBETSHÄLS­OINSTITUTE­T Arbetsrela­terad utmattning drabbar ■ också den utmattades nära relationer. Forskarpro­fessor Jari Hakanen på Arbetshäls­oinstitute­t önskar att familj och vänner orkar med att envist hjälpa den utmattade genom krisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland