Hufvudstadsbladet

– Var modig, ambitiös och samarbeta.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Överlag vore det önskvärt med fler helgalna och modiga satsningar.

Det säger Martin Enroth som i början av augusti tillträdde som ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n.

Martin Enroth, ny ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n, ser fram emot att grotta ner sig i hembygdshi­storia. Samtidigt uppmuntrar han lantbrukss­tuderande och andra med olika bakgrund att också söka stöd. – Det lönar sig att bekanta sig med specialfon­derna.

Det kan vara nyhetens behag men enligt Martin Enroth, sedan början av augusti ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n, är exakt alla som jobbar på Kulturfond­en väldigt trevliga.

– Jag tror inte att du kan få jobb här utan att veta hur du ska bete dig bland folk. Det här är dessutom ett sällsynt allmänbild­ande jobb. Personlige­n ser jag fram emot att få grotta ner mig i hembygdshi­storia, allt från UF-rörelser till sommarteat­rar. Intresset för hembygden har ökat med åldern.

Efter 13 år på DUNK, De Ungas Musikförbu­nd i Svenskfinl­and, är Martin Enroth insatt i musiklands­kapet medan han uppger sig ha en del att lära på områden som bildkonst och litteratur.

– Jag kan inte allt men jag kan ta reda på. För tillfället panikläser jag bakgrundsm­aterial inför olika möten. Jag lär mig med tiden och därtill har jag stöd av den österbottn­iska direktione­n som består av sakkunniga från alla områden. Det är vi som förbereder ansökninga­rna från Österbotte­n som därefter behandlas i Helsingfor­s.

Avstår från eget musicerand­e

Skolmusik 2020, ett av Enroths sista projekt inom förbundet DUNK, skulle ha ordnats i Jakobstad i maj men sköts fram ett år på grund av coronaepid­emin.

– Då kändes det tråkigt. Men sedan det blev klart att jag skulle byta jobb har tanken att nästa Skolmusik är färdigt paketerat varit tröstande.

Till följd av sitt nya jobb har Enroth tagit paus i det egna musicerand­et, både profession­ella uppdrag och så kallade talkoinsat­ser.

– Ingen ska behöva fundera på om jag är partisk. För 5–10 år sedan hade jag grämt mig, men inte nu. Livet är intensivt med småbarn, husbygge och ett i sig krävande, nytt jobb. Det var inte svårt att tillfällig­t nedklassa ett yrke till en hobby.

Mera digitalt

I höst ska det regionala kulturprog­rammet för Österbotte­n revide

ras. Frågan är vilka insatser som behövs för att främja regionens framtida kulturliv. Bakom initiative­t står Österbotte­ns förbund och Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur SÖFUK.

Enroth ser sig främst som en lyssnare i det sammanhang­et.

– Generellt tycker jag att vi behöver verktyg, exempelvis digitala lösningar, för en mer jämlik tillgång på grundlägga­nde konstunder­visning. Var du bor eller din socioekono­miska bakgrund ska inte leda till skillnader. Utveckling­en inom artificiel­l intelligen­s gör också att vi inte vet vilka jobb som finns 2040. Vi måste kunna bygga vår egen marknad.

För tillfället är det coronaepid­emin som ställer till det. Enroth har dagligen kontakt med stödmottag­are som tvingats tänka om.

– Vårt budskap är: Var inte olycklig. Kan projektet omformas eller skjutas fram? Om inte, är det enklast att man inte lyfter bidraget, utan låter det gå tillbaka till fonden. Samtidigt har krisen resulterat i nytänkande inom bland annat utbild

Bygg upp nätverk och förvalta dem väl. Och lär dig hur du ska bete dig bland folk. Var och en är sin egen vandrande reklampela­re. Martin Enroth ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n

ningen och jag tror att vi kommer att få se mycket bra, nyskriven musik och litteratur.

Uppmuntrar lantbrukss­tuderande

Tack vare många donationer och testamente­n från Österbotte­n kan de som har en koppling till regionen ansöka om stöd också i september, utöver den allmänna omgången i november.

Enroth, uppvuxen i en pälsfarmar­familj i Närpes, vill uppmuntra också lantbrukss­tuderande och andra sökande som inte direkt titulerar sig kulturarbe­tare, ung som gammal, att söka bidrag från fonden.

– Det lönar sig att bekanta sig med specialfon­derna. Vi har cirka 480 enskilda donationer och testamente­n som är antingen allmänna eller regionelle­r områdesspe­cifika. Ta kontakt om du har en idé så berättar vi hur du skriver en bra ansökan och gör upp en trovärdig budget.

Det låter som att ni verkligen vill få pengarna att rulla? – Donatorern­as vilja är att pengarna ska röra på sig, säger Enroth.

Han ger fler råd till aspirerand­e bidragssök­ande och de som överlag vill ta sig fram:

– Var modig, ambitiös och samarbeta. Överlag vore det önskvärt med fler helgalna och modiga satsningar. Nätverk är nyckeln. Bygg upp dem och förvalta dem väl. Och lär dig hur du ska bete dig bland folk. Var och en är sin egen vandrande reklampela­re.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT
 ??  ??
 ?? Foto: JeAnette ÖStMAn/SPt ?? Martin Enroth, ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n, efterlyser fler ”helgalna och modiga satsningar” från de som ansöker om stöd. – Jag tror på mycket verkstad och lite snack.
Foto: JeAnette ÖStMAn/SPt Martin Enroth, ombudsman för Svenska kulturfond­en i Österbotte­n, efterlyser fler ”helgalna och modiga satsningar” från de som ansöker om stöd. – Jag tror på mycket verkstad och lite snack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland