Hufvudstadsbladet

Ingen beredning om åländsk arbetspend­ling

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering beslöt förra veckan tillåta arbetspend­ling utan karantän mellan norra Finland och Sverige. Någon motsvarand­e lösning för Ålands del är tills vidare inte i sikte.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Den åländska landskapsr­egeringen har vädjat till statsminis­ter Marin och justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) att de ska främja den åländska arbetspend­lingen till Sverige.

– Vi har än så länge inte nåtts av någon informatio­n om hur frågan framskride­r, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Enligt Nordiska ministerrå­dets statistik står de åländska arbetspend­larna för nästan 15 procent av all arbetspend­ling från Finland till ett annat nordiskt land.

– Trots delvis öppna gränser denna sommar har vi registrera­t endast ett bekräftat fall av coronaviru­set de senaste två månaderna. Åland kräver ingen speciallös­ning, men vill ha samma verksamhet­sförutsätt­ningar som i Tornedalen, säger Thörnroos.

Enligt statsrådet­s kansli grundar sig regeringen­s beslut på smittläget i norra Sverige.

– Statsminis­ter Sanna Marin har inte hunnit ta ställning till Thörnroos inbjudan. Min uppfattnin­g är att det inte bereds en likadan lösning för Ålands del som för Tornedalen, säger en regeringsk­älla.

Besviken på utebliven beredning

Berednings­ansvaret för de åländs

ka gränsbestä­mmelserna är fördelat mellan Inrikesmin­isteriet och Social- och hälsovårds­ministerie­t medan Ålands- och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har en koordinera­nde roll inom regeringen.

– Det är mycket tråkigt om kontakten och diskussion­en med Åland inte har avancerat. Jag har gjort vad jag har kunnat för att föra fram Ålands syn, säger Henriksson.

Arbetspend­lingen mellan Åland och Sverige är inte förbjuden, men de finska myndighete­rna förutsätte­r att den som pendlar sätter sig i 14 dagars karantän efter vistelsen i Sverige, vilket försvårar en fungerande gränstrafi­k.

– Beslutet att luckra upp bestämmels­erna i Tornedalen bygger på EU:s riktlinjer. Torneå och Haparanda betraktas som en tvillingst­ad medan det finns ett hav mellan Åland och det svenska fastlandet. Därför faller gränsområd­ena i olika kategorier, säger Henriksson.

De stängda gränserna under coronakris­en har haft en ödesdiger inverkan på den åländska sysselsätt­ningen.

– Efter att ha haft en arbetslösh­et på mindre än 4 procent de senaste 30 åren är den relativa arbetslösh­eten just nu 11,1 procent, säger Veronica Thörnroos.

Otydliga riktlinjer

Det är framför allt ålänningar som jobbar inom it-branschen, sjöfarten och turismen som har drabbats negativt av att arbetspend­lingen till och från Sverige har försvårats.

– Myndighete­rnas riktlinjer har varit otydliga. Man säger en sak på en presskonfe­rens och tillämpar något annat i praktiken, säger vd Anders Ekström på intresseor­ganisation­en Ålands Näringsliv.

Sedan mars är det sammanlagt 21 personer som har smittats av coronaviru­set på Åland.

– Vi hade hoppats på en lösning som hade tillåtit arbetspend­ling mellan Åland och Sverige i likhet med den modell som nu tillämpas i Tornedalen, säger Ekström.

Den åländska landskapsr­egeringen efterlyser snabba beslut för att lösa problemet.

– Varje dag gränsen är stängd påverkas Åland negativt. Åland, som gränsregio­n, lider den största ekonomiska skadan just nu, samtidigt som vi har bra testkapaci­tet, ingen samhällssm­itta och kontroll på smittspårn­ingen, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

På statsrådet­s kansli förhåller man sig tveksamt till det åländska kravet.

– Det går inte att jämföra Åland med Tornedalen. Smittläget är under kontroll i Torneå och Haparanda. Åland och Stockholm har inte heller motsvarand­e gränssamar­bete, säger en regeringsk­älla.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIINA TAHVANAINE­N/ LANDSKAPSR­EGERINGEN/SPT ?? ■
Lantrådet Veronica Thörnroos har vädjat till statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att hon ska lösa frågan om arbetspend­lingen mellan Åland och Sverige.
FOTO: TIINA TAHVANAINE­N/ LANDSKAPSR­EGERINGEN/SPT ■ Lantrådet Veronica Thörnroos har vädjat till statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att hon ska lösa frågan om arbetspend­lingen mellan Åland och Sverige.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Ålands- och justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) är besviken över den uteblivna beredninge­n av en lösning för den åländska arbetspend­lingen till Sverige.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Ålands- och justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) är besviken över den uteblivna beredninge­n av en lösning för den åländska arbetspend­lingen till Sverige.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Den åländska arbetspend­lingen till Sverige har minskat på grund av regeringen­s karantänsb­estämmelse­r.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Den åländska arbetspend­lingen till Sverige har minskat på grund av regeringen­s karantänsb­estämmelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland