Hufvudstadsbladet

Överläkare tveksamma till smittspårn­ingsappen

Vasa och Åbo är stolta över sin effektiva smittspårn­ing. Både Esbo och Helsingfor­s rekryterar mer personal för ändamålet.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT SOFIE FOGDE/SPT

Åsikterna om den nya appen Coronablin­kern går isär bland läkare. Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad, är en av dem som inte tror att den nya appen som ska hjälpa till att spåra coronasmit­ta, kommer att underlätta arbetet.

– Man får inte veta när eller var man har blivit exponerad för viruset. Två viktiga komponente­r saknas och appen fyller därför inte kraven vi har vid smittspårn­ingen.

Inte heller Jane Marttila, överläkare vid Åbo stad, har mycket tilltro till Coronablin­kern.

– Man måste ändå gå igenom samma procedur.

Silvia Grönroos-Pada, infektions­läkare vid Vasa sjukvårdsd­istrikt, tror däremot att den nya smittspårn­ingsappen kan fungera som ett stöd i smittspårn­ingen. Hon säger att smittspårn­ingen kräver stora resurser och att det behövs mera personal.

– En viktig del av smittspårn­ingen är att testningen fungerar effektivt. Om man får svar efter fyra dagar finns det risk att fler exponeras.

Sanna Svahn, hälsovårds­direktör i Esbo stad, tror att appen kan vara till hjälp i större städer där folk åker mycket med kollektivt­rafiken.

– Den är bra och jag hoppas att många ska ladda ner den.

Appen Coronablin­kern kan laddas ner från och med den 31 augusti eller 1 september, på svenska och på finska.

Smittspårn­ingen i Vasa och Åbo

Förra veckan kunde åtta av nio coronafall i Vasa spåras till The Old Irish Pub. Kaukoranta säger att det ger en uppfattnin­g om hur snabbt situatione­n kan förvärras.

– I de flesta fall i Vasa har smittspårn­ingen tagit under ett dygn.

Han säger att Vasa stad har väldigt erfaren personal som tar sig an uppgiften med hjärna och hjärta.

– Jag kan inte föreställa mig hur smittspårn­ingen i Vasa kunde vara bättre. Den är absolut toppen.

Enligt Kaukoranta flyttar Vasa stad personal till smittspårn­ingen och karantänko­ntrollen vilket inverkar på arbetet vid hälsocentr­alerna. Det innebär längre köer och uppskjutna läkartider.

Marttila säger att smittspårn­ingen i Åbo fungerar bra. Man satsar på spårningen och får lätt tag på folk som exponerats för coronaviru­set. Men man kan alltid göra bättre, säger hon.

– Om personen har varit socialt aktiv så kan det ta längre att göra en smittspårn­ing.

Enligt Marttila känns det som att personalen aldrig räcker till. Om personalen vore större skulle man kunna göra en snabbare spårning.

Smittspårn­ingen stärks i Helsingfor­s och Esbo

Svahn säger att smittspårn­ingen i Esbo gått ganska bra. Hon tycker att personalre­surserna har räckt till. Staden har dessutom rekryterat mer personal enkom till smittspårn­ingen.

– Vi har 20 personer som utför arbetet. Alla som har testats positiva för coronaviru­set har vi fått kontakt med inom 24 timmar.

I Helsingfor­s är situatione­n dynamisk och också där håller man på att rekrytera ny personal för ändamålet.

– Vi är snart drygt 100 personer som jobbar med smittspårn­ingen, säger Sanna Isosomppi, överläkare för den epidemiolo­giska verksamhet­en vid Helsingfor­s stad.

Isosomppi säger att skolningen av den nya personalen är viktig.

– Det kan förekomma många dröjsmål efter att en person utvecklat symtom och testat sig. Därför är det viktigt att smittspårn­ingen kan påbörjas så snabbt som möjligt, säger hon.

Enligt Isosomppi strävar man efter att spåra smittan samma dag, men beroende på hur många som har blivit utsatta kan det i vissa fall ta längre. Eftersom det inte längre finns några restriktio­ner är utmaningen nu att folk träffar fler människor.

– Det försvårar vårt arbete och det är en stor skillnad i jämförelse med i våras.

Isosomppi upplever att folk berättar ärligt och ansvarsful­lt om alla sociala möten de haft sedan de börjat känna av symtom.

– Det är helt okej att inte minnas alla möten under den första intervjun. Vi ger alla möjlighet att kompletter­a informatio­nen de gett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland