Hufvudstadsbladet

Ny testappara­tur till HUS – svårt att få personal

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt investerar i ny testappara­tur för coronaviru­set för över 15 miljoner euro, men det kan dröja närmare två månader innan kapacitete­n når målet. I Helsingfor­s lovar man kortare telefonköe­r inom kort.

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS skaffar ny testappara­tur som ska höja testningsk­apaciteten för coronaviru­set med ungefär 3000 test per dygn, beslutade HUS styrelse på måndagen. På det viset räknar HUS med att nå målet på 8 000 test per dygn, då kapacitete­n nu ligger på ungefär 4 000 test per dygn.

Men på grund av leveransti­den för den nya apparature­n är det ändå möjligt att nå den fulla testnivån först tidigast i mitten av oktober.

Också förra veckan berättade HUS om en något mindre investerin­g i ny apparatur, som för sin del ska hjälpa upp testningsk­apaciteten så att den motsvarar de mål som Socialoch hälsovårds­ministerie­t ställt upp.

Ministerie­t meddelade förra veckan att testningen ska upp till en nivå om 20 000 test per dag i hela landet, vilket är dubbelt så många som man ställde som mål i våras. Målet är att man ska få testsvaret inom ett dygn.

Tävling om yrkesfolk

– Just nu råder en balans på det viset att vi hinner göra analyserna ungefär i samma takt som testen tas, men eftersom efterfråga­n är klart större förkortar det tyvärr inte köerna, säger ledande överläkare­n Markku Mäkijärvi vid HUS.

Målet är att rekrytera 200 personer till för testandet så fort som möjligt, men konkurrens­en är hård.

– Det är nog så att alla nu tävlar om samma yrkesfolk, såväl städerna och kommunerna som vårddistri­kten. Under sommaren har vi lyckats rekrytera ungefär 10–15 personer per vecka, och förhoppnin­gen är att antalet ska växa nu då semestrarn­a är slut och hösten kommer. Men det är inte helt lätt, analytiken kräver särskild utbildning för laboratori­earbete, säger Mäkijärvi.

En veckas väntan i värsta fall

Även om apparature­n för fördubblad kapacitet inom området alltså kan vara på plats i oktober är det inte säkert att det finns tillräckli­gt många som kan sköta den för att kapacitete­n ska kunna utnyttjas maximalt.

– Det är nog sannolikt att det är lättare att höja kapacitete­n vad gäller apparatur än vad gäller personal, säger Mäkijärvi.

För tillfället är såväl köerna till testandet som väntan på provsvaret två till tre dagar långa i HUS område, så väntan kan i värsta fall räcka nästan en vecka.

– Men det finns också en brådskande kö för allvarliga fall och för till exempel personer som jobbar inom hälsovårde­n, säger Mäkijärvi.

Helsingfor­s förkortar väntan

I Helsingfor­s har telefonköe­rna till coronarådg­ivningen för dem som misstänker smitta under de senaste veckorna vuxit sig flera timmar lång, så också själva tidsboknin­gen för ett coronatest har dragit ut på tiden. Nu utlovas ändå lättnad, då staden ingått avtal med en privat aktör som förra veckan inlett arbetet med att ta över coronatele­fonen.

– Den privata aktören ska småningom kunna ta emot tusen samtal per dag, vilket frigör stadens egen personal för andra uppgifter. Allra bäst är det ändå om den som kan gör en symtomutvä­rdering på webben på omaolo.fi, där man också själv kan boka en labbtid för coronatest. På det viset frigörs telefontid för dem som inte kan använda nätet, säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukar­tjänster i Helsingfor­s.

Om det gäller barn är man också hänvisad till telefonen, eftersom man inte kan använda webbverkty­get för en annan persons del. Och så länge inskolning­en pågår kan det vara bra att bereda sig på att köa.

– Men målet är att kötiden ska förkortas avsevärt. För tillfället bedömer vi två gånger per dag hur mycket personal som behövs för telefonråd­givningen.

För tillfället har staden i samarbete med HUS coronatest­stationer i Malm, Östra centrum, Kronohagen, Gamlas och på Ärtholmen. I Gamlas finns förutsättn­ingar för att utvidga testningen, men det hänger i så fall på att HUS lyckas rekrytera mer personal för själva testandet.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Helsingfor­s kortar telefonköe­rna för coronatest men själva testandet och analyserna drar fortfarand­e ut på tiden.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s kortar telefonköe­rna för coronatest men själva testandet och analyserna drar fortfarand­e ut på tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland