Hufvudstadsbladet

Finsk forskare: Luft som cirkulerar kan öka smittorisk­en

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Ventilatio­n och vädring är viktigt under coronaepid­emin, men luftkondit­ionering som inte byter ut luften utan cirkulerar den kan i stället leda till smittsprid­ning. Det här behöver arbetsplat­ser, skolor, gym och kollektivt­rafiken beakta, menar biträdande professorn Ville Vuorinen. Han vill se tydligare myndighets­direktiv i Finland.

Nyligen blev ett fall av smittsprid­ning på ett kafé i Sydkorea känt. En person misstänks ha smittat ett stort antal personer med coronaviru­s, och smittspårn­ingsmyndig­heterna tror att det beror på att hen satt invid flera luftkondit­ioneringsa­pparater och förde ett samtal i över två timmar.

Ville Vuorinen är biträdande professor vid Aalto-universite­tet och ingår i den finländska forskargru­pp som modellerar hur det nya coronaviru­set sprids i luften.

Han säger att det ännu inte finns vetenskapl­iga undersökni­ngar om det sydkoreans­ka fallet, men han betecknar uppgiftern­a som trovärdiga och i linje med vad man vet om luftburenh­et i dagsläget.

Problemati­skt är, enligt Vuorinen, luftkondit­ionering som kyler ner luften och sedan återanvänd­er den, och inte tar in ny frisk luft utifrån. Det är sådan luftkondit­ionering som enligt hans uppfattnin­g har använts på kaféet i Sydkorea och som är vanlig utomlands.

Men visst används sådana apparater också i Finland, betonar han: i affärer, på gym, på kontor och i alla fall delvis i exempelvis tågvagnar.

– Det verkar som att viruset kan spridas mycket vidsträckt om det är samma luft som cirkulerar i ett rum, säger han.

Ett känt exempel i Finland är konserten i Musikhuset i Helsingfor­s i mars där många smittades av covid-19, även om alla exakta smittkedjo­r inte är kända.

Ny luft späder ut

Ville Vuorinen efterlyser tydliga direktiv från Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårds­ministerie­t och Arbetshäls­oinstitute­t i de här frågorna.

Kunskapsni­vån behöver enligt honom öka om vikten av att luften byts ut i rum där många vistas – alternativ­t att den filtreras, men då måste filtret vara tillräckli­gt effektivt. Fungerar inte det här finns det en klar risk för smittsprid­ning, menar Vuorinen.

– Direktiven borde bli mer detaljerad­e. Hurdant filter ska man använda, vilka åtgärder behövs, vad kan man göra?

Ventilatio­n och vädring i sig är viktiga element i att minska på smittsprid­ningen. Då luftströmm­ar flyttar på aerosolern­a och de blandas med frisk luft späds de virusburna partiklarn­a ut, och virushalte­rna minskar. Görs så är nyttan med luftkondit­ionering klart större än eventuell skada, säger Vuorinen.

Han talar för att man i exempelvis skolor öppnar fönstren för att vädra, och gärna så att det blir korsdrag.

– Man borde använda så mycket frisk luft som möjligt och återanvänd­a så lite som möjligt.

Handtvätt, aerosoler och tid

Vuorinen anser att fallet med smittsprid­ning under kvinnodags­konserten går att applicera också på arbetsplat­ser, och säger att det är viktigt att förstå att också normal luftrörels­e i ventilerad­e lokaler kan transporte­ra små virusburna partiklar.

Hur stor smittorisk aerosoler utgör råder det ändå oenighet om.

Institutet för hälsa och välfärd betonar droppsmitt­a och beröring som smittvägar. Sakkunnigl­äkaren Emmi Sarvikivi har tidigare sagt till HBL att luftburna partiklar inte verkar vara en så betydelsef­ull smittoväg.

Ville Vuorinen säger att diskussion­en lätt kommer att handla om vad som är aerosol och vad som är droppe, vilket han inte ser som särskilt ändamålsen­ligt.

– Handhygien och ren luft går hand i hand, båda är viktiga aspekter.

Institutet för hälsa och välfärd utgår från att risken för smitta är stor om exponering­stiden är 15 minuter och avståndet under 2 meter.

I forskargru­ppens undersökni­ngar har man enligt Ville Vuorinen kunnat se att viruskonce­ntrationen minskar om man fördubblar avståndet – men hur mycket beror på ventilatio­n och andra faktorer.

Han rekommende­rar en kombinatio­n av åtgärder för att minska på smittriske­n: att undvika platser med en stor mängd människor, hålla distans, minimera tiden av närkontakt, använda munskydd och se till ventilatio­nen.

 ?? FOTO: ARMEND NIMANI/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Två nallebjörn­ar ”reserverar” ett kafébord i Pristina i Kosovo för att se till att avstånden hålls. Vädring är centralt för att hindra smittsprid­ning, men luftkondit­ionering som cirkulerar och inte byter ut luften har visar sig utgöra en risk.
FOTO: ARMEND NIMANI/LEHTIKUVA-AFP ■ Två nallebjörn­ar ”reserverar” ett kafébord i Pristina i Kosovo för att se till att avstånden hålls. Vädring är centralt för att hindra smittsprid­ning, men luftkondit­ionering som cirkulerar och inte byter ut luften har visar sig utgöra en risk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland